In mijn kleine hart: een kinderverhaal over emoties

In mijn kleine hart: een kinderverhaal over emoties
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 19 augustus, 2023

In mijn kleine hart (In my heart in het Engels) is een boek van Jo Witek. Het is een kinderverhaal over emoties, waarin de verschillende emoties en gevoelens van kinderen worden verwoord. De prachtige illustraties en de eenvoud van de woorden maken het een prachtig hulpmiddel voor kinderen om hun gevoelens op vele manieren en met veel kleuren te leren herkennen.

Er is vreugde, verdriet, kalmte, woede, en angst. Dit zijn de emoties die kinderen van drie jaar en ouder al herkennen en kunnen uiten. Ze worden allemaal in dit mooie verhaal opgenomen.

In de video horen we zinnen als “Mijn hart is net een huis. Zo veel dingen gebeuren er vanbinnen… En ze zijn allemaal door elkaar gehaald! Er zijn regenachtige dagen en luidruchtig lachen, grote boze mensen en plezier en spelletjes. Vandaag open ik de deur van mijn hart en nodig ik je uit om naar binnen te komen.”

Zoals je ziet, is het verhaal In mijn kleine hart een geweldig hulpmiddel om onze kinderen te leren hoe ze hun emoties en gevoelens kunnen uiten. Hier is het verhaal in video vorm om van te genieten… En natuurlijk ook voor je kinderen! Dit filmpje is van de Engelse versie van het boek.

In mijn kleine hart laat zien hoe belangrijk het is dat kinderen hun emoties uitdrukken

Om kinderen te leren tegelijkertijd met hun emoties te spelen, ze uit te drukken en te verwoorden is het voor hen belangrijk om hun interpersoonlijke vaardigheden op te bouwen. We kunnen denken dat dit moeilijk is, omdat we niet goed zijn in het uiten van onze eigen emoties. De waarheid is echter dat we door met kinderen samen te werken ook leren om onze eigen emoties beter te uiten.

De eerste stap is ons bewust worden van de emoties van onze kinderen. Hiervoor kunnen we tekeningen maken waarop meerdere kinderen afgebeeld staan. Dan vragen we de kinderen hoe ze denken dat de kinderen op de tekeningen zich voelen. We kunnen hen ook vragen het gezicht te tekenen van een persoon die een bepaalde emotie ervaart. Het vertellen van verhalen over deze verschillende emoties is ook nuttig.

Zodra de kinderen zich bewust worden van hoe en wanneer zij en andere mensen emoties uiten, kunnen we hen helpen verschillende manieren te onderscheiden om hun emoties correct uit te drukken. We kunnen hen ook leren hoe we meerdere negatieve emoties  naast de reeds bestaande  kunnen vermijden. We kunnen de kinderen helpen door hen te laten zien hoe ze een dagboek van hun emoties kunnen bijhouden. Ook kunnen ze zich met een ballon identificeren wanneer ze boos worden, zich ontspannen door te ademen, positief te denken en hun negatieve gedachten te stoppen.

Twee kinderen

Onmisbare vaardigheden

Andere onmisbare vaardigheden die verband houden met de emoties van kinderen zijn vaardigheden die kinderen in staat stellen zich tot andere mensen te verhouden en hun gevoel van eigenwaarde te versterken.

Kinderen moeten weten dat ze het recht hebben om nee te zeggen als ze iets niet willen, dat het niet goed is om roddels te verspreiden en dat ze altijd moeten proberen om zichzelf in een ander te verplaatsen.

Als we denken aan de emoties van kinderen moeten we persoonlijke autonomievaardigheden niet vergeten. Deze stellen kinderen in staat om een leven voor zichzelf te leiden. Kinderen moeten weten hoe ze hun goede punten kunnen belichten en kunnen bepalen welke punten ze moeten verbeteren. Daarnaast moeten ze weten hoe ze zichzelf kunnen verwennen, verzorgen en van zichzelf kunnen houden.

Dat is waarom dagboeken, herinneringsdozen en complimenten zo nuttig zijn, velen zouden zelfs zeggen van vitaal belang. Deze helpen kinderen om zichzelf te leren respecteren en te begrijpen waarom vriendschap een bloem is die door beide partijen moet worden verzorgd.

Op die manier kunnen onze kinderen opgroeien vol begrip voor zichzelf, met een proactieve houding ten opzichte van de taken die ze moeten uitvoeren. Ze moeten leven met hun gedachten vol aangename herinneringen en hun leven vol prachtige mensen. Op deze manier moeten ze wel van het leven genieten. En dit alles begint bij het begrijpen van wat zich precies ‘In hun kleine hart’ bevindt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.