9 leuke ontspanningsoefeningen voor kinderen

9 leuke ontspanningsoefeningen voor kinderen

Laatste update: 30 januari, 2018

In een tijd waarin tablets steeds vaker worden gebruikt om kinderen te kalmeren, wordt het steeds belangrijker om leuke ontspanningsoefeningen voor kinderen te bedenken. Help je kinderen dan ook ontspannen door spelletjes te doen waar ze plezier aan beleven, terwijl ze tegelijkertijd hulpmiddelen voor het leven ontwikkelen.

Gelet op het feit dat we leven in een samenleving die haastigheid, snelle prikkels en onmiddellijke voldoening stimuleert, is het erg belangrijk dat we over hulpmiddelen beschikken die ons meer zelfbeheersing brengen.

Sommige spelletjes helpen kinderen hun zelfbeheersing en emotionele controle te verbeteren.

Gebaseerd op deze stelling hebben we in dit artikel enkele ontspanningsoefeningen voor kinderen opgesteld die zelfs geschikt zijn voor de jongste leden van het gezin. Laten we eens kijken wat deze zijn:

Ontspanningsoefeningen voor kinderen

1. De kaars uitblazen

In dit spel leer je diep te ademen, dat wil zeggen door je neus inademen, je buik uitzetten en langzaam de lucht uitblazen richting een kaars met het doel deze te doven. Zodra de instructies goed begrepen zijn, plaatsen we het kind op een stoel op twee meter afstand van de kaars, die op een tafel wordt aangestoken.

Er mag niet worden opgestaan of voorover worden geleund, hierdoor is te verwachten dat de kaars niet uitgeblazen kan worden. Dan zetten we de stoel ongeveer een halve meter naar voren. We blijven de stoel naar voren zetten tot de kaars wordt uitgeblazen. Op deze manier hebben we een spel van vijf minuten waarin het kind zich het vermogen aanleert om diep te ademen.

Moeder en dochter samen op het strand

2. Het spel met de ballon

De ballontechniek is een geweldig spel dat ons helpt ontspanning te stimuleren door middel van een goede ademhaling. Wat hebben we nodig? Een grote ruimte en gekleurde ballonnen. Wat moeten we doen? Een ballon opblazen totdat hij ontploft. Daarna blazen we andere ballon op en laten we de lucht langzaam via het mondstuk ontsnappen.

Vervolgens vragen we de kinderen om hun ogen te sluiten en zich in te beelden dat ze in een ballon veranderen als ze inademen. Dan verzoeken we hen langzaam uit te ademen, alsof ze een ballon zijn.

Na dit te doen vragen we de kinderen om ons situaties te vertellen waarin ze zich voelden als een ballon. Situaties waarin ze iets niet konden verdragen of tolereren. Dan verzoeken we hen om ons uit te leggen hoe ze deze situaties hebben opgelost. En bieden we, als dit nodig is, alternatieven om hen te helpen zich bewust te worden van deze situaties.

Kinderen die allemaal ballonnen aan een laken hebben vastgeknoopt om door de lucht te zweven

3. Geleidelijke ontspanning

Wij kunnen je zelf instructies geven, maar op YouTube staat ook een geweldige (Spaanse) video gebaseerd op de originele tekst van Koeppen, Progressive Muscle Relaxation for Children. In deze video worden ook geweldige ontspanningsoefeningen voor kinderen gedeeld, met fantastische achtergrondmuziek van Salvador Candel.

Het is belangrijk te zeggen dat ook wij deze instructies kunnen geven. Waarbij we de sfeer bepalen door ontspannende muziek die een warme en rustgevende omgeving bevordert.

Er kan worden opgemerkt dat dit soort ontspanningsoefeningen ook in een meer ‘natuurlijke’ omgeving kunnen worden toegepast, zoals op school. Als je kind zich nerveus voelt in de klas, geef hem dan de volgende tip. Zeg hem dat hij zijn stoel moet vastgrijpen en de spieren in zijn armen en romp moet aanspannen en vervolgens zijn voeten stevig tegen de grond moet aanduwen. 

4. Het spel met het zaadje

Met rustgevende muziek op de achtergrond en zacht licht, verbeelden we ons de groei van een boom. We beginnen door op onze knieën op de grond te zitten, met ons hoofd voorover gebogen en onze armen vooruit gestrekt, alsof we een kat zijn die zich uitstrekt.

We zijn een zaadje dat, op het ritme van de muziek, groeit en verandert in een grote boom met prachtige takken. Deze takken worden gesymboliseerd door onze armen die we in de lucht hebben gestoken. Deze oefening is ideaal om ‘s avonds met je kinderen te doen voordat ze naar bed gaan.

Meisje dat zit te mediteren

5. Het verhaal van de schildpad

Het verhaal van de schildpad, geschreven door Schneider, is geweldig voor het bevorderen van iemands zelfcontrole. Het verhaal gaat over een kleine schildpad die boos was op alles en erg snel woedend werd.

Op een dag, na zich eenzaam en geïsoleerd te hebben gevoeld, ontmoet ze een wijze schildpad die haar een truc geeft om zichzelf te beheersen als ze boos wordt: in haar schild gaan zitten, tellen tot ze rustiger wordt, haar gedachten stoppen en zich ontspannen.

Dit verhaal is ideaal om te vertellen aan kinderen van drie tot zeven jaar oud. Om deze vaardigheid in praktijk te brengen, kunnen we hen een sticker of een stuk papier met een schildpad geven wanneer ze de oefening toepassen in een stressvolle situatie. Je kan het verhaal in het Spaans downloaden en printen.

6. Kalmte potjes

Kalmte potjes zijn potjes die we vullen met water, vloeibare siliconen, om de inhoud dichtheid te geven, en bijvoorbeeld glitter. Het maken ervan is meteen extra handenarbeid en het is ideaal om ze te gebruiken tijdens zowel momenten van spanning als momenten die we ‘zen’ noemen.

We kunnen onze pot schudden en de beweging observeren. Onze kinderen leggen we uit dat de glitter is zoals hun emoties, die bewogen en beroerd zijn tot ze worden gekalmeerd. Het is ideaal voor het bevorderen van reflectiviteit.

Alleen al de waarneming van de langzaam bewegende glitter zal hen helpen om zich te concentreren en hun geest te ontspannen na onrustige momenten. Er zijn websites waarop wordt uitgelegd hoe je zelf een kalmte potje kunt maken en gebruiken. Vergeet niet de pot af te sluiten met extra sterke lijm om te voorkomen dat hij opengaat en de inhoud gaat lekken!

7. De grote zwevende bal

Een ander hulpmiddel om plezier te hebben en diep te leren ademhalen is het blaasspel. Hierbij moet zo lang mogelijk een bal in de lucht worden gehouden. Grappig, nietwaar? Kinderen vinden dit spel erg leuk en het is zeer bevorderend voor ontspanning.

Jongetje dat door in een buisje te blazen een balletje in de lucht houdt

8. Papier verkreukelen, op papier krabbelen en in stressballen knijpen

Op papier krabbelen, papier verkreukelen of in stressballen knijpen zijn andere prachtige spellen om je kinderen te helpen hun negatieve emoties te kanaliseren. Daarnaast wordt ook de fijne motoriek gestimuleerd aangezien we hen helpen de spieren van hun kleine handen te versterken.

9. Help je kinderen ontspannen door mandala’s in te kleuren

Mandala’s inkleuren bevordert niet alleen ontspanning en reflectie, maar ook concentratie en het creatief vermogen. In boekenwinkels en op het internet zijn er talloze geschikte alternatieven te vinden waar onze kinderen van houden.

Het inkleuren van mandala’s is één van de ontspanningsoefeningen voor kinderen die het meeste effect hebben gehad in de afgelopen jaren.

Mandala's inkleuren helpt om emotioneel sterke kinderen op te voeden

Tot hier de verzameling van vandaag, we hopen dat deze ontspanningsoefeningen en -middelen nuttig zullen zijn bij het opvoeden van de kleintjes. Laten we niet vergeten dat het makkelijker is om sterke kinderen op te voeden dan gebroken volwassenen te repareren. En dat het onze grootste verantwoordelijkheid is dat de natuur ons de opvoeding van onze kinderen toevertrouwt.

Heb jij al een van deze ontspanningsoefeningen voor kinderen in de praktijk gebracht? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.