Kleur je stress weg!

Kleur je stress weg!

Laatste update: 22 november, 2016

Tijdens het kleuren kunnen we onze hersenen uitschakelen, onszelf ontkoppelen en lekker ontspannen. Het helpt ons om even aan de wereld te ontsnappen, om onze creativiteit te bevorderen, om met onszelf in contact te komen en onze verbeelding de vrije hand te geven. Dit is waarom we je bekend willen maken met een nieuwe trend: kleuren tegen stress.

Volgens onderzoekers is het zo dat wanneer we ons richten op het kleuren, we beginnen met hand-oogcoördinatie, waardoor we bepaalde hersengebieden activeren die de remming van het limbisch systeem (ons emotionele brein) bevorderen. We bevrijden onszelf dus van zorgen en angst.

Op de een of andere manier herstellen we onze innerlijke orde, manipuleren we onszelf en brengen we onze gedachten op orde, terwijl we ons op een taak storten waar we langzaam volledig in opgaan en die we als leuk en belonend ervaren.

Kleurpotloden

De kracht van kleurboeken voor volwassenen tegen stress

Maar wat is de werking van deze activiteit op onze hersenen en wat maakt dat hij krachtig genoeg is om lichaam en geest te laten ontspannen? Laten we eens kijken:

We ontkoppelen de hersenen

Niet letterlijk natuurlijk. Door te kleuren combineren we echter ons logische deel met onze creatieve kant, zodanig dat we de intensiteit waarmee we ons op onze gedachtes en emoties richten verminderen.

Het uitzoeken van kleuren die ons aanspreken zorgt ervoor dat we de hersengebieden activeren die betrekking hebben op ons zicht en onze fijne motoriek. Hierdoor stopt tijdelijk de activiteit van de amygdala en zijn onze emoties stabieler.

We ontketenen creativiteit

Wanneer we onszelf enkele uren verliezen in een activiteit die we leuk vinden, dan helpt dit ons om onze creativiteit te ontketenen.

We hebben trouwens keuze genoeg, van mandala’s, tot dieren, bossen en andere soort tekeningen. Er is zelfs zo veel keuze in de wereld van het kleuren dat we altijd wel iets zullen vinden waar we het meest van genieten.

Schilderen

We doen iets voor ons plezier

Het mag dan een beetje gek klinken, maar we zouden eens moeten nadenken over hoeveel dingen we in ons dagelijkse leven voor ons plezier doen. Bovendien zouden we onszelf moeten afvragen wat we doen om te genieten in ons leven.

Snel en makkelijk een plek vinden om onszelf en anderen te ontmoeten

We hebben een goed excuus om even te zitten om te kleuren en tijd aan onszelf te wijden, om onze zorgen te ontdekken en nieuwe vrienden te maken. Kleuren nodigt ons namelijk uit om in contact te komen met onze innerlijke en uiterlijke wereld.

Op Facebook bestaan er vele groepen en pagina’s door middel waarvan je in contact kunt komen met andere volwassenen die kleuren. Vaak draaien deze pagina’s niet alleen om het kleuren, maar ook om het bevorderen van ontspanning en welzijn. Als je geïnteresseerd bent, dan nodigen we je zeker uit om dit verder te onderzoeken.

Kleuren

De best-sellers om je stress weg te kleuren

Hoewel er meerdere boeken bestaan die ons helpen ontstressen in ons dagelijkse leven op een manier die net zo effectief bewijst te zijn als meditatie, zijn er enkele die de ‘statistieken breken’ en bekend staan als krachtige bestsellers.

Een voorbeeld hiervan is The Secret Garden door de Schotse kunstenares Johanna Basford. Het boek is een waar internationaal succes geworden en is vertaald in meer dan veertien talen. Haar tekeningen zijn met de hand gemaakt en bestaan uit dingen als dieren, bossen en bloemen. Een ander geliefd boek van dezelfde auteur is The Enchanted Forest.

Johanna werd naar eigen zeggen geïnspireerd om dit boek te maken door de bezoekjes aan haar grootouders toen ze nog kind was. Zij leefden namelijk in een omgeving van wilde en onvoorspelbare bossen.

Door middel van haar tekeningen kunnen we geleidelijk aan verschillende kleurtechnieken ontdekken, waarbij we elk detail geduldig inkleuren en verschillende nuances creëren die levendigheid geven aan de inspanning en onze gedachten tot rust brengen.

The Secret Garden

Zoals je kunt zien in de vorige foto, bevat het boek tekeningen die variëren van kleine details tot in de kleinste, bijna magische details. Het idee is dat we er als volwassenen een gewoonte van maken om de tijd te nemen en geduldig te werk te gaan. 

Een ander bekend boek in de wereld van het kleuren is Mandalas y otros dibujos budistas para colorear (Mandala’s en andere boeddhistische tekeningen om in te kleuren). Dit boek verzamelt afbeeldingen van mandala’s en patronen met boeddhistische motieven om onze kleurrijke geest te voeden.

Deze nieuwe trend tegen stress ligt binnen handbereik en we hebben de kans om angst te verminderen en een kalmerend en gezond effect te bevorderen… als we het maar een kans geven!

Mandala Kleuren

Nog een van de bekendste auteurs binnen deze trend is Richard Merritt, die ons voorziet van een aantal zeer leuke opties, zoals het Art Therapy Colouring Book. Zoals je ziet op de foto hieronder, zijn deze boeken werkelijk prachtig.

Kleurplaat van Richard Merritt

Als laatste voorbeeld van de bekendste boeken presenteren we The Mindfulness Coloring Book door illustrator Emma Farrarons. De mooie illustraties in dit boek nodigen ons uit om bewust te mediteren, terwijl we de pagina’s vullen met kleur en onze geest met rust en vrede.

Kleurboeken

Met slechts een eenvoudige zoekopdracht op het internet zul je al snel een goed idee krijgen van het succes van deze kleurboeken. Bovendien is het mogelijk om schetsen te vinden die je uit kunt printen als je de techniek wilt uitproberen.

We moedigen je aan om van kleuren een prachtige gewoonte te maken, voor je geest en voor een ontmoetingsplek voor jouw innerlijke wereld. Onthoud dat je een goed excuus hebt om te kleuren als je even nergens aan wilt denken en de behoefte hebt om je hersenen even uit te schakelen.

Laten we onze kleurpotloden, stiften en gummetjes er weer bij pakken!!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.