Vijf tips om proactiever te zijn op het werk
Proactiever zijn op het werk is geen gemakkelijke opgave, aangezien men zowel de wil als het verlangen moet hebben om dit te doen. Toch is deze houding een van de meest gevraagde op de arbeidsmarkt. Alles hangt af van hoe goed de relatie tussen jou en je werkomgeving overeenkomt.
Wanneer je proactief bent, worden je werkdoelen haalbaarder en is je pad naar carrière-vooruitgang en het bereiken van je persoonlijke doelen duidelijker. Hier zijn vijf tips om proactiever te zijn op het werk.
Proactiviteit
Proactiviteit is het vermogen om controle te nemen en te anticiperen op positieve en negatieve gebeurtenissen. Het helpt je assertieve beslissingen te nemen met behulp van effectieve tactieken om een vooraf vastgestelde strategie te bereiken.
Als je proactief bent, neem je verantwoordelijkheid voor je acties en neem je deze met volwassenheid op je. Je wordt niet overmatig beïnvloed door je werkomgeving en neemt er alleen uit wat je nodig hebt om productief te zijn. Bovendien leg je elk soort excuus naast je neer dat je prestaties aantast en accepteer je alleen voorstellen die trouw zijn aan je professionele zaak.
De vijanden van proactief werken
Er zijn bepaalde obstakels die proactief werken in de weg staan. Als je verantwoordelijk en hardwerkend bent en graag goed presteert in je taken, zul je natuurlijk geen van deze obstakels vertonen.
Het is echter de moeite waard om te weten wat voor negatief gedrag mensen ervan weerhoudt om proactief te zijn op het werk:
- Je tegenstrijdig voelen.
- Een betweter zijn.
- Hun autoriteit opdringen aan anderen.
- Met de eer gaan strijken voor het werk van anderen.
- Weigerachtig zijn om zichzelf te overtreffen.
- Voortdurend klagen over het werk.
- Onaangenaam zijn in de werkomgeving.
- Altijd te laat komen op het werk.
- Op elke situatie met leugens reageren.
- Praten over het persoonlijke leven van collega’s.
- Niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van hun fouten op het werk.
- Onverantwoordelijk zijn met betrekking tot de taken of doelen die bereikt moeten worden, volgens de eisen van hun functie.
- De noodzakelijke vaardigheden om in een team te werken niet hebben of niet willen kennen.
Hoe proactiever te zijn op het werk
Het is niet gemakkelijk om proactief te zijn. Sterker nog, het is een houding die je vaak moet aanleren. Met de volgende vijf tips kun je je vaardigheden bijschaven en effectiever presteren in je taken, in overeenstemming met de eisen van je functie.
1. Wees georganiseerd en geordend
Je geheugen is niet genoeg om je werk georganiseerd en geordend te houden. Maak daarom een lijst met taken die prioriteit hebben en taken die kunnen wachten. Dan zul je meer aandacht hebben voor je werk.
Je kunt je werktijden niet naar eigen inzicht indelen, want onvoorziene gebeurtenissen kosten vaak zowel de tijd van het bedrijf als die van u. Deze tip zal je echter helpen je aan te passen aan het onverwachte en toekomstige ongemakken zoveel mogelijk te voorkomen, of op zijn minst te minimaliseren. Het gaat erom dat je de tijd tussen werk en privé goed indeelt.
Vergeet ook niet om je werkplek netjes en opgeruimd te houden. Dit zal je helpen om alles bij de hand te hebben en zal het organiseren en categoriseren van je taken en te vervullen doelen vergemakkelijken.
2. Wees positief, maar niet naïef
Je moet jezelf niet wijsmaken dat negativiteit altijd slecht is en dat het je nergens brengt. Je moet echter wel de oorzaak van je negativiteit voor ogen houden, zodat je een manier kunt vinden om die te verwerken.
Dit is de eerste stap om positief te zijn. Je bent immers niet positief alleen omdat je positieve gedachten hebt, ook al is dat het onrealistische en naïeve idee dat je vaak wordt verkocht.
Je moet je bezighouden met kritisch denken (wetenschappelijke link), reflectie, durf (alleen als je dat nodig acht) en voorzichtigheid. Dit is de basis om je negatieve gedachten te overwinnen en om te zetten in positieve.
Als je erover nadenkt, heeft deze tip niet alleen betrekking op proactiever zijn op het werk, maar helpt het ook je fysieke en mentale welzijn te verbeteren. Bovendien helpt het bij het oplossen van alle onverwachte situaties die zich in je leven kunnen voordoen.
3. Wees praktisch
Zet je in voor je ideeën en wees er consequent in. Praktisch zijn is inderdaad een noodzakelijke vaardigheid voor het werken in een team. Het is ook een van de belangrijkste kwaliteiten van een leider.
4. Analyseer het probleem en zoek naar slimme oplossingen
Wanneer zich een of andere onvoorziene gebeurtenis voordoet, concentreer je dan niet op het probleem, maar op de oplossing. Deze stap vereist dat je uitvoert wat we in de tweede tip noemden: wees positief, maar niet naïef.
Zoals we al eerder zeiden, moet je kritisch en reflectief zijn en weten wanneer je doortastend moet zijn en wanneer je voorzichtig moet zijn. Dit zal afhangen van hoe je het op te lossen probleem ziet.
Ten slotte spreekt het vanzelf dat je moet proberen te anticiperen op mogelijke tegenslagen, waarbij je niet alleen vertrouwt op je eigen ervaring maar ook op die van anderen. Deze richtlijn vormt de basis voor het nemen van assertieve beslissingen en het beter voorbereid zijn op problemen.
5. Fysieke en emotionele gezondheid
Dit is de belangrijkste tip van allemaal. Om een goede lichamelijke en mentale gezondheid te bereiken, moet je zelfbewust zijn. Het onmiddellijke gevolg van deze staat is emotionele homeostase. Het stelt je in staat controle te hebben over je leven en dus ook over je werk.
Wat de hulpbron tijd betreft, als je de staat van emotionele homeostase bereikt, weet je hoe je je schema maximaal kunt optimaliseren, zowel voor je werk als voor je privéleven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Facione, P. (2007). Pensamiento Crítico:¿ Qué es y por qué es importante. Insight assessment, 22, 23-56.
- León, F. R. (2014). Sobre el pensamiento reflexivo, también llamado pensamiento crítico. Propósitos y representaciones, 2(1), 161-214.
- López, V. (2017). El empresario proactivo: Mejora tus resultados ayudando a tus clientes. Profit Editorial.
- Salessi, S. & Omar, A. (2017). Comportamientos proactivos en el trabajo: una puesta al día. Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento, 9(3), 82-103. https://acortar.link/DkFkNK
- Zapata, C. (2020). La Comunicación en el lugar de trabajo: todo lo que necesita saber sobre estrategias de comunicación eficaz en el trabajo para ser un mejor líder. Roland Bind.