13 gewoonten om aan te nemen om emotionele volwassenheid te bereiken
Emotionele volwassenheid is een vermogen dat mensen in staat stelt in vrede met hun gevoelens te leven. Als je het niet hebt, laat je je gemakkelijk meeslepen door wat je voelt. Dan kan het mis gaan. Om je emoties op een gezondere manier te beheersen, is het daarom noodzakelijk om emotionele volwassenheid te bereiken.
Je kunt het echter alleen bereiken door actief te werken aan bepaalde gewoontes die deze kwaliteit bevorderen.
Het verwerven van emotionele volwassenheid is een van de manieren om een prettiger en bevredigender leven te leiden. Je zult je niet alleen meer in harmonie voelen met jezelf, maar naar alle waarschijnlijkheid ook met de mensen om je heen. Bovendien zal een beter beheer van je emotionele wereld je helpen om op een meer adaptieve manier om te gaan met alledaagse problemen.
Dagelijkse oefeningen om emotionele volwassenheid te bereiken
Slim emotioneel management is een uitdaging. Alle mensen hebben in meer of mindere mate te maken met emotionele problemen. Wat het verschil maakt, is de moeite die ze doen om emotionele volwassenheid te bereiken.
Hoewel het misschien moeilijk lijkt, is de sleutel tot het bereiken van dit doel in feite consistent en toegewijd zijn. Wat je hieronder ziet, is een reeks nuttige aanbevelingen voor het ontwikkelen van deze eigenschap.
1. Werk aan je assertiviteit
Het is binnen de sociale context waar je waarschijnlijk het beste je emotionele volwassenheid kunt laten zien. In die zin is assertiviteit een belangrijke vaardigheid. Het wordt begrepen als het vermogen om je emoties te uiten zonder anderen aan te vallen.
Camargo et al (2009) publiceerden een onderzoek (Spaanse link) waarin ze de correlatie tussen eigenwaarde en assertiviteit bestudeerden. Hun resultaten toonden een positieve associatie tussen de twee dimensies. Als gevolg daarvan kan worden bevestigd dat je je beter zult voelen over jezelf door assertiever te zijn.
2. Zelfkennis
We zeiden in het vorige punt dat je je beter voelt als je op een intelligente manier uitdrukt wat je voelt. Je kunt echter niet uitdrukken wat je voelt als je dat gevoel niet kunt identificeren. Daarom is een goede emotionele intelligentie gebaseerd op een goede emotionele cognitie.
3. Overweeg een dagboek bij te houden
Het schrijven van je gedachten en gevoelens in een dagboek is een nuttige strategie voor een beter emotioneel beheer. Bovendien kom je meer te weten over je perceptie van de wereld en eventuele cognitieve vooroordelen identificeren. De beste manier om een dagboek bij te houden, is door het toe te voegen aan je dagelijkse agenda, zodat je eraan denkt om het elke dag op een bepaald tijdstip in te vullen.
4. Reflecteer voordat je handelt
Instinct helpt je enorm als je snelle beslissingen moet nemen waarbij veel informatie nodig is. Integendeel, het helpt je helemaal niet als je merkt dat je ondergedompeld bent in een negatieve emotionele toestand vol energie. Bijvoorbeeld die waarin woede of woede overheersen.
5. Leer dat je emoties geldig zijn
We hebben het gehad over emotionele regulatie en de positieve kanten ervan. Pas echter op, want emotionele zelfregulatie betekent niet dat je moet proberen de invloed van je emoties tot nul terug te brengen.
Vargas (2013) deed onderzoek (wetenschappelijke link) naar psychosomatische aandoeningen en emotionele stress bij universiteitsstudenten. In dit artikel noemt ze verschillende situaties (studiedruk, relatieproblemen, gezinssituatie, etc.) die vatbaar zijn voor psychologische stress en uiteindelijk leiden tot psychosomatische klinische stoornissen.
6. Probeer niet perfect te zijn
Ouders en de samenleving in het algemeen stellen vaak onrealistische verwachtingen aan kinderen naarmate ze ouder worden. Als gevolg daarvan proberen ze een perfect prototype te worden dat alles goed doet. De realiteit is echter dat fouten voor iedereen een onvermijdelijk onderdeel van het leven zijn.
Probeer erachter te komen wat die onrealistische doelen zijn die je voor jezelf hebt gesteld en probeer ze opzij te zetten. Of, nog beter, creëer nieuwe doelen op basis van vriendelijkere en meer realistische verwachtingen voor jezelf. Je zult zien hoe je constante frustratie vermindert en je zult in staat zijn om emotionele volwassenheid te bereiken.
7. Laat de delen uit het verleden los die je niet helpen
Het belang van het verleden valt niet te ontkennen. Het zijn tenslotte die ervaringen die je hebben gebracht waar je nu bent. Het probleem doet zich echter voor wanneer je je vastklampt aan gebeurtenissen uit je verleden die je helemaal geen welzijn brengen.
Het is duidelijk dat er soms emotionele gebeurtenissen in je verleden zijn die je gewoon nooit kunt vergeten. In deze gevallen is psychologische zorg de sleutel tot het omgaan met dit soort conflicten.
8. Zie fouten als kansen
Een van de redenen waarom fouten zo ongewenst en tegenstrijdig zijn, is de manier waarop je ze waarneemt. Over het algemeen associeert je fouten inderdaad met falen en een gebrek aan bekwaamheid. Het gevolg is dat mislukkingen je zelfvertrouwen aantasten en je een ongemakkelijk gevoel geven.
Als je in plaats daarvan mislukkingen gaat zien als kansen om te groeien, zul je je heel anders voelen. Vergeet nooit dat perfectie niet bestaat en dat zelfs slechte ervaringen mensen leren.
9. Vermijd klagen
Tegenslagen horen bij het leven. Maar wat heeft het voor zin om de hele tijd te klagen? Zou het niet beter zijn om ons te concentreren op het vinden van oplossingen voor problemen?
Wanneer je moeilijkheden als uitdagingen in plaats van bedreigingen beschouwt, vermindert je angst. Soms zijn de oplossingen zelfs duidelijk zichtbaar, maar klagen en niets doen is prettiger.
10. Beoefen empathie
Empathie gaat over het vermogen hebben om de gevoelens en gedachten van anderen te begrijpen. Dit vermogen is essentieel om plezierige interpersoonlijke relaties te kunnen onderhouden. Bovendien wordt empathie getoond door mensen die ernaar hebben gestreefd emotionele volwassenheid te bereiken.
Bovendien, als je empathisch bent, is de kans groter dat je omgeving empathisch voor je zal zijn. Daarbij komt nog dat als je begrip hebt voor anderen, je tegelijkertijd aardiger voor jezelf wordt. Het ontwikkelen van deze kwaliteit levert je dus enorm veel voordeel op.
11. Mindfullness
Mindfulness bestaat uit het focussen van je zintuigen op je huidige ervaring, zonder erover te oordelen. Dit is een kostbare hulpbron. Het is echter niet wat je gewend bent te doen. Desalniettemin kan iedereen leren hoe het moet en het in de praktijk brengen
Door dit te doen, zul je je gevoelens op een meer directe en diepgaande manier kunnen herkennen. Zo kun je ze gezond reguleren. Een systematische review (Spaanse link) door Hodann en Serrano (2016) concludeerde zelfs dat mindfulness een nuttige aanvulling is op klinische interventie bij sommige klinische stoornissen.
12. Ontwikkel actief luisteren
Actief luisteren vereist zowel aandacht als inspanning van jouw kant. Het treedt op wanneer je mentale activiteit is gericht op wat de ander aan je communiceert. Het is uiterst noodzakelijk dat er dialogen plaatsvinden die rijk zijn aan inhoud en betekenis.
13. Ga naar psychotherapie
Dit is zonder twijfel een van de beste opties om emotionele volwassenheid te ontwikkelen die je kunt proberen. Inderdaad, psychologen beschikken over op feiten gebaseerde technische en theoretische kennis over emotioneel management die je kan helpen.
Onthoud ten slotte dat psychologische zorg niet alleen nuttig is voor het bereiken van emotionele volwassenheid. In de therapeutische ruimte vind je trouwens altijd een plek om jezelf te uiten zonder het gevoel te hebben dat je wordt beoordeeld.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Hodann-Caudevilla, R. M., & Serrano-Pintado, I. (2016). Revisión sistemática de la eficacia de los tratamientos basados en mindfulness para los trastornos de ansiedad. Ansiedad y Estrés, 22(1), 39-45.
- León Camargo, A., Rodríguez Angarita, C., Ferrel Ortega, F. R., & Ceballos Ospino, G. A. (2009). Asertividad y autoestima en estudiantes de primer semestre de la Facultad de Ciencias de la Salud de una universidad pública de la ciudad de Santa Marta (Colombia). Psicología desde el Caribe, (24), 91-105.
- Vargas Araya, P. (2013). Las enfermedades psicosomáticas y el malestar emocional de los (as) estudiantes de la Sede del Atlántico, Universidad de Costa Rica. InterSedes, 14(28), 05-24.
- Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data, 4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677