De Japanse 5S-methode brengt harmonie in het leven

De Japanse 5S-methode brengt harmonie in het leven
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 02 december, 2018

De Japanse 5S-methode bestaat uit vijf basisprincipes om onze kwaliteit van leven te verbeteren. Deze basisregels steunen op twee fundamenten: orde en netheid.

We kunnen deze Japanse techniek op het werk of in ons persoonlijk leven toepassen. Veel bedrijven kiezen voor de toepassing van deze methode om hun productie te verhogen en hun processen te verbeteren

In 1960 heeft Toyota de 5S-methode toegepast. Het bedrijf wilde voor een meer georganiseerde, hygiënische en doeltreffende werkplaats zorgen. De bedoeling was om met de Kaizenmethode de productiviteit van het werk te laten stijgen.

Sindsdien hebben verschillende organisaties de Japanse 5S-methode gebruik als gevolg van zijn wijde verspreiding. Bovendien kan men het ook in het onderwijs gebruiken aangezien het vanaf een jonge leeftijd de zindelijkheidsgewoonten aanmoedigt.

De psychologische en pedagogische grondslagen van deze methode zijn dus gebaseerd op het stimuleren van een verandering in de cultuur op vlak van de schoonmaakgewoonten die de onderwijsinstellingen opleggen.

Wat is de Japanse 5S-methode?

De 5S-methode is opgebouwd uit vijf fundamentele principes die met de letter S beginnen. De methode vereist geen enkele voorafgaande voorbereiding. Iedereen kan deze methodologie dus in zijn dagelijks leven toepassen. Het is echter belangrijker dat mensen de methode strikt gebruiken om maximale resultaten te behalen.

Wat is de Japanse 5S-methode

De ideale manier is de methode op ordentelijke en systematische wijze te beoefenen. Eigenlijk is volharding één van de sleutels van deze methode. Laten we eens bekijken welke deze principes zijn.

Seiri

Seiri is een proces waarbij je het onnodige achterlaat. De persoon doet een inspanning om door middel van analyse te herkennen wat hij echt nodig heeft.

Hij maakt een onderscheid tussen het nodige en de dingen waarvan ze het gevoel hebben dat ze alleen maar ruimte innemen. Nadat een persoon deze indeling gemaakt heeft, moet hij alles weggooien wat hij niet gebruikt.

Een ander voordeel van deze indeling van de dingen is dat het mensen ook de elementen laat zien die ze nodig hebben maar niet bezitten. Je kan een vastgesteld criterium gebruiken om te weten of het voorwerp al of niet belangrijk is.

Stel jezelf de vraag wanneer je het voorwerp het laats gebruikt hebt. Als je het al een jaar niet gebruikt hebt, dan is het tijd om het weg te gooien.

Op deze manier functioneert de klassering als voorbereidend werkmateriaal voor de volgende fase. Die houdt in dat je de beste plaats voor elk voorwerp kiest.

Seiton

Dit is de tweede fase. Het voornaamste kenmerk van deze fase is organisatie. Het is gebaseerd op het plaatsen van voorwerpen op de plek waar ze moeten staan. Tegelijkertijd bepaal je ook welke voorwerpen het belangrijkst zijn. Die plaats je dan op meer bereikbare plaatsen.

Dit zal het ook mogelijk maken om bepaalde klasseringszones af te bakenen en een naam te geven. Alles heeft te maken met het organiseren van je volledige werkplek zodat je geen tijd of energie verspilt aan het zoeken van iets specifiek.

Seiso

In deze fase voert de persoon het schoonmaakproces uit. Het idee is om alle aanwezige stof en vuil te verwijderen en een vlekkeloze werkplek te kunnen creëren. Het belangrijkste in deze fase is dat je opmerkt wat de plek vuil maakt en het dan verwijdert.

Seiketsu

De basis van deze fase is dat je afwijkingen ontdekt en ze oplost. Het doel is te vermijden dat er een kettingreactie ontstaat. Deze fase helpt mensen onthouden hoe belangrijk het precies is om plaatsen schoon te houden en rommel te vermijden.

Seiketsu, een principe van de 5S-methode

Shitsuke

Tenslotte moet je een plan opstellen zodat je jezelf dag na dag door middel van discipline kan blijven verbeteren. Het is belangrijk dat je de 5S-methode altijd onthoudt terwijl je je werk doet. Het zal je absoluut helpen om alle belangrijke sleutels te onthouden: orde, hygiëne en doeltreffendheid.

Je kan de 5S-methode op het werk beoefenen. Het is immers een goede manier om controle te nemen over je ruimte en je tijd optimaal te gebruiken. Het is echter ook belangrijk dat je niet vergeet dat je deze methode ook in je persoonlijk leven kan toepassen.

Wees dus niet bang om klassificatie, organisatie en schoonmaakmethoden te gebruiken. Ze kunnen jouw pad naar welzijn vergemakkelijken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.