Wat je rommel betekent

Wat je rommel betekent

Laatste update: 11 december, 2017

Ze zeggen dat veel van de genieën op de wereld rommelig waren. De bureaus van Albert Einstein en Mark Twain stonden bijvoorbeeld bekend om de hoeveelheid rommel die erop lag. Alles lag door elkaar, papieren op rommelige stapels, alles op een hoop… Kort gezegd, een complete rotzooi.

Maar als je rommelig bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen genie bent, net als dat overmatige netheid je niet tot een beter persoon maakt.

“Rommel luncht met overvloed, dineert met armoede en gaat slapen met de dood.”

Benjamin Franklin

In onze huidige wereld is de tijd heilig. Het is niet langer mogelijk om de vloeren te poetsen totdat ze glimmen als een spiegel en we kunnen ook de hoeken van ons huis niet blinkend schoon houden. Het inhuren van een schoonmaakdienst is een luxe die veel mensen zich niet kunnen veroorloven en het vinden van voldoende tijd om voor het huis te zorgen is ook geen makkelijke taak vandaag de dag.

Maar dit betekent niet dat alles maar gewoon vies moet worden. Je kunt de boel wel netjes houden, zonder dat je er al te veel tijd aan kwijt bent. Het gaat om het organiseren van je tijd en het aannemen van bepaalde gewoonten. Maar waarom kunnen sommige mensen dit niet? Wat steekt er achter hun dwangmatige rommeligheid?

De betekenis van rommel

Een drukke stad vol met spullen die ook wel rommel genoemd kunnen worden

In het algemeen is rommel in de ruimtes waar we wonen een teken van rommel in onze innerlijke wereld. Als je vol zit met objecten, betekent dat dat je vol zit met ideeën en onafgemaakte projecten. Rommeligheid zendt een bericht uit van innerlijke verwarring, gebrek aan structuur en gebrek aan definitie.

Behalve dat beweren Feng Shui-onderzoeken en vergelijkbare praktijken dat rommel verschillende betekenissen heeft, afhankelijk van de plaats waarop het zich bevindt. Dit is wat zij erover zeggen:

 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in gebieden rond de ingangen van een huis staat voor een angst voor interactie met anderen.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in de keuken of de gebieden waar voedsel wordt bereid staat voor emotionele kwetsbaarheid en wrok.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in kasten staat voor moeilijkheden met het analyseren en beheersen van gevoelens en emoties.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen onder meubels betekent dat de persoon afhankelijk is van de mening van anderen en veel waarde hecht aan uiterlijk.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen achter deuren is een uitdrukking van angst voor afwijzing door anderen en een overtuiging van bekeken worden.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen op bureaus of in de werkplaats betekent angst, frustratie en noodzaak om controle te hebben over situaties.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in de garage staat voor angst voor nieuwe dingen en gebrek aan vermogen om geactualiseerd te worden.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in de gangen betekent een angst om jezelf direct uit te drukken of te zeggen wat je echt bedoelt.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in de woonkamer duiden op een angst om afgewezen te worden door de maatschappij.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen in de eetkamer heeft te maken met een gevoel van onzekerheid en gecontroleerd te worden door de familie.
 • Rommel en opgestapelde voorwerpen door het hele huis betekent onderdrukte woede en dat je je apathisch voelt en geen interesse hebt in het leven.

De voordelen van het overwinnen van je rommel

Vrouw met Havik

Het is niet nodig om onze ruimtes perfect schoon te houden. Als je je te veel zorgen maakt over rommel, kost dat je alleen maar energie die je ook aan belangrijke dingen kunt wijden, en het maakt ons veeleisend en neurotisch.

Wat belangrijk is, is dat je kunt leven binnenin de ruimtes die we prettig vinden. Het is niet prettig om de hele tijd naar dingen te moeten zoeken, omdat je ze kwijt bent geraakt in de rommel. We moeten niet depressief raken door naar de toestand van ons huis of onze werkplek te kijken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.