Huishoudelijk werk kan therapeutisch zijn

Huishoudelijk werk kan therapeutisch zijn
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Irati Novella

Laatste update: 27 december, 2022

‘Het huis opruimen’ moet je niet alleen letterlijk interpreteren. Want het heeft ook een symbolische betekenis: de emotionele last verwijderen door dingen achter te laten die niet langer nuttig zijn. Het is gemakkelijk om te begrijpen hoe wanorde stress en zorgen kan veroorzaken. Doe je huishoudelijk werk als een oefening in mindfulness. Je zal er belangrijke voordelen uit halen. Voor vele mensen kan het huishouden therapeutisch werken.

Wanneer je huishoudelijk werk als een positieve activiteit en een soort bewegingsoefening doet, dan kan dit stress verminderen. Maak je dus maar klaar om een van de meest ordinaire en onpopulaire activiteiten met een andere houding uit te voeren.

Voorbeelden van huishoudelijk werk als vorm van therapie

We geven je enkele voorbeelden hoe huishoudelijk werk ook een beetje een innerlijke schoonmaak kan betekenen.

 • In sommige culturen wordt het schoonmaken van het huis enorm gewaardeerd. Men beschouwt het als een belangrijke activiteit. In Japan bijvoorbeeld wordt het ‘oosouji’ genoemd. Dit betekent ‘grondig schoonmaken’. Op achtentwintig december doen mensen deze grondige reiniging zodat ze het nieuwe jaar met een proper huis kunnen inluiden. Voor Japanners is het bewaren van oude rommel en oude houdingen voor het nieuwe jaar een slecht voorteken.
 • Volgens gezondheidsdeskundigen kunnen huishoudelijke klusjes ontspannen en zelfs meditatief zijn. Psychologe Isabela Pérez-Luna beschrijft het zo: “Opruimen en organiseren werken als een middel om tot een catharsis te komen. Het is een manier om dingen te verwijderen die je niet meer nodig hebt.”
Vrouw die staat te stofzuigen als vorm van huishoudelijk werk
 • Begeleider Marie Kondo verklaart dit in haar boek The Life-Changing Magic of Tidying Up. Je huis proper en opgeruimd houden heeft een rechtstreekse invloed op je geluk en je welzijn.
 • In een radio-interview beschreef de Britse actrice Helena Bonham Carter de therapeutische kracht van huishoudelijk werk. Carter is de partner en muze van Tim Burton. Zij is er stellig van overtuigd dat ze niet langer therapiesessies hoeft te betalen omdat ze ‘de therapie van het kuisen’ ontdekt heeft. Dit is haar stelling: “als je je huis op orde brengt, dan ruimt het ook je hoofd op.”

Netheid en boeddhisme

Het boeddhisme beschouwt schoonmaken als een vorm van meditatie die je elke dag kan doen. Voor boeddhistische monniken is het huishouden een spirituele oefening waarmee je je geest, je ziel en je leven ontwikkelt en zuivert.

Vergeet niet dat één van de leerlingen van de Boeddha het nirvana vond terwijl hij aan het vegen was. Volgens de boeddhisten zijn mensen verbonden met hun omgeving. De omgeving weerspiegelt hun geest. Dat betekent dus voor hen dat wanneer de omgeving wanordelijk is, de geest dat ook is. Als je dus zorgt dat je huis opgeruimd is, dan zal je geest rustig en helder zijn.

Ze geloven ook dat schoonmaken helpt om de geest op het heden te focussen. Want leven in het hier en nu is één van de sleutels tot het bereiken van geluk en succes.

De tien geboden van huishoudelijk werk

Keisuke Matsumoto is de auteur van het boek  A Buddhist Monk’s Guide to a Clean House and Mind. In het boek geeft hij een overzicht van de tien geboden waarmee je je leven kan verbeteren door middel van huishoudelijk werk:

 • Hanteer voorwerpen voorzichtig. Want elk voorwerp is het resultaat van inspanning en toewijding. Je moet het dus respecteren.
 • Wees dankbaar voor de voorwerpen die al heel nuttig geweest zijn voor jou. Doe ze weg wanneer je ze niet meer nodig hebt. Je kan ze een nieuw leven geven door ze aan iemand te geven die ze goed kan gebruiken.
Vrouw die haar lade opruimt als vorm van huishoudelijk werk
 • Het beste wat je kan doen, is ‘s morgens opruimen. Als je de dag rustig en in stilte begint, terwijl iedereen nog slaapt, zal je hart vrede voelen. Bovendien zal ook je geest helder zijn.
 • Voordat je gaat slapen, berg je alles wat je tijdens de dag gebruikt en verplaatst hebt, weg en orden je alles. Zo zal het de volgende dag gemakkelijker zijn om schoon te maken.
 • Maak ‘s morgens schoon en organiseer alles ‘s avonds. Je zal merken dat je je tijdens de dag als nieuw zal voelen.

Frisse lucht, leven in het heden en teamwerk

 • Open de ramen en ventileer het huis voordat je kuist. Op die manier zuiver je de lucht. Voel de frisse lucht op je huid. Je zal je meer wakker en zuiver voelen.
 • Je voelt de wind binnenkomen door het raam. Dat brengt je in contact met de natuur. In de lente en de herfst is de lucht zacht en aangenaam, in de zomer warm en in de winter ijskoud. Je voelt hoe de wind je huid zowel zachtjes als hard aanraakt. Dit zal je toelaten om in verbinding te komen met je kwetsbaarheid en met de kracht van de natuur.
 • Toon respect voor het leven door na elke maaltijd op te ruimen. Op die manier trek je geen insecten aan en hoef je ook niet onnodig te doden.
 • In plaats van spijt te hebben over het verleden of te piekeren over de toekomst moet je proberen om volledig in het huidige moment te leven. Pas dit ook toe op huishoudelijk werk, ‘stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen’.
 • Verdeel de taken onder de gezinsleden en werk met een beurtrol. Dit zal je helpen om te waarderen wat anderen voor jou doen. Je leert ook inzien dat je allemaal van elkaar afhangt. Dit helpt je om als een team te werken en aan elkaar te denken voor je iets doet.

Huishoudelijk werk kan therapeutisch zijn

De behoefte om onze omgeving schoon te maken en te organiseren komt eigenlijk van de nood aan vernieuwing. Je omgeving schoonmaken kan ook een moment van dagelijkse of wekelijkse meditatie zijn. Profiteer van de kans om een oefening in mindfulness te doen.

Je zal dit kunnen doen door je tijd niet te gebruiken om problemen op te lossen. Kijk geen televisie of kibbel niet met je partner.

Je moet je focussen op de handeling zelf. Organiseer, blijf stil en geef vooral aandacht aan wat je aan het doen bent. Deze toestand van volledige aandacht maakt het mogelijk om een meditatieve staat te bereiken. In die toestand zal de hersenactiviteit afnemen. Je zal dus het stressniveau en de hoeveelheid angst doen dalen. Dit is hoe huishoudelijk werk een oefening kan worden voor lichamelijk en spiritueel herstel. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.