Je voelt je elke dag angstig, wat kun je eraan doen?

Elke keer dat je denkt dat je angst weg is, komt het gewoon terug. Angst, zorgen, tachycardie, duizeligheid ... Waarom voel je je bijna elke dag zo?
Je voelt je elke dag angstig, wat kun je eraan doen?

Laatste update: 09 november, 2021

“Ik voel me elke dag angstig. Ik leef in een nooit eindigende staat van complete verwarring met dreigende gedachten en een druk in mijn borst die me belemmert om te ademen.”

Zou jij dit kunnen zeggen? In feite beschrijven veel mensen dit soort psychofysische realiteit. Het is zowel slopend als vermoeiend. Bovendien is het in deze omstandigheden erg moeilijk om productief te zijn, een relatie te onderhouden en zelfs de moed te vinden om elke ochtend op te staan.

Sommigen beschrijven deze toestand als alsof iemand plotseling een schakelaar omdraaide. In feite kun je in een oogwenk van kalm naar volledig overweldigd gaan. Daarnaast ervaar je tachycardie, zijn je emoties verstoord en begin je je zorgen te maken.

Angst is een normale fysieke en mentale toestand. Er doet zich echter een probleem voor wanneer het je mogelijkheden om het onder controle te houden te boven gaat. Het is alsof je een auto bestuurt en plotseling het gevoel hebt dat de besturing niet werkt.

De wereld versnelt, samen met je angst en het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Je moet begrijpen dat wanneer je dit soort toestanden dagelijks ervaart, je mogelijk te maken krijgt met een complexere psychologische toestand. Laten we kijken.

Gegeneraliseerde angst is een stabiele toestand in de loop van de tijd die het leven van veel mensen beïnvloedt.

Man op het strand

Waarom voel je je elke dag angstig?

In werkelijkheid voelt iedereen dagelijks een bepaald soort angst. Inderdaad, ons snelle leven betekent vaak dat we kortademigheid, knopen in de maag en algemene gevoelens van druk ervaren.

We zijn meestal redelijk bekend met deze gevoelens. Het zijn ervaringen die we kunnen beheersen en die verdwijnen wanneer we ontspannen en genieten van momenten van vrije tijd.

Maar misschien voel je je niet in staat om te rusten, helder te denken en van het leven te genieten omdat je angst hardnekkig is en alles in je leven er donker uitziet. Bepaalde gedachten kunnen opdringerig en bedreigend zijn geworden.

Verder voel je je constant moe en heb je last van slapeloosheid. Morgen lijkt gewoon vol bedreigingen, gezondheidsproblemen, zorgen over het werk, de toekomst en andere dingen die al dan niet kunnen gebeuren.

In feite wordt het leven zelf een verstikkend kluwen van angst, ook al weet je dat alles waar je bang voor bent onterecht is. Waarom gebeurt dit? Hoe is het mogelijk om aan zo’n aanhoudende angst te lijden?

Gegeneraliseerde angst, even veelvoorkomend als verwaarloosd

Gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een stabiele psychische aandoening naarmate de tijd verstrijkt. In veel gevallen begint het al in de adolescentie. In feite is het waarschijnlijk deze realiteit die de oorzaak is van de vraag waarom je je elke dag angstig voelt.

Deze aandoening bepaalt je leven volledig. Bovendien lijden veel mensen in stilte zonder zelfs maar een diagnose te krijgen. In feite wordt soms aangenomen dat deze manier van denken en reageren op dingen een persoonlijkheidskenmerk is.

In werkelijkheid is dit een aandoening die even veel voorkomt als ernstig. De Universiteit van Sherbrooke (Canada) heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat depressie in veel gevallen samengaat met een gegeneraliseerde angststoornis.

Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) zijn de kenmerken die dit type angst definiëren:

 • Een fluctuerende en chronische ontwikkeling van de aandoening. Met andere woorden, het gaat soms weg, maar komt altijd terug. Bovendien is het erger in tijden van stress.
 • Het verschijnen van aanhoudende zorgen die moeilijk te beheersen zijn.
 • Daarnaast verschijnen andere klinische problemen, zoals fobieën, depressie en paniekstoornissen.
 • Bijna elke dag gevoelens van uitputting.
 • Ruststoornissen.
 • Concentratieproblemen.
 • Somatisaties zoals hoofdpijn, duizeligheid, spijsverteringsproblemen, tachycardieën, enz.

Daarom, als je je afvraagt waarom je je elke dag angstig voelt, heb je waarschijnlijk last van het fysieke gevolgen van deze aandoening. Dit betekent dat je kwaliteit van leven sterk wordt verminderd.

Mensen met gegeneraliseerde angst hebben familie-, werk- en sociale problemen. Bovendien hebben ze de neiging om vaak naar de dokter te gaan, gezien hun brede fysieke symptomen.

Vrouw met angst

Elke dag angstig zijn: wat kun je doen?

Als je je elke dag angstig voelt, moet je begrijpen dat je zo niet door kunt gaan. In feite moet je om gespecialiseerde hulp vragen. Je moet begrijpen dat deze klinische aandoening in veel gevallen leidt tot ernstige depressies en dat je echt niet zo extreem wilt worden.

Ook moet je er rekening mee houden dat deze aandoening het gevolg is van meerdere factoren. Deze kunnen genetische elementen en psychologisch trauma omvatten.

In plaats van te vragen “waarom overkomt mij dit?” focus je op “wat kan ik eraan doen?” De meest geschikte strategie is psychotherapie en farmacologische behandeling. In het laatste geval zijn de meest voorgeschreven medicijnen antidepressiva en benzodiazepinen.

 • Met betrekking tot de psychologische benadering is cognitieve gedragstherapie de meestvoorkomende en effectieve therapie. In dit soort therapie wordt gewerkt aan de interactie tussen je gedachten, emoties en die gedragingen die je angst versterken.
 • ACT-therapie kan ook nuttig zijn. Het stelt je in staat om je angstige gedachten te beheersen, ongemakkelijke sensaties en de complexiteit van het leven te accepteren/begrijpen. Op jouw beurt kunt jij je waarden verduidelijken en je doelen nastreven om een zinvollere levensstijl te ontwikkelen.

Ten slotte moet je eraan worden herinnerd dat de realiteit van elk individu anders is. Om deze reden zal de gebruikte behandeling en therapeutische benadering ook in elk individueel geval anders zijn.

Gegeneraliseerde angst is een complexe aandoening. Daarom is een hoge mate van toewijding vereist om de stoornis te begrijpen, er doorheen te komen en te overwinnen. Wellicht ook interessant voor jou

Gegeneraliseerde angststoornis: theoretische modellen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gegeneraliseerde angststoornis: theoretische modellen

Veel mensen lijden aan gegeneraliseerde angststoornis. Er is een aantal modellen ontwikkeld die deze aandoening proberen te verklaren. • Haller H, Cramer H, Lauche R, et al. The prevalence and burden of subthreshold generalized anxiety disorder: A systematic review. BMC Psychiatry. 2014;14:128 doi:10.1186/1471-244X-14-128
 • Locke AB, Kirst N, Shultz CG. Diagnosis and management of generalized anxiety disorder and panic disorder in adults. Am Fam Physician. 2015;91(9):617-624.
 • Roberge, P., Normand-Lauzière, F., Raymond, I. et al. Generalized anxiety disorder in primary care: mental health services use and treatment adequacy. BMC Fam Pract 16,146 (2015). https://doi.org/10.1186/s12875-015-0358-y
 • Rubio G, López-Ibor JJ. Generalized anxiety disorder: a 40-year follow-up study. Acta Psychiatr Scand. 2007 May;115(5):372-9. doi: 10.1111/j.1600-0447.2006.00896.x. PMID: 17430415.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.