Wat moet je weten over cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is gebaseerd op de relatie tussen gedachten, emoties en gedrag. Therapeuten gebruiken het om een breed scala aan psychische problemen te behandelen. In dit artikel zullen we de centrale ideeën nader bekijken en zien hoe het verschilt van andere benaderingen.
Wat moet je weten over cognitieve gedragstherapie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In de loop der jaren heeft de psychologie een breed scala aan benaderingen gevolgd om menselijk gedrag te begrijpen en te behandelen. Elke benadering heeft zijn theoretische basis en praktische toepassingen. Al meer dan drie decennia is cognitieve gedragstherapie een van de meest effectieve psychotherapeutische methoden gebleken.

Psychologen hebben het met succes gebruikt om vele soorten problemen te behandelen. Het is tenslotte een flexibele en efficiënte optie. Het kan namelijk aanzienlijke veranderingen in een korte tijd tot stand brengen. De verschillende technieken geven het ook veel flexibiliteit om het aan te passen aan de persoon en het probleem waar het om gaat.

Een sessie cognitieve gedragstherapie

De oorsprong van cognitieve gedragstherapie

Trends in de psychologie passen zich aan en veranderen door de jaren heen. Twee van deze trends, cognitivisme en behaviorisme, vormen de kern van de benadering die we vandaag bespreken. Daarom hebben we besloten om eerst wat over elk van deze theorieën te vertellen.

Behaviorisme

Behaviorisme is vooral geïnteresseerd in zichtbaar gedrag. Het onderwerp van onderzoek is gedrag dat waarneembaar en meetbaar is.

Deze gedachtegang gelooft namelijk dat gedrag een reactie is op bepaalde stimuli en dat het in frequentie toeneemt of afneemt op basis van de gevolgen. Je kunt dus iemands gedrag veranderen door de relatie tussen stimulus, reactie en gevolg te veranderen.

Hier is een voorbeeld: mensen met een fobie voor honden, hebben honden geassocieerd met angst. Als ze een hond zien, willen ze daarom wegrennen. Als je die associatie kunt verbreken, zullen honden geen aversieve stimulans meer zijn.

De persoon hoeft er vervolgens niet meer voor weg te rennen. Een ander voorbeeld: als je wilt dat je kind meer groenten eet, moet je hem elke keer belonen als hij groente eet.

Cognitivisme

Deze psychologische benadering richt zich op het bestuderen van cognities, of gedachten en mentale processen. Het is geïnteresseerd in het begrijpen van hoe mensen de informatie die ze ontvangen interpreteren en verwerken.

De basis van cognitivisme is het idee dat je de werkelijkheid niet waarneemt zoals die is, maar zoals jij bent. Elke persoon heeft zijn interne processen. Deze processen geven een andere betekenis aan de realiteit die ze waarnemen.

Hier is een voorbeeld: je belt een vriend en die neemt niet op. Je denkt misschien dat hij je oproep niet heeft gehoord, of je zou kunnen denken dat hij niet met je wilde praten omdat hij je eigenlijk niet leuk vindt. De realiteit is hetzelfde, maar het interne proces is compleet anders.

Een vrouw met haar therapeut

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is dus een combinatie van de bovengenoemde gedachtegangen. Het verbindt gedachten met gedrag. Volgens deze benadering is er een intrinsieke relatie tussen gedachten, emoties en gedrag. Wijzigingen in een van deze componenten beïnvloeden daarom de andere.

Deze therapie maakt gebruik van verschillende technieken die zijn ontworpen om een van de drie elementen te wijzigen, wetende dat de wijzigingen de andere twee zullen beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

  • Cognitieve herstructurering is een techniek die is gebaseerd op het helpen van het individu om zijn overtuigingen of gedachten te wijzigen. Het nodigt hen uit om de waarheid te over wat ze denken te evalueren en om meer adaptieve alternatieven te vinden. Zodra je de manier waarop je de werkelijkheid interpreteert verandert, verander je de manier hoe je je voelt en waarop je handelt.
  • Bij blootstellingstherapie draait het allemaal om gedragsverandering. Het moedigt de patiënt aan om te stoppen met het vermijden van waar ze bang voor zijn en het te confronteren. Wanneer ze hun gedrag veranderen en omgaan met hun angst, realiseren ze zich dat de angst ongegrond is en veranderen ze vervolgens hun gerelateerde overtuigingen en emoties.
  • Ontspanningstechnieken richten zich op het veranderen van emoties. Ze helpen mensen met emotionele zelfregulatie en helpen hen hun activeringsniveau te beheersen. Als hun emoties veranderen, worden hun gedachten minder catastrofaal en veranderen ze hun gedrag om hun problemen onder ogen te zien in plaats van er van weg te lopen.

Conclusie

Cognitieve gedragstherapie is een complete, flexibele en effectieve aanpak. Het kan patiënten met een breed scala aan stoornissen en aandoeningen helpen om in korte tijd aanzienlijke verbeteringen te bereiken. Dat niet alleen, het blijkt dat het de psychologische benadering met het meest wetenschappelijke bewijs is.

Als je echter overweegt om therapie te overwegen, is het altijd een goed idee om alle beschikbare opties te verkennen en die optie te kiezen waarmee je je het meest identificeert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fernández, M. Á. R., García, M. I. D., & Crespo, A. V. (2012). Manual de técnicas de intervención cognitivo conductuales. Desclée de Brouwer.

  • Yela, M. (1996). La evolución del conductismo. Psicothema8(Sup), 165-186.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.