Leugens over psychotherapie: de 5 onwaarheden

Leugens over psychotherapie: de 5 onwaarheden

Laatste update: 15 maart, 2019

Psychotherapie is een wereld die nog niet volledig is onderzocht. Er zijn zoveel mythen, halve waarheden en zinloze leugens over psychotherapie waarvan mensen overtuigd zijn.

In werkelijkheid begrijpen sommige mensen niet helemaal dat al onze ervaringen in onze geest blijven, die in de hersenen blijven, en dat de hersenen een complex orgaan zijn dat niet goed kan functioneren.

Het is volkomen normaal dat de geest niet altijd op maximale capaciteit werkt. Het belangrijkste om te begrijpen is dat de behandeling van de geest abstracter is dan die van andere lichaamsdelen.

Het brein is niet alleen een orgaan, maar een producent van immateriële ervaringen. Dit kan verklaren waarom sommige van zijn processen niet worden behandeld met een pil of een injectie, maar met andere methoden. Een daarvan is psychotherapie.

“Het overwinnen van moeilijkheden leidt tot moed, zelfrespect en jezelf leren kennen.”

-Alfred Adler-

Veel mensen bekritiseren psychotherapie zonder ooit zelf ook maar één keer naar de therapie te zijn gegaan. Het is onmogelijk voor iemand om een ​​echt beeld van iets te hebben als ze het niet uit de eerste zelf hebben meegemaakt.

Daarnaast zijn er beroemde cartoons en clichés die vooroordelen hebben gewekt tegen dit soort behandeling. Wat zijn deze ongegronde misverstanden welke sommige mensen blind geloven? Hier zijn er vijf.

Leugens over psychotherapie

1. Je moet naar therapie gaan wanneer je iemand nodig heeft om mee te praten

Soms hoor je dingen als “God is de beste psycholoog” of “Ik hoef geen psycholoog te bezoeken omdat dat is waar vrienden voor zijn.” Dit soort uitdrukkingen vertegenwoordigen een van de grootste leugens over psychotherapie: dat naar therapie gaan net zoiets is als een normaal gesprek voeren.

Naar therapie gaan is anders dan praten

Het klopt dat woorden het fundamentele instrument van bijna alle psychotherapieën zijn. Therapeuten hebben echter dialogen met hun patiënten om hen te helpen, niet om over alledaagse dingen te praten.

2. Je moet tijdens een crisis alleen naar de therapie gaan

Ja, de meeste mensen gaan naar psychotherapie als ze een crisis doormaken. Vaak is de reden voor het naar therapie gaan een verlies (zoals een scheiding of de dood van een geliefde). In tijden als deze beseffen mensen dat ze professionele hulp nodig kunnen hebben.

Klaarblijkelijk kan psychotherapie helpen om dit soort situaties te verwerken en dient het als gids voor de patiënt om op de juiste manier te genezen. Je hoeft echter niet per se door een crisis te gaan om naar een psycholoog te gaan. Je kunt naar therapie gaan om te leren omgaan met allerlei situaties, niet alleen crisis situaties.

3. Alleen beroemde therapeuten zijn goed

Dit is een van de grootste leugens over psychotherapie. Veel mensen geloven dat alleen uiterst gekwalificeerde professionals goed zijn in wat ze doen. Dit is echter niet altijd waar.

Om psychotherapie te laten werken, moet de patiënt volledig gecommitteerd zijn. Hiermee zeggen we niet dat het niet belangrijk is voor de therapeut om goed getraind te zijn. Niet alleen beroemde of bekende therapeuten zijn echter goed in wat ze doen.

“Het is de cliënt die weet wat pijn doet, welke aanwijzingen te volgen, welke problemen cruciaal zijn, welke ervaringen diep zijn begraven.”

-Carl Rogers-

Leugens over psychotherapie

4. Psychotherapie doet hetzelfde wat een goede vriend zou kunnen doen

Onze goede vrienden zijn altijd geïnteresseerd in en bereid om ons te helpen als ze zien dat we ons niet goed voelen. Vrienden hebben die bereid zijn naar je te luisteren en je hun mening te geven over je problemen is een waardevol iets dat je niet als vanzelfsprekend moet beschouwen. Je vrienden helpen je omdat ze het beste met je voor hebben.

Dat gezegd hebbende is er een groot verschil tussen het gevoel van warmte en het gezelschap dat ze je kunnen geven ten opzichte van het vermogen dat een persoon kan hebben om je te ontdekken en je te helpen omgaan met een emotioneel of mentaal probleem. Alleen een opgeleide therapeut kan het laatste doen.

5. Het is een noodzakelijk offer

Dit artikel over leugens over psychotherapie zou onvolledig zijn zonder dit cliché. Zoveel mensen geloven dat therapie een buitengewoon ernstig proces is waarin de persoon geanalyseerd en bevraagd zal worden. Dit kan echter niet verder van de waarheid af staan. De patiënt is de ster van de therapie. Psychotherapie draait om de patiënt en zijn behoeften.

Sterker nog, veel mensen weten niet hoe interessant en leuk dit proces kan zijn. Wanneer je echt toegewijd bent en je wilt verbeteren, wordt het iets waar je elke week naar uitkijkt. Met behulp van een goed opgeleide en betrouwbare professional kan dit proces van zelfontdekking heel verhelderend werken.

Jezelf ontdekken in therapie

Mensen zouden moeten weten dat psychotherapie een goed alternatief is wanneer ze hulp nodig hebben of het gevoel hebben dat het leven niet gaat zoals ze het willen. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat niemand zich zou moeten schamen om naar therapie te gaan.

“Het voornaamste doel van psychotherapie is niet om iemand naar een onmogelijke staat van geluk te brengen, maar om de cliënt te helpen standvastigheid en geduld te verwerven in het perspectief van het lijden.”

-Carl Jung-

Er is niets mis mee om je beter te willen voelen, dus laat de leugens over psychotherapie je niet beletten deze fantastische reis te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Labrador, F. J., Echeburúa, E., & Becoña, E. (2000). Guía para la elección de tratamientos psicológicos efectivos. Madrid: Dykinson.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.