De onbewuste geest: de 7 beste quotes

De onbewuste geest: de 7 beste quotes
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 oktober, 2019

De onbewuste geest is een concept waar bijna iedereen het soms over heeft. De meesten van ons begrijpen de echte betekenis echter niet. We zijn ons ook niet echt bewust van het belang ervan. Daarom is het de moeite waard om naar enkele citaten te kijken die de onbewuste geest beschrijven om ons meer duidelijkheid te geven.

In informele termen noemen mensen het onbewuste alles wat je doet zonder het te beseffen. Echter, in de psychoanalyse gaat het concept van de onbewuste geest veel verder dan dat.

Het wordt gedefinieerd als een psychologische structuur die inhoud bevat die door het bewustzijn wordt onderdrukt. Het bepaalt bepaald gedrag. De onbewuste geest is die vreemde subwereld die wordt onthuld via dromen, versprekingen of freudiaanse versprekingen.

“Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven leiden en zul je het het lot noemen.”

-Carl Gustav Jung-

Dit concept brak los van het rationalisme van Descartes. Hoewel mensen nog steeds niet weten hoe ver het onderbewustzijn is, blijft het toch heel belangrijk. Dit zijn enkele citaten die de onbewuste geest het beste beschrijven.

1. Een van de meest symbolische citaten die het onderbewustzijn beschrijft

Wanneer we het hebben over het onbewuste, kunnen we Sigmund Freud gewoon niet weglaten. De vader van de psychoanalyse bestudeerde het onderbewustzijn. Het merendeel van de citaten over de onbewuste geest zijn van hem.

Dit is een van de meest symbolische: De interpretatie van dromen is de koninklijke weg naar kennis van de onbewuste activiteiten van de geest.”

Dromen en de onbewuste geest

Vóór de theorie van Freud werden de meeste elementen van het onbewuste niet als studie waardig beschouwd, inclusief dromen. Freud daarentegen geloofde dat ze erg belangrijk waren. Hij ontdekte dat het verborgen berichten waren die, eenmaal geïnterpreteerd, directe toegang gaven tot het onderbewustzijn.

2. De onbewuste geest en bestemming

Hoewel Freud en Jung zich distantieerden van de klassieke psychoanalyse, dwaalde Jung niet af van zijn centrale concepten. Dit wordt waargenomen in de volgende verklaring: “Men wordt niet verlicht door fantasiefiguren voor te stellen, maar door de duisternis bewust te maken.”

Freud verklaarde dat “het onbewuste het lot is.” In essentie betekent dit dat onbewuste activiteit de meerderheid van je acties bepaalt. Je organiseert je leven op zo’n manier dat het gehoorzaamt aan wat het onbewuste dicteert.

3. Herhaling

Het onbewuste manifesteert zich in de herhaling van ervaringen. Dit is wat we gewoonlijk “meerdere keren struikelen over dezelfde rots” noemen.  Wanneer dit gebeurt, is er onbewuste vastberadenheid.

“Alle dingen die in ons leven gebeuren, zijn verbonden met het onbewuste.  Dit komt omdat het, meer dan wat dan ook, de matrix is ​​van onze herhalingen.”  Dit citaat van Gabriel Rolón beschrijft de aard van dat mechanisme.

Citaten van het onbewuste

4. Liefde en het onderbewustzijn

Dit is een citaat van Erich Fromm over het onderbewustzijn. Het beschrijft een van de mechanismen die werken in de angst om lief te hebben. Hoewel we bewust niet vrezen om lief te hebben, is de ware angst, hoewel het vaak onbewust is, eigenlijk liefhebben.”

Dit citaat toont de dynamiek tussen het bewuste en het onbewuste. Terwijl je gelooft dat je bang bent niet door iemand anders geliefd te worden, is de waarheid dat je eigenlijk bang bent om lief te hebben. Je angst herbergt eigenlijk een gevoel dat je kwetsbaarheid onthult.

5. De taal van het onderbewustzijn

In dit citaat zien we een beschrijving van het onderbewustzijn in termen van communicatie. Bijna elk deel van onze geest is onbewust. We moeten leren communiceren met dat mysterieuze deel van onze geest. Het heeft zijn eigen taal, en symbolen helpen ons dat te doen.” 

Dit citaat van Elsa Punset verwijst naar het idee dat de taal van het onbewuste gecodeerd is. Dit citaat benadrukt ook het belang van het leggen van een verbinding met die realiteit die ons zo veel heeft te onthullen.

6. Samenlevingsleugens

John Grinder zei dat: “We leven in een cultuur die gelooft dat het meeste van wat we doen bewust wordt gedaan. Het meeste van wat we doen en wat we het beste doen, gebeurt echter onbewust.”

De maatschappij vertelt ons dat we de dingen onder controle moeten houden en alles moeten rationaliseren. Toch weten we diep van binnen niet waarom we doen wat we doen. Dit is eenvoudigweg omdat onze acties worden bepaald door het onderbewustzijn.

7. Een gevoel voor humor

Een van de citaten van Facundo Cabral beschrijft de onderbewuste geest en de effecten ervan op een specifieke manier. Zeg niet dat ik niet eens een grapje kan maken, want het onbewuste heeft geen gevoel voor humor! Het zal dit serieus nemen en het zal me hier elke keer aan herinneren!”

Hoewel dit citaat grappig moet zijn, is wat hij beweerde serieus. Het gaat ook hand in hand met de klassieke theorie over de kwestie. Het spreekt over de onbewuste commando’s die je op een bepaalde manier doen handelen.

Onbewust handelen

Het onderbewuste is een raadsel. De dingen die we doen, worden bepaald door zowel onze bewuste als onbewuste geest. Dieper graven in het onderbewuste is daarom een fascinerend avontuur. Het helpt ons ook beter te begrijpen wie we werkelijk zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.