De indiaanse legende van de dromenvanger

De indiaanse legende van de dromenvanger
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 augustus, 2023

De legende van de dromenvanger komt voort uit de Lakota-stam, een etnische groep die deel uitmaakt van de Sioux en leeft aan de oevers van de rivier Missouri in de VS. Het is deze stam die we kunnen zien in de film Dances with Wolves, een film die een deel van hun gebruiken en rituelen laat zien.

De Lakota aanbidden een god die zij Iktomi noemen. Dit is de god van maximale wijsheid, die de gemeenschap altijd onderwijst. De Lakota geloven dat Iktomi soms in menselijke vorm verschijnt als een lange man met een rood en geel geschilderd gezicht.

Meestal verschijnt hij echter als een spin. Iktomi is een zeer wijze spin die soms mysterieuze woorden uitspreekt en andere keren een grappenmaker is. Hij kent een heleboel verhalen en deelt deze soms met stervelingen. Zo leerde Iktomi de Lakota ooit ook eens de legende van de dromenvanger.

“Ieder van ons is hier op dit moment geplaatst om persoonlijk de toekomst van de mensheid te bepalen. Dacht je dat je hier was voor iets minder belangrijks?”

-Arvol Looking Horse, hoofd van de Lakota-

Een magische berg

Heel lang geleden beklom een oude man uit de Lakota-stam een berg. Eenmaal op de top, toonde de god Iktomi zich aan deze man in de vorm van een spin. Hij begon in een heilige taal te spreken.

Terwijl hij sprak, nam Iktomi een tak van de oudste wilgenboom in het gebied en maakt hij er een ring van. Toen vond hij wat paardenhaar en een paar mooie veren van gekleurde vogels. Hij gebruikte ook kralen en andere kleine, mooie voorwerpen. Toen hij dit allemaal bij de hand had, begon hij te weven.

Terwijl hij weefde, vertelde hij de oude man dat het leven een cyclus is. Hij vertelde de man dat er een begin en een einde is. We bewegen niet in een rechte lijn. Eigenlijk beginnen we aan een cyclus en eindigen deze aan het begin van een nieuwe, enzovoort.

De dromenvanger van Iktomi

Het leven en de tijdperken van de mensheid

De legende van de dromenvanger vertelt ons dat Iktomi tevens tegen de oude man zei dat onze tijdperken ook cycli zijn. We beginnen ons leven als zeer kwetsbare en afhankelijke wezens.

Stukje bij beetje worden we echter sterker. We leren op ons eigen benen te staan, vervolgens kunnen we zelfs rennen en worden we volwassen. Hierdoor zijn we tot meer dingen in staat en daardoor dus vrijer.

Naarmate de tijd verstrijkt worden we echter ook oud. We worden wederom fragiele wezens die anderen nodig hebben. Dit is de fase waarin de laatste cyclus tot een einde komt en de dood ons komt halen. Het einde is vergelijkbaar met het begin, en deze cyclus herhaalt zich steeds weer met elk menselijk wezen.

Iktomi bleef verder weven in de wilgenring, terwijl de oude Lakota-man naar hem luisterde, zeer geboeid. De openbaring leek buitengewoon. Het hielp hem te begrijpen dat elk einde ook een begin is. Dit is de ultieme betekenis van de dromenvanger.

De dromenvanger van de Lakota

De dromenvanger

Iktomi ging door met zijn uitleg. Hij vertelde de oude man dat er veel krachten zijn die in elke fase van het leven in verschillende richtingen werken. Sommige zijn positief en andere zijn negatief.

Deze krachten kunnen de natuurlijke harmonie van het lot veranderen. We moeten daarom goed opletten en weten hoe we ze moeten identificeren. Goede krachten hoeven er namelijk niet altijd ook goed uit te zien en de slechte lijken niet altijd slecht.

Iktomi weefde het spinnenweb van buiten naar binnen. Op een gegeven moment stopte hij echter en liet hij in het midden een klein cirkeltje over. Toen zei hij tegen de oude man dat hij hem zijn creatie zou geven, zodat alle Lakota-mensen zouden leren om goed gebruik te maken van hun dromen en visioenen.

Goede ideeën en goede projecten blijven hangen in het web. De slechte ideeën zouden door het gat in het midden glippen.

De oude man deelde de legende van de dromenvanger met de andere mensen uit zijn stam. Sindsdien gebruiken de Lakota het weefpatroon van Iktomi als basis voor hun toekomst.

Westerlingen noemen het een “dromenvanger.” Als deze creatie goed gebruikt wordt, kan het ons helpen onze dromen te onderzoeken op zoek naar de waarheden die ons de weg zullen wijzen in het leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.