Vrouwen en de maan: de vrouwelijke cyclus begrijpen

Vrouwen en de maan: de vrouwelijke cyclus begrijpen

Laatste update: 03 april, 2018

Het lichaam van een vrouw en de vrouwelijke cyclus zijn verbonden met de Maan en de Aarde. Tijdens haar menstruatiecyclus ervaart een vrouw de verschillende energieën van de maan (nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan, laatste kwartier). Deze energieën zijn op hun beurt verbonden met de verschillende seizoenen (lente, zomer, herfst en winter).

Vroeger maakte deze band tussen vrouwen en de natuur deel uit van de cultuur en de gebruiken. Men voerde rituelen uit en vertelde verhalen om deze relatie te verklaren. Meisjes hadden dus dit begrip van zichzelf, hun lichaam en de menstruatie. Ze begrepen dat het iets ‘heiligs’ was en niet iets dat vuil, vervelend of beschamend was.

In westerse landen schenken vrouwen tegenwoordig vaak geen aandacht aan de veranderingen in hun emoties en aan de energie die ze tijdens hun cyclus ervaren. Meestal proberen ze hun leven te leiden alsof ze door deze stadia niet geraakt worden. Maar dit houdt in dat ze het welbevinden verliezen en al het potentieel verspillen dat eigen is aan deze perioden.

De maan en haar invloed

De stadia van de maan vallen samen met de fasen in de menstruatiecyclus. De geestelijke en hormonale toestand worden beïnvloed door de Maan. Net als de Maan achtentwintig dagen nodig heeft om rond de Aarde te cirkelen, duurt de menstruatiecyclus van een vrouw ongeveer achtentwintig dagen. Dat is hoe onze cycli verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor de vier maanfasen: nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en het laatste kwartier.

Vrouw met blauw haar en de maan

In de oudheid was het natuurlijke ritme van elke vrouw dat ze onder een nieuwe maan menstrueerde en ovuleerde bij volle maan. We weten dit dankzij onze voorouders die tijd alleen maar konden bepalen door de maanfasen te observeren.

Vandaag is er zoveel kunstmatig licht, een voortdurend gebruik van computers, straatverlichting … het is dus bijna onmogelijk om in natuurlijk licht te leven. Kunstmatig licht tast het natuurlijke vrouwelijke ritme aan. Het brengt hun gevoeligheid en hun biologisch ritme in de war. Er is dus met andere woorden sprake van onregelmatige cycli. Vrouwen gaan bij volle maan of onder andere maanfasen bloeden, in plaats van alleen bij een nieuwe maan.

De Maan en de Vrouw zijn hetzelfde. Beiden zijn vrouwelijk, cyclisch en geven leven.

De vier fasen van de vrouwelijke cyclus, de manen en de jaargetijden

Menstruatie. Nieuwe Maan. Winter.

Dit is de bespiegelende fase, het meest duistere stadium van de vrouwelijke cyclus. Het is een periode van stilte, introspectie en afzondering. In deze fase wil een vrouw rustig zijn. Dat betekent dus dat interactie met de buitenwereld zelfs vervelend kan zijn. Je lichaam is veel gevoeliger. Je bent nu dus in staat om op een speciale manier met je lichaam en zijn boodschappen in verbinding te komen. In deze fase kan een vrouw meer op haar instinct en intuïtie vertrouwen.

Het is ook een gunstig moment om te zwijgen, rustig te zijn en te mediteren. Dit betekent dat je indien mogelijk, de tijd neemt om te menstrueren. Hier hergebruikt het vrouwelijke lichaam de energie op een natuurlijke manier. Want het gaat op zoek naar rust zodat het kan herstellen en de volgende fase van de wassende maan met vitaliteit te starten.

Pre-ovulatie. Eerste Kwartier. Lente.

De week nadat een vrouw haar menstruatie gehad heeft, komt overeen met de lente, vernieuwing en een stijging van de lichamelijke energie. Het is een overgangsfase tussen de menstruatie (duisternis, winter) en de eisprong (licht, zomer). Het zijn dus ideale dagen om projecten op te starten die tijdens de volgende fase (de ovulatie) verwezenlijkt zullen worden.

Nu hebben vrouwen verhoogde analytische capaciteiten, concentratie en planmatige vaardigheden. In deze fase overheerst mentale kracht. De gedachten zijn ook helderder. Bovendien zijn emoties stabieler en is de levensenergie op zijn hoogtepunt. Tijdens de het eerste kwartier heeft een vrouw minder rust nodig en is ze zekerder van zichzelf. Een vrouw is dan ook meer geneigd om sociaal te zijn, uit te gaan en plezier te maken.

“De traditionele lineaire kijk op een tijdsperiode – bijvoorbeeld een jaar – kan beschreven worden als een reeks taken of projecten. Elke taak zal gedurende tijden van hoge inzet en lage inzet uitgevoerd worden totdat het afgewerkt is. Als je een jaar bekijkt als een reeks zich herhalende cycli, dan is het mogelijk om de opdrachten zo te regelen dat elke taak in elke fase van je cyclus de meest geschikte aandacht en energie krijgt.”

-Miranda Gray-

Ovulatie. Volle Maan. Zomer.

De ovulatie is de expressieve, sociale, empathische en stralende fase. We zijn nu meer in staat om ons over te geven aan de dingen waarvan we houden. Het is een periode waarin een vrouw het vruchtbaarst is. Dat is ook de reden dat ze in deze fase veel energie en vitaliteit heeft. Het is eigenlijk op alle vlakken een vruchtbare fase: het werk, het persoonlijke leven, familieprojecten…

Tijdens deze periode stijgen het zelfvertrouwen en de eigenwaarde samen met het libido.

“Elke maand ondergaat het lichaam van een vrouw een reeks veranderingen. Vele treden op zonder dat zij ze op een bewuste manier beseft.”

-Miranda Gray-

Vrouw die naar de maan kijkt vanwege haar vrouwelijke cyclus

Pre-menstruatie. Laatste Kwartier. Herfst.

In deze fase begint de lichamelijke energie af te nemen. Een vrouw voelt de behoefte om schoon te maken en alles los te laten dat haar geen voordelen biedt. Het lijkt erg op de manier waarop bomen in de herfst hun bladeren verliezen. In deze fase ervaren veel vrouwen het beruchte premenstrueel syndroom.

Op deze dagen keert een vrouw zich opnieuw in zichzelf. Ook het geheugen en het vermogen om zich te concentreren verminderen. Het is een ideaal moment om te kijken naar onze verlangens, behoeften, angsten… Het is ook een ideale periode om te helen en stappen voorwaarts te zetten in het proces van persoonlijke groei. Gedurende deze dagen kan het libido ook intenser worden.

Wat gebeurt er tijdens de menopauze?

Tijdens de menopauze is er geen menstruatie meer. Maar toch blijven de cycli bestaan en hun invloed uitoefenen. Het ziet er anders uit aangezien het een ander stadium is. Maar vanuit het hormonale perspectief blijft de vrouwelijke cyclus bestaan.

Een vrouw in de menopauze is niet langer onderworpen aan haar voortplantingscyclus. Zij is voorbij dit stadium gekomen. Wanneer ze niet langer bloedt, behoudt ze meer energie. Al die energie werd voordien maand na maand vernieuwd door naar buiten te stromen. Maar nu brengt het een inwendige beweging op gang die terugkeert en het natuurlijke vrouwelijke ritme ondersteunt.

Waarom moeten we over de Maan en de vrouwelijke cyclus leren?

Deze weg van kennis en begrijpen van de vrouwelijke cyclus verbetert de zelfkennis, de vrouwelijkheid en het geluk bij vrouwen van alle leeftijden. Een deel van het persoonlijke ontwikkelingsproces van elke vrouw moet dus gewijd zijn aan het zich opnieuw verbinden met de menstruatiecyclus, zijn fasen, energieën en kracht. Wanneer een vrouw zich bewust wordt van haar cyclus, kan ze haar activiteit regelen en haar leven leiden in harmonie met haar eigen natuurlijke processen. Wellicht ook interessant voor jou

De zes emotionele gaven van het vrouwelijk brein
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De zes emotionele gaven van het vrouwelijk brein

In dit artikel kijken we naar zes emotionele gaven die vrouwen, dankzij hun vrouwelijk brein, vaak met elkaar gemeen hebben.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.