Vijf dingen die intuïtieve mensen anders doen

Vijf dingen die intuïtieve mensen anders doen

Laatste update: 16 december, 2017

Steve Jobs zei eens dat “de intuïtie ontzettend krachtig is, krachtiger dan het intellect.” En hij had het niet verkeerd. Sterker nog, hij en andere grote geesten hebben aangetoond dat intuïtie een machtig hulpmiddel is, vooral in de wereld waarin wij tegenwoordig leven. Zelfs Albert Einstein zei, “het enige dat werkelijk waardevol is, is de intuïtie.”

Waar het op neerkomt is dat onze intuïtie ons helpt onszelf te beschermen. Het helpt ons bij het nemen van beslissingen en houdt hierbij rekening met onze emoties. Het is als een soort radar die ons waarschuwt voor dreigend gevaar of niet-gerealiseerde mogelijkheden. Het is ons baken van licht dat ons door het leven begeleidt.

“Jouw tijd is beperkt, dus verspil het niet door het leven van een ander te leiden. Laat je niet vangen door dogma’s – wat betekent dat je leeft naar de resultaten van de gedachten van anderen. Laat het lawaai van de meningen van anderen niet jouw innerlijke stem verdrijven. En het belangrijkst, wees zo moedig om je hart en je intuïtie te volgen.”

-Steve Jobs-

Hoewel we allemaal dit aangeboren vermogen hebben om beslissingen te nemen op basis van onze intuïtie, weet niet iedereen hoe hij verbinding moet maken met zijn innerlijke stem. Geen wonder dan ook dat mensen die geneigd zijn naar hun hart te luisteren op momenten dat ze oog in oog staan met een moeilijke beslissing, de dingen anders doen.

Wees trouw aan jezelf door je intuïtie te volgen

Intuïtie speelt een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Veel van de beslissingen die we nemen zijn eerder het product van onze intuïtie dan van logische reflectie. In de meeste gevallen volgen we simpelweg ons gevoel, zonder er al te veel over na te denken. Vaak combineren we ook beide bronnen van informatie om een beslissing te nemen: zowel intuïtie als rede.

Dit gezegd hebbende, wanneer we belangrijke beslissingen moeten nemen, vooral als het gaat om beslissingen die tegen de vastgelegde sociale en culturele normen ingaan, moeten we naar onze intuïtie luisteren. Intuïtieve mensen kiezen ervoor om trouw aan zichzelf te zijn en hun gevoel te volgen. Dat maakt een ontzettend groot verschil voor alles dat volgt.

Nemen intuïtieve mensen betere beslissingen? Zijn zij succesvoller omdat ze hun gevoel volgen? Deze vraag heeft beslist meer dan één antwoord. Dat je je intuïtie volgt betekent niet dat je de absolute waarheid in pacht hebt.

Wat het volgen van je intuïtie je wel oplevert, is een sterker gevoel van controle: niet over de omstandigheden, maar over jezelf. Uiteindelijk zal doen wat zogenaamd het juiste is ook niets garanderen. Het verschil is dat als jij je intuïtie volgt, je weet dat jij de schrijver bent van jouw verhaal, de eigenaar van jouw beslissingen.

Creatief intuïtief denkproces, als voorbeeld van wat intuïtieve mensen anders doen

Wat doen intuïtieve mensen anders?

De meesten van ons hebben bewondering voor intuïtieve mensen. We bewonderen hun vrijheid, hun zelfvertrouwen, en het effect dat deze factoren op hen hebben. De vraag is dan ook, als we allemaal over intuïtie beschikken, waarom volgen we het dan niet?

Zijn we bang? Vertrouwen we onszelf niet genoeg om onze innerlijke stem te volgen? Zijn we zo gek dat we niet in staat zijn om te doen wat we denken dat we moeten doen?

Hoe kunnen we op onze intuïtie beginnen te vertrouwen? Hoe kunnen we onze intuïtie laten bloeien? We kunnen beginnen door de intuïtieve mensen die wij zo bewonderen te observeren en analyseren. Door hun daden toe te passen, kunnen we onze verborgen innerlijke zelf beginnen te vinden. We kunnen een stem geven aan die innerlijke gedachten die ons zullen begeleiden.

Intuïtieve mensen luisteren naar hun innerlijke stem

Intuïtieve mensen negeren hun gevoelens niet. In plaats hiervan luisteren ze naar ze en gebruiken ze ze als een bron in de besluitvorming. Veel mensen zijn sceptisch over deze aanpak, maar mensen die hun innerlijke stem luid en duidelijk horen weten dat ze er niet tegenin kunnen gaan. Ze proberen deze stem niet het zwijgen op te leggen.

Het grote verschil is dat het intuïtieve mensen niets kan schelen of iedereen om ze heen denkt dat het hele ‘innerlijke stem’ gedoe gek is. Ze luisteren er alsnog naar, of het nu om iets simpels gaat, of dat het betekent dat ze tegen alles en iedereen ingaan. In sommige gevallen, zou het het verschil tussen leven en dood kunnen maken.

Het is interessant omdat de meeste mensen een ervaring hebben meegemaakt waarbij luisteren naar hun intuïtie hen op de een of andere manier geholpen heeft. Misschien was het iets kleins of onbelangrijks. Of misschien was het slechts een kleine duw in een richting die iemand iets belangrijks bespaard heeft of tot een grote kans geleid heeft.

Intuïtieve mensen hebben het nodig om tijd alleen door te brengen

Om naar die innerlijke stem te kunnen luisteren, hebben intuïtieve mensen rust en tijd alleen nodig. Alleen dan kunnen zij hun innerlijke kracht ontwikkelen. Alleen dan kunnen zij zichzelf horen. Dat is waarom dit soort mensen vaak behoorlijk introvert zijn.

Deze behoefte om alleen te zijn, om te luisteren en hun eigen energie te voelen, is omdat ze het nodig hebben om zichzelf af te stemmen op hun gevoelens en perspectieven. Door middel van meditatie en/of spirituele oefening zijn deze mensen in staat om het lawaai van de rest van de wereld te verdringen en aandacht te besteden aan hun innerlijke kennis.

Het is dan ook logisch dat intuïtieve mensen geneigd zijn minder last te hebben van ‘mentale mist’. Ze hebben geleerd om in stilte te zitten met alleen zichzelf als gezelschap. Ze voelen zich op hun gemak met zichzelf.

Meisje dat geniet van alleen zijn, als voorbeeld van de dingen die intuïtieve mensen anders doen

Intuïtieve mensen zien alles om zich heen

Een algemene karaktertrek van intuïtieve mensen is dat ze aandacht besteden aan hun omgeving en zich inleven in anderen. Net zoals zij aandacht besteden aan hun innerlijke wereld, kijken intuïtieve mensen ook met open ogen en een open hart naar de buitenwereld. Aangezien ze al geleerd hebben om verbinding te maken met zichzelf, zijn ze tevens in staat om op een diep niveau verbinding te maken met anderen.

Sterker nog, intuïtieve mensen hebben een speciaal vermogen om te begrijpen wat anderen voelen. Ze weten ook wat andere mensen willen zeggen voordat ze het ook maar uitspreken. Dit helpt ze om elk persoon op een individueel niveau te begrijpen.

Intuïtieve mensen zijn zeer creatief

Als we goed kijken, dan kunnen we zien dat gedurende de geschiedenis ontzettend veel van de grote kunstenaars, politici en wetenschappers die hebben gezorgd voor grote veranderingen in de manier waarop wij dingen doen, intuïtieve mensen waren. Hun creativiteit, die geïnspireerd werd door hun gevoel, zorgde ervoor dat ze de dingen anders deden. Ze stelden andere vragen en kwamen zo tot verrassende antwoorden.

Deze creativiteit die gevoed wordt door intuïtie zorgt ervoor dat creatieve mensen zich levendig, vrij en nuttig voelen. In deze zin, weten ze dat het voeden van hun creativiteit ervoor zorgt dat er levenskracht door hun aderen kan stromen. En dat voedt weer hun instinct.

“Jouw intuïtie is aan het praten, en jouw intuïtie heeft het vaak bij het juiste eind. De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest, een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij gecreëerd die de dienaar eert en de gave vergeet… Zeldzaam zijn zij die kijken met hun eigen ogen en ervaren met hun eigen zintuigen.”

-Katherine Pancol-

Intuïtieve mensen maken verbinding met hun onderbuikgevoel

Wetenschappers hebben ontdekt dat onze onderbuik ons tweede brein is. Dit komt door het grote aantal neuronen die de darmwand bekleden. Maar intuïtieve mensen weten al dat hun onderbuik wijsheid en intuïtie bevat. De meesten van ons hebben het meegemaakt. Maar misschien wisten we niet hoe we ernaar moesten luisteren of misschien kozen we ervoor om het te negeren.

Voor de sceptici onder ons is het het misschien waard om te vermelden dat sommige deskundigen geloven dat onze instincten efficiënter en effectiever zijn gedurende besluitvorming dan logische analyse. Dit kwam naar voren uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Boston University, de Rice University, en de George Mason University.

De waarheid is dat intuïtieve mensen er niets om geven hoe snel de wereld beweegt of wat andere mensen denken of verwachten. Ze maken tijd vrij om naar hun innerlijke gids te luisteren.

Verliefd stel dat samen geniet van de nacht

We leven in een wereld die ons logische brein belangrijker vindt dan ons emotionele brein

Het is niet makkelijk om een intuïtief persoon te zijn, vooral niet wanneer je gevoel tegen de norm en de ‘logische verklaring’ ingaat. Soms in mindere mate, andere keren in meerdere mate. Maar het maakt niet uit. Hoe je het ook wendt of keert, vertrouwen op je intuïtie en genieten van de resultaten die dit oplevert betekent tegen de stroom ingaan.

Dingen op de juiste manier doen is iets dat we van kleins af aan meekrijgen. Maar wie zegt dat er maar één juiste manier is om dingen te doen? Misschien is ‘alles altijd maar op de juiste manier doen’ wel de oorzaak van alle ellende in de wereld van tegenwoordig.

Je kunt gebruik maken van je logische brein of je intuïtie volgen. Wat zegt je gevoel dat je moet doen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.