Praten over je doelen betekent dat je ze niet zult bereiken

Expert Derek Sivers zegt dat praten over je doelen de motivatie uitholt die je ertoe aanzet ze te bereiken. Ditzelfde idee wordt ondersteund door verschillende onderzoeken die sinds 1926 zijn uitgevoerd. In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaak van dit merkwaardige fenomeen.
Praten over je doelen betekent dat je ze niet zult bereiken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 11 oktober, 2021

Sommige mensen zien het gewoon als een slecht voorteken. Verrassend genoeg lijkt er echter bewijs te zijn om het idee te ondersteunen dat praten over je doelen betekent dat je ze niet zult bereiken.

Verder heeft het niets te maken met geluk of lot of iets dergelijks. In feite is er een logische draad die deze twee ogenschijnlijk niet-gerelateerde dingen met elkaar verbindt.

Derek Sivers is een ondernemer en wetenschapper op het gebied van menselijk gedrag. Hij wijst erop dat praten over je doelen over het algemeen betekent dat je ze niet zult bereiken. Hij baseert deze bewering op verschillende onderzoeken. Dit zijn werken van Kurt Lewin (1926), Wera Mahler (1933) en Peter M. Gollwitzer (1982 en 2009).

In dezelfde lijn laten verschillende huidige onderzoeken zien dat degenen die hun doelen en projecten openbaar maken, de kans vergroten dat ze ze niet daadwerkelijk uitvoeren. Waarom gebeurt dit echter? Wat heeft praten over je doelen te maken met het niet behalen ervan?

“Als het geen hit is, schakel dan door.”

-Derek Sivers-

Een man op een berg die zijn succes viert

Praten over je doelen

Volgens Derek Sivers hebben de functies van het menselijk brein enkele gebreken. In feite wijst ook de neurowetenschap op deze conclusie. Een van de belangrijkste gebreken is dat de hersenen niet altijd in staat zijn feiten van fictie te onderscheiden. Je zou bijvoorbeeld kunnen huilen als je naar een trieste film kijkt, ook al weet je dat het niet echt gebeurd is.

Vanwege deze vooringenomenheid verwarren de hersenen vaak zeggen met doen. Dit gebeurt vooral wanneer wat je zegt extreem nadrukkelijk of repetitief is. Een doel is een gevisualiseerde wens die je nog niet hebt bereikt. Toch is er de suggestie dat je de motivatie hebt om het te bereiken.

Veel praten over een doel creëert echter een soort illusie. In feite beginnen je hersenen het gevoel te krijgen dat je dat doel al hebt bereikt. Het begint te anticiperen op het genieten van het bereiken van het doel, wat de waarde van het daadwerkelijk bereiken van het doel verlaagt. Het is alsof je het gevoel krijgt dat je het al bereikt hebt.

Je kunt je afvragen waarom dit een probleem is. Welnu, het is aangetoond dat mensen over het algemeen graag praten over hun doelen en doelstellingen. Ze doen het omdat een kans om hun hoop en dromen te delen, is als een kans om ze te leven. Sterker nog, ze lijken hun doelen liever op dromen te bouwen dan op de realiteit.

De oorzaak van het fenomeen

Maar waarom creëren de hersenen uiteindelijk de illusie van prestatie? Volgens de onderzoeken die we hierboven aanhaalden, lijkt dit alleen te gebeuren als je met anderen over je doelen praat. Je kunt er inderdaad over nadenken, ze opschrijven, in gedachten omdraaien of ermee doen wat je wilt, zolang je ze niet met anderen deelt.

Dit komt omdat hardop praten over je doelen meestal feedback oplevert. Als de andere persoon je doel bijvoorbeeld als positief beschouwt, zul je waarschijnlijk erkenning van hem of haar krijgen omdat je alleen maar je doel vermeldt.

Je kunt dan je doel gaan beschouwen als een gegeven feit, in plaats van als een voorgestelde actie voor de toekomst. Bovendien zul je een hele reeks sensaties gaan voelen als je aan je doel denkt, wat er uiteindelijk toe leidt dat je verlangen om het te bereiken afneemt.

Onderzoek toont aan dat praten over je doelen betekent dat je ze niet zult bereiken

Praat er niet over om je doelen te bereiken

Er wordt gezegd dat daden meer zeggen dan woorden. Dit is waar, vooral met doelen. Inderdaad, als je minder praat en meer doet, heb je waarschijnlijk een hogere motivatie. In feite voorkom je dat je hersenen in hun eigen val lopen.

Derek Sivers wijst erop dat als je doel bewondering van anderen opwekt, je je zo dankbaar zult voelen, dat het bereiken van het doel voor jou van ondergeschikt belang wordt. Hij beveelt het volgende aan:

  • Als je over je doelen gaat praten, doe dat dan alleen met algemene opmerkingen en vage definities. Noem niets specifieks totdat je het al hebt bereikt.
  • Als je de drang om over een doel of project te praten niet kunt weerstaan, druk je ideeën dan zo uit dat het nog steeds een toekomstig doel is. Maak duidelijk dat je het nog niet hebt bereikt.

Wat de eerste aanbeveling betreft, zou een voorbeeld hiervan zijn om iets te zeggen als: ‘Ik begin met een aantal trainingsroutines om mijn gezondheid te verbeteren‘, in plaats van precies uit te leggen wat je doel is.

Wat het tweede betreft, zou je zoiets als dit kunnen zeggen: ‘Mijn doel is om binnen een maand een boek te lezen. Als we elkaar over een maand zien en ik heb het niet gedaan, geef me dan een reprimande.’

Waarom probeer je het niet? Het lijkt er zeker op dat het effectief kan zijn om anderen op deze manier te gebruiken om je te helpen je doelen te bereiken!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kawasaki, G. (2016). El arte de empezar 2.0. Barcelona: Planeta-Deusto.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.