Hoe kun je stoppen met klagen?

Klagen impliceert inactiviteit, negativiteit en pessimisme. Om van een klachtencultuur naar een actiecultuur te gaan, moet je ophouden slachtoffer te zijn en je eigen problemen op te lossen.
Hoe kun je stoppen met klagen?

Laatste update: 26 april, 2022

Sommige mensen klagen herhaaldelijk, ongeacht of ze een geldige reden hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld klagen over hoe moeilijk hun leven is en hoe ongelukkig ze zijn. Zonder twijfel is stoppen met klagen en actie ondernemen de eerste stap om te ontsnappen aan deze permanente staat van inertie en slachtofferschap.

Als deze mensen zouden stoppen met zo veel te klagen over wat niet werkt zoals ze willen en meer aandacht zouden besteden aan alles wat ze wel hebben en kunnen doen om van te genieten en gelukkig te zijn, zouden ze niet zo verbitterd zijn.

Het is een triest feit dat we in een tijdperk leven waarin we meer dingen bezitten en meer faciliteiten hebben, maar waarin we ongelukkiger zijn. Om deze reden zijn klagers er waarschijnlijk aan gewend geraakt dat ze steeds meer nodig hebben.

Ze maken er een beetje een drama van als hun verzonnen behoeften niet worden vervuld. Sterker nog, ze klagen herhaaldelijk zonder tot een oplossing te komen. Klagen heeft echter geen ander doel dan hen onder te dompelen in gevoelens van bitterheid.

Mensen hebben geen tijd voor je als je altijd boos bent of klaagt.

Stephen Hawking

Stop met klagen

Kenmerken van mensen die niet stoppen met klagen

1. Ze zijn negatief

Klagende mensen zijn nooit ergens blij mee. Ze kunnen bijvoorbeeld iets willen en klagen dat ze het niet hebben, maar als ze het krijgen, klagen ze weer.

Ze kunnen in volkomen positieve omstandigheden leven of geweldige persoonlijke of professionele prestaties hebben bereikt, maar ze zullen altijd zeggen: “Ja, maar…” Deze houding leidt er uiteindelijk toe dat ze nooit van iets genieten en zichzelf en de rest van de wereld om hen heen verbitterd maken met hun giftigheid.

2. Ze zoeken geen oplossingen

Ze vinden het veel gemakkelijker om te razen en te zeuren over wat niet is gegaan zoals ze hadden gewild dan om oplossingen te zoeken om te veranderen wat wel kan worden veranderd. Zoeken naar oplossingen voor hun problemen zou echter betekenen dat ze geen slachtoffer worden en vechten voor wat ze willen. Dat brengt een inspanning met zich mee die ze niet bereid zijn te leveren.

3. Ze zijn roddels en kritisch

Klagers zijn meestal kritisch over anderen en hun eigen omstandigheden. Dit is het product van hun eigen tekortkomingen en ongeluk.

In de regel zit het probleem niet in de bekritiseerde persoon, noch in wat er met hem of haar gebeurt, maar het zit in zichzelf. Omdat ze niet weten hoe ze de goede dingen in anderen en van het leven in het algemeen moeten waarderen of waarderen. In feite is hun aandacht volledig gericht op wat zij als negatief beschouwen, en ze zijn niet in staat om de positieve kant van iets te zien.

4. Ze accepteren niet dat er dingen zijn die niet kunnen worden veranderd

Stel maakt ruzie

Acceptatie bestaat niet in het leven van klagers. Ze kunnen het feit niet verdragen dat dingen niet gaan zoals ze willen. Ze zeggen tegen zichzelf dat het ondraaglijk, ondraaglijk of rampzalig is dat de wereld werkt zoals hij werkt.

Als gevolg hiervan worden hun problemen erger en kunnen ze geen oplossingen vinden. Dit veroorzaakt veel angst en lijden bij hen. Hun klagen houdt pas op als ze moe worden of het klagen beu zijn en ze beseffen dat ze, behalve dat ze zich echt geïrriteerd voelen, er niets uithalen.

Hoe te stoppen met klagen?

Als je bang bent dat je een van deze klagers bent, is het eerste wat je moet doen het feit accepteren. Dan kun je de volgende tips toepassen:

  • Stop met alles te beoordelen. Je hebt niet het recht om over iets of iemand te oordelen. Daarom is het slim en verstandig om af en toe je mond te houden en je aan te passen aan de situatie. Kijk ook in de spiegel voordat je oordeelt. Jij bent ook niet perfect.
  • Bevorder acceptatie in je leven. Acceptatie helpt je innerlijke rust en mentale gezondheid te bereiken. Als je je realiseert dat er verschillende situaties, mensen of gebeurtenissen zijn waarover je geen macht en controle hebt, leer je om geen verwachtingen meer te hebben en begin je alles te accepteren zoals het is.
  • Stop met je negatieve gedachten. Woorden zijn de producten van je gedachten en van wat je tegen jezelf zegt. Als je weet hoe je negatieve en irrationele ideeën moet bestrijden, zul je niet bekritiseren, voortdurend klagen of een slachtoffer worden.

Focus op het positieve: alles heeft zijn goede kant. Het lijkt er echter op dat je dit als vanzelfsprekend beschouwt. Dat je niet in staat bent je aandacht te richten op al het goede dat je om je heen hebt.

De sleutel is om je ideeën te confronteren met de realiteit. Je moet je ook realiseren dat jij vaak degene bent die anticipeert, generaliseert en overschat.

Vrouw met een wolk in haar handen

Verandering vereist kleine stappen en inspanning: stoppen met klagen is niet makkelijk

Als je een bewuste poging doet en begint met het opsommen van al het positieve in je leven, zul je je realiseren dat er zoveel leukere en goede dingen zijn dan je had verwacht. Verander wat je niet leuk vindt en je zult ontdekken wat echt waardevol is.

Oefen deze tips dagelijks en je zult zien hoe je leven begint te veranderen. Onthoud dat verandering altijd in jezelf begint, niet van buitenaf. Vragen om het klachtenboek van de wereld zal je geen goed doen. Verander en begin van het leven te houden zoals het is. Wellicht ook interessant voor jou

Zijn in plaats van doen: de oplossing voor veel problemen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zijn in plaats van doen: de oplossing voor veel problemen

Soms lukt het ons niet om een probleem op te lossen. De reden hiervoor is dat we nadenken over wat we kunnen doen. We moeten echter zijn in plaats ...  • Bolen, J. S. (2012). Las brujas no se quejan: Un manual de sabiduría concentrada. Editorial Kairós.
  • Singer, C. (2008) El arte de quejarse. Grupo Nebrija de Estudios Psicoanalíticos Varios Autores Preguntas de la Clínica II, 121.
  • Watzlawick, P. (2013). El arte de amargarse la vida. Herder Editorial.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.