De weg naar zelfkennis is moeilijk, maar waardevol

Het bereiken van een gevoel van zelfkennis kan erg moeilijk zijn, maar de voldoening die je krijgt, maakt het meer dan de moeite waard. Lees verder om te leren hoe je jezelf leert kennen!
De weg naar zelfkennis is moeilijk, maar waardevol
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 27 december, 2022

In de oude Griekse Tempel van Apollon in Delphi staat een stenen inscriptie die als volgt gaat: Gnothi seauton. Dit betekent letterlijk: “ken jezelf.” Het is een diepgaande, tijdloze boodschap over de weg naar zelfkennis en een die je vindt in het werk van veel Griekse schrijvers, vooral Plato.

Zelfkennis is zowel de steunpilaar als de deur die de weg opent naar zelfvervulling. Het is een proces van reflectie, waarbij je over jezelf leert terwijl je door het leven gaat. Hierdoor wordt je je bewust van je sterke en zwakke punten en alle kwaliteiten daartussenin.

Wat is het punt van zelfkennis?

Jezelf leren kennen is het uitgangspunt bij het nemen van beslissingen die je zullen helpen bij het bereiken van welzijn. Als je jezelf kent, weet je wat je gelukkig maakt, wat je nodig hebt en wat je kunt bereiken. Plus, het speelt een grote rol als het gaat om je eigenwaarde en zelfbeheersing.

Zelfkennis gaat ook over het kennen van je rechten, plichten en verantwoordelijkheden. In zekere zin geeft het je een breder, authentieker beeld van jezelf. Zodra je dat beeld van jezelf hebt, zul je in staat zijn om je eigenliefde te versterken.

Een van de belangrijkste aspecten van zelfkennis is dat het synoniem is aan minder impulsief zijn en bewuster zijn van je gedachten, gevoelens en handelingen. Op een bepaalde manier betekent het dat je je bewuster bent van de gevolgen van je daden en van alles wat je in het leven meemaakt.

De weg naar zelfkennis is een geweldige manier om je aan te passen aan je psychosociale omgeving en zelfacceptatie te bereiken.

Een vrouw in een veld kijkt in een spiegel

Hoe is de weg naar zelfkennis?

Hoewel we denken dat we onszelf goed kennen, is dat niet altijd het geval. Jezelf kennen is geen eenvoudige taak. Het kan jaren duren, en het kan zijn dat je nooit helemaal bereikt waar je naar op zoek bent. Je verandert door je ervaringen.

Je bent niet dezelfde persoon die je een paar jaar geleden was en in de toekomst zul je waarschijnlijk niet dezelfde persoon zijn die je nu bent.

We zijn in een constante staat van verandering en maken talloze transformaties door in hoe we denken, handelen en ons eigen bestaan begrijpen.

Het eerste wat je dus moet doen is eerlijk zijn tegen jezelf. Om dat te doen, moet je de valkuilen van zelfbedrog en alle afweermechanismen die je zou kunnen gebruiken vermijden, vooral onbewust. Het doel is om te leren hoe je jezelf diepgaand kunt analyseren.

Jouw doel in het leven is om je doel te vinden en het je hele hart en ziel te geven.

-Bhoedda-

Stadia van de weg naar zelfkennis

  • Zelf-waarneming. Een passieve, maar realistische en intieme observatie van jezelf.
  • Zelfobservatie. Het analyseren van je gedachten en gedrag zodat je kunt begrijpen waarom je handelt zoals je dat doet.
  • Autobiografisch geheugen. Dit is het terugblikken op alle herinneringen die je hebt aan je leven. Het maakt het veel makkelijker om je de dingen te herinneren die je zijn overkomen.
  • Eigenwaarde. Nadenken over eigenliefde en alle manieren waarop je jezelf opbouwt en jezelf afbreekt. Zelfkennis kan je een soort kaart geven die je laat zien hoeveel je van jezelf houdt, die je kan vertellen of je wel of niet in een bepaald gebied moet investeren.
  • Zelfbeeld. Het beeld dat je van jezelf hebt, gebaseerd op je waarden.
  • Zelfacceptatie. Na de hierboven genoemde stadia komt het moment om jezelf te accepteren, in de spiegel te kijken en jezelf te zien zoals je bent. Dat is de enige manier om volwassen te worden en het einde van de weg naar zelfkennis te bereiken.
Een kleine spiegel met een gedeelte van een gezicht

Jezelf belangrijke vragen stellen is ook nuttig om op de weg naar zelfkennis te blijven. Bijvoorbeeld:

  • wie ben ik?
  • wat zijn mijn doelen?

Dit zijn essentiële vragen die je belangrijke informatie over jezelf geven. Mindfulness kan ook een geweldig hulpmiddel zijn. Het kan je helpen om een staat van rust en innerlijke vrede te bereiken, die het veel makkelijker maken om je te verdiepen in wie je werkelijk bent.

Zoals je kunt zien, is het niet makkelijk om jezelf te leren kennen. Het verkennen van de diepste delen van jezelf en het accepteren van wie je bent of wie je niet bent kost tijd, moeite en eerlijkheid. Hoewel dit dingen zijn die niet iedereen bereid is om te doen, is dit een investering die je kan meenemen op de meest fascinerende reis van je leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.