5 feiten die emotioneel volwassen mensen accepteren

Emotioneel volwassen mensen hebben een lange weg afgelegd. Ze hebben geleerd van hun mislukkingen. Ze hebben besloten om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen lot.
5 feiten die emotioneel volwassen mensen accepteren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotioneel volwassen mensen weten dat het leven niet altijd makkelijk of eerlijk is. Ze houden daarom niemand verantwoordelijk voor hun geluk of lijden. Ook verwachten ze niet dat iemand de sleutel tot hun welzijn in handen heeft.

Zij zijn de enigen die verantwoordelijk zijn voor hun beslissingen. Zij zijn de architect van elke stap die ze zetten en de keuzes die ze maken.

Het concept van emotionele volwassenheid was een van de steunpilaren van de theorieën van Albert Ellis. Voor degenen die nog nooit hebben gehoord van de vader van cognitieve gedragstherapie, Albert Ellis is een van de meest opvallende figuren in de psychologie.

Hij schreef meer dan 80 boeken en 1.800 artikelen, trainde meer dan 200 therapeuten en creëerde een instituut dat zijn naam draagt. Dit instituut leert mensen hun negatieve overtuigingen te identificeren, uit te dagen en te vervangen door gezondere. Die gezondere gedachten bevorderen het welzijn en de emotionele groei, zodat mensen hun doelen kunnen bereiken.

Het is belangrijk om te beschikken over enkele hulpmiddelen om onze groei en volwassenheid als mens te vergemakkelijken. Deze sleutels of beginselen, waar we het hierna over gaan hebben, bevatten de essentie van het werk van Albert Ellis: beter met pijn om kunnen gaan.

1. Emotioneel volwassen mensen begrijpen dat de wereld niet altijd is zoals zij willen

Er zijn genoeg mensen die iets of meerdere dingen uit hun verleden zouden willen veranderen. De meesten van ons zouden willen dat ze een hoofdstuk konden schrijven, het even konden nalezen en vervolgens konden besluiten om bepaalde alinea’s en zinnen te verwijderen, zodat het verhaal logischer klinkt.

Soms is het leven echter betekenisloos, of we dit nu willen geloven of niet. Er gebeuren nu eenmaal onverklaarbare dingen die we haast wel moeten accepteren.

Emotioneel volwassen mensen hebben geleerd dat ze andere mensen niet kunnen veranderen. Ze weten dat het geen zin heeft om te gaan zitten wachten tot anderen zich gaan gedragen zoals zij willen of zeggen. Dit zou alleen maar leiden tot onnodige pijn.

2. Om gelukkig te zijn, moet je de verantwoordelijkheid voor jezelf nemen

Bertrand Malle, een cognitief psycholoog aan de Brown-universiteit, voerde in 2004 een studie uit om de relatie tussen geluk en de manier waarop we persoonlijke verantwoordelijkheid begrijpen te analyseren.

Geloven dat wat er met ons gebeurt iets is dat andere mensen in handen hebben, veroorzaakt ongemak. Je steekt dan simpelweg je kop in het zand terwijl je de wereld de schuld geeft voor je eigen fouten.

Het is duidelijk dat we niet over elk aspect van onze realiteit controle hebben. We kunnen echter wel zelf bepalen hoe we op elk aspect reageren. Dat is de sleutel.

Rust te midden van chaos

3. Je kunt veranderen wanneer je maar wilt

Emotioneel volwassen mensen staan toe dat ze veranderen. Veranderen betekent groeien en bijstellen na iets te hebben geleerd.

Groeien betekent echter vaak dingen en mensen achterlaten om de lasten te verminderen die ons beperken en onze persoonlijke waarde en welzijn verminderen. Het houdt in dat je moedig moet zijn en duidelijke voornemens moet opstellen. Je moet begrijpen dat je potentieel ligt in het maken van periodieke veranderingen.

4. Je moet altijd een emotioneel kompas bij je dragen

We hebben tijdens elke levensreis een emotioneel kompas nodig. Dit kompas zou ons altijd moeten leiden naar een pad waar angsten ons niet te zwaar belasten, waar we niet bang zijn en waar onze zenuwen ons niet vertragen.

Emotioneel volwassen mensen hebben geleerd om met emotionele toestanden om te gaan die ongewenste gevolgen hebben. Ze leren van elke ervaring.

Je emotionele kompas moet goed gekalibreerd blijven. Dit kun je bereiken met ervaring en door je meer bewust te zijn van wat er in je omgaat, je irrationele gedachten en de emoties die het slechtste in je naar boven brengen.

Kompas dat het hart leidt

5. Emotioneel volwassen mensen hoeven niet verliefd te zijn om gelukkig te zijn

Emotioneel volwassen mensen zoeken niet obsessief naar liefde. Het is niet dat ze het bewust vermijden, maar ze hebben het ook weer niet nodig om gelukkig te zijn. Als er iets is dat ze begrijpen, is het dat continue emotionele groei het belangrijkst is.

Het belangrijkste is om te blijven leren met iemand die je leven verrijkt, iemand die niet in strijd is met je emotionele waarden, maar die er eerder een drijfveer voor is en ze uitbreidt.

Evenwichtige liefde die beide partijen de kans geeft om hun doelen na te streven, is daarom de enige liefde die in het hart van emotioneel volwassen mensen past. Emotioneel volwassen mensen zijn liever alleen dan in een ongezonde relatie. Welzijn en persoonlijke voldoening zijn belangrijker voor hen.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat natuurlijk niemand als een emotioneel volwassen persoon ter wereld komt. Emotionele volwassenheid is iets dat we met de tijd leren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.