Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie voor depressie

Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie voor depressie
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie voor depressie. Depressie is duisternis, terughoudendheid, wanhoop en verdriet. Er zijn veel bijvoeglijke naamwoorden die gebruikt worden om het te definiëren. Hoe dan ook, de effecten ervan zijn verwoestend.

Klinische of ernstige depressie resulteren in een aanhoudende depressieve stemming of ongeïnteresseerdheid. Slaapstoornissen, verminderde eetlust en verminderde concentratie zijn andere symptomen van deze aandoening.

De statistieken die aantonen hoeveel mensen aan depressie lijden zijn zorgelijk. Het is één van de meestvoorkomende psychische stoornissen. 17% van de bevolking heeft de afgelopen zes maanden een depressie gehad.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal depressie de op één na meestvoorkomende ziekte ter wereld zijn tegen 2020. De behandeling ervan vormt dus een uitdaging op het gebied van geestelijke gezondheid.

Depressie behandelen

Aan het einde van de jaren ’80 waren er verschillende manieren om depressies te bestrijden. Antidepressiva werd het eerste middel voor klinische depressie. Psychologische behandelingen werden ook populair. Gedragstherapie benadrukte de noodzaak om als individu leuke activiteiten te ondernemen.

Op mindfulness gebaseerde depressie

Cognitieve therapie werd ook gebruikt. Dit had het doel om de manier te veranderen waarop onze gedachten bijdragen tot het begin van depressieve symptomen. Ten slotte bevestigde interpersoonlijke therapie dat we moesten leren om interpersoonlijke geschillen op te lossen.

Met al deze beschikbare behandelingen zou je denken dat het probleem van depressie al zou opgelost zijn. Zoals we weten is dit echter niet het geval.

Hervallen

Helaas, hoewel depressie therapieën effectief waren, onthulde onderzoek een ander probleem. Een aanzienlijk aantal mensen die terugvallen.

Precies daarom geloven sommigen dat depressie een chronische, levenslange aandoening is. Het risico op terugkerende episodes is ongeveer 80%. Patiënten ervaren gemiddeld 4 depressieve episodes van meer dan 20 weken.

Steeds weer hervallen na een succesvolle behandeling komen vaak voor en zijn slopende resultaten. Dit is het echte probleem waar we tegenwoordig mee worden geconfronteerd. Om dit aan te pakken drongen professionelen in de geestelijke gezondheidszorg aan op cognitieve therapie. De meeste patiënten die het probeerden hadden minder ernstige terugvallen.

Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie voor depressie

Mindfulness zou een onderdeel moeten zijn van de psychologische behandeling van depressie. Wat betekent dit nu? Dit betekent aandacht schenken aan het huidige moment zonder oordeel. Het is opmerkelijk wat er kan gebeuren als onze gedachten enkel als gedachten worden waargenomen en niet als “realiteit.”

De simpele daad van het herkennen van onze gedachten als gedachten kan ons ervan weerhouden om onze werkelijkheid te vervormen. Dit zorgt voor meer duidelijkheid. Het gaat ons ook een groter gevoel van controle over ons leven geven.

Op mindfulness gebaseerde therapie

De sleutel is om repetitieve gedachten los te laten

Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie is een geweldige manier om mentale problemen te overwinnen. Deze toestanden worden gekenmerkt door zichzelf in stand houdende patronen van negatief denken en herkauwen. Dit soort therapie kan dus helpen bij de behandeling van depressie.

Als we niet op deze patronen letten zullen we waarschijnlijk een neerwaartse spiraal in onze stemming ervaren. Mogelijk krijgen we ook een terugval. Zich bewust zijn van het heden is daarom een belangrijk basis hulpmiddel voor het veranderen van mentale processen.

Door te kiezen waar we ons op richten en hoe we ons erop concentreren kunnen we onze mentaliteit helpen veranderen. Wanneer kan je deze nieuwe vaardigheid in praktijk brengen? In principe kan deze oefening in alle situaties worden gebruikt.

Mindfulness is een fundamenteel vermogen

Mindfulness is een fundamentele vaardigheid voor deze vorm van therapie. Het impliceert aandacht schenken aan het heden op een bepaalde manier, met een doel en zonder oordeel te vellen.

Bewustwording van je denkpatronen, emoties en lichamelijke gewaarwordingen is een essentiële eerste stap. Volledig bewustzijn biedt de middelen om ons te helpen onze mentale patronen te veranderen.

De structuur van op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie

Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie voor depressie duurt 8 sessies. Het doel is dat patiënten leren aandacht te schenken aan elk moment met een doel en zonder oordelen. Het doel van de eerste therapiesessies is dus leren opletten.

Patiënten worden zich ervan bewust dat ze niet echt letten op wat er zich in hun dagelijkse leven afspeelt. Ze leren zich bewust te worden van hoe snel de geest van het ene onderwerp naar het andere gaat.

Eerst realiseren ze dat hun geest rond dwaalt. Daarna leren ze om die terug te brengen en op één element te focussen. Dit wordt eerst onderwezen met betrekking tot lichaamsdelen. Vervolgens wordt er aandacht geschonken aan de ademhaling.

Man mediteert

Tenslotte leren patiënten zich bewust te zijn van de manier waarop hun dwalende geest negatieve gedachten en emoties kan overnemen. Het aanpakken van stemmingswisselingen op het moment zelf of ze later onder ogen zien is de tweede fase van deze therapie.

Zoals we hebben gezien kan op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie echt effectief zijn voor de behandeling van depressieve toestanden. Dankzij deze therapie leren patiënten hun negatieve gedachten identificeren, accepteren en uiteindelijk los laten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.