Help om je kind te kalmeren door ballonademen

Help om je kind te kalmeren door ballonademen

Laatste update: 07 december, 2018

Ballonademen is een geweldige manier om kinderen te helpen om hun emoties te reguleren. Het kan hen helpen om tot rust te komen en zich tegelijkertijd meer bewust te worden van hun lichaam.

Het is een eenvoudig hulpmiddel dat ze kunnen gebruiken zodra ze zeven jaar oud zijn. Door het te gebruiken, zullen ze hun emotionele intelligentie langzaam maar zeker leren verbeteren.

Niemand van ons wil dat onze kinderen of leerlingen overrompeld worden door hun frustraties. Niemand wil zien dat ze zo woedend zijn dat ze in een enorme, snotterige, boze, schreeuwende driftbui terechtkomen. Als ze twee jaar oud zijn, heeft hun emotionele wereld (die ze nog steeds niet goed kennen) de neiging om een probleem en een bron van spanning in het gezin te worden.

“Het uitgangspunt dat kinderen moeten leren over emoties is dat alle gevoelens oké zijn om te voelen, maar slechts enkele reacties zijn oké.”

Daniel Goleman

Er is echter ook iets waar we rekening mee moeten houden. Ons doel als ouder of leraar zou niet het voorkomen en wegnemen van alle soorten angst uit het leven van het kind. Dat is niet de bedoeling.

Het is ook geen goed idee om hun dagelijkse taken zo makkelijk mogelijk te maken, zodat alles altijd leuk is, en perfect is afgestemd op hun verwachtingen. Zoals we allemaal weten, werkt de wereld niet op die manier. De sleutel is om hen de middelen te geven om hun angst, woede en verdriet zelf te managen.

Ballonademen is een originele, leuke en uiterst nuttige strategie voor kinderen. Het is ook een perfecte optie om het doel dat we zojuist hebben genoemd te bereiken. Blijf lezen om te leren hoe het werkt.

Boos kind

Het respecteren van de emoties van een kind zonder hun angst te voeden

Kinderen gebruiken vaak huilbuien, schreeuwen en driftbuien als een manier om om te gaan met iets wat hen niet bevalt, of iets dat hen angstig maakt. Het is vaak het enige middel dat ze hebben.

In plaats van wanhopig te worden, in plaats van de situatie erger te maken door terug te schreeuwen of ze te straffen, moet je jezelf in hun schoenen verplaatsen. Of nog specifieker, je moet jezelf in hun hoofd plaatsen.

De cerebrale cortex wordt langzaam maar gestaag volwassen gedurende ons leven. Dat betekent dat dingen als impulscontrole en emotionele controle zich meestal pas na de adolescentie ontwikkelen. Het is een lange periode die gepaard gaat met veel conflicten tussen mensen.

Sommige kinderen hebben een goede grip op hun emotionele toestanden. Dan zijn er ook kinderen die veel gevoeliger, ongemakkelijker en luidruchtiger zijn over hun angstgevoelens.

Het is heel belangrijk dat je je bewust bent van deze dingen. Uiteindelijk is het belangrijkste doel voor jou als volwassene om empathie te tonen voor de kinderen. Probeer hun frustraties en woede te begrijpen. Denk er tegelijkertijd echter ook aan, dat het valideren van een emotie niet hetzelfde is als er mee instemmen.

Het betekent erkennen dat het bestaat en het kind de hulpmiddelen geven om het te helpen de emotie te begrijpen, ermee om te gaan en te verwerken. Daarom is ballonademen zo’n goede plek om te beginnen. Het is een prachtige techniek om ze te leren als ze zeven jaar oud zijn.

Hoe helpt ballonademen kinderen?

Ballonademen is iets dat je kinderen kunt leren, om ze te helpen te kalmeren en hun impulsen onder controle te houden. Ze kunnen het het beste doen wanneer ze zich nerveus of boos voelen.

Op die momenten helpt het hen hun emoties onder controle te houden, kalm te blijven, hun psychomotorische vaardigheden te stimuleren en hen te helpen zich bewust te worden van hun lichaam, zoals hun houding en lateraliteit.

Kind met ballon

Wat heb je nodig?

Als je de kinderen wilt helpen om ballonademen te leren, is dit wat je nodig hebt als het gaat om omstandigheden en materiaal:

  • Een ballon voor het kind. Als je dit in het klaslokaal doet, probeer er dan voor te zorgen dat het een ruim, prettig lokaal is zonder al te veel prikkels.
  • Je hebt matten of kussens in de ruimte nodig zodat de kinderen erop kunnen liggen als ze dit nodig hebben.
  • Denk eraan dat het gevel van een ballon aan een kind jonger dan zeven erg gevaarlijk kan zijn.

Wat moet je doen?

Om deze techniek uit te voeren, volg je de volgende stappen:

  • Geef de kinderen geen ballon voordat je de activiteit (of dit spelletje) hebt uitgelegd.
  • Simpel gezegd, leg ze uit hoe hun lichaam reageert als we emoties als woede, boosheid of frustratie ons laten overrompelen.
  • Als je dit eenmaal hebt uitgelegd, dan kun je ze een ballon geven. Vraag ze daarna om de ballon op te blazen. Als ze dat doen, vertel je ze hoe ons lichaam en geest net als die ballon zijn. Hoe bozer we zijn, hoe meer lucht en negatieve emoties er in de ballon zitten. Hij zal blijven groeien tot het op een gegeven moment knapt (laat dit gebeuren).
  • Geef ze daarna een andere ballon. Vertel ze deze keer dat ze hem alleen maar een beetje moeten opblazen, en dan de lucht er weer uit laten lopen. De ballon zal weer kleiner worden zonder te knappen. Hij is nu kalm en ontspannen.
  • Vraag het kind dan om op een kussen of mat te gaan liggen.
  • Ze moeten zich nu voorstellen dat ze zelf een ballon zijn. Een boze ballon die zich vult met veel lucht. Hun buik vult zich, hun armen en benen… Ze staan op knappen omdat ze zoveel negatieve emoties in zich hebben.
  • Wat nu? Laat de lucht eruit lopen en laat ze voelen hoe opgelucht ze zich voelen, hoe de spanning uit hun lichaam loopt. Ze voelen zich nu lichter, prettiger en gelukkiger.
Ontspannen kind

Tot slot, herinner de kinderen eraan dat elke keer dat ze zich voelen alsof ze vol woede zitten, elke keer dat het leven ingewikkeld wordt en dingen meebrengt die onaangenaam zijn, niet op hen wachten of waardoor ze zich ongemakkelijk voelen, ze aan de ballon moeten denken. Ze moeten hem niet laten knappen, want als dat gebeurt verliezen we allemaal, en worden we allemaal bang.

Als je je zenuwachtig voelt, is er niets beter dan diep ademhalen en de lucht uit je longen te laten ontsnappen. Door al die spanning te laten weglopen, voel je je lichter en heb je meer controle over jezelfWellicht ook interessant voor jou

Kleur je stress weg!
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kleur je stress weg!

Tijdens het kleuren kunnen we even aan de wereld ontsnappen. Daarom willen we je in dit artikel bekend maken met een nieuwe trend: kleuren tegen st...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.