Het verband tussen de hippocampus en eigenwaarde

Het verband tussen de hippocampus en eigenwaarde is heel duidelijk. Lees er hier alles over!
Het verband tussen de hippocampus en eigenwaarde
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het verband tussen de hippocampus en eigenwaarde is zeer interessant. Je gevoel van identiteit is direct verbonden met deze hersenstructuur, je herinneringen en je interne verhaal.

Niemand wist hoe belangrijk deze structuur was tot vier eeuwen geleden. Aanvankelijk werd het gelinkt met het reukvermogen. In het begin van de 20e eeuw ontdekte Vladímir Béjterev dat het echter gerelateerd was aan het geheugen en onze emotionele wereld.

Onlangs ontdekte Tim Keller van het Carnegie Mellon University Department of Psychology in Pittsburgh dat sommige mensen een veel grotere hippocampus hebben dan anderen.

Taxichauffeurs, die deskundigen zijn als het gaat om speciale herinneringen, zijn een goed voorbeeld. Mensen die sporten en een positieve houding en een hoge mate van eigenwaarde hebben, hebben ook een grote hippocampus.

Laag gevoel van eigenwaarde is alsof je door je leven rijdt terwijl de auto op de handrem staat.

-Maxwell Maltz-

Een afbeelding van de hersenen

Het verband tussen de hippocampus en eigenwaarde

De hippocampus is ook verbonden met een tweede hersenstructuur: de amygdala. Deze kleine limbische structuur roept angst, alertheid en gevaar op. Als de amygdala niet constant geactiveerd is en goed werkt, functioneert de hippocampus zoals het hoort.

We kunnen niet negeren hoe verwoestend angst kan zijn. Dit gevoel van angst en hulpeloosheid is schadelijk voor onze neurochemie en tast de hippocampus aan.

Hippocampus, emoties, identiteit en gezondheid

In 2018 voerde de Renmin University of China een interessant onderzoek uit, dat de relatie tussen de hippocampus en eigenwaarde probeerde te begrijpen.

Hoewel er al veel informatie over was, wilden onderzoekers nog meer weten. Hiervoor bestudeerden ze een groot deel van de bevolking door middel van magnetic resonance imaging (MRI). Dit ging als volgt:

 • Alle deelnemers werden ingedeeld in categorieën volgens de Rosenbergschaal voor eigenwaarde.
 • Vervolgens werd hun hippocampus gemeten door middel van een MRI scan.
 • Na bestudering van de beelden concludeerden de wetenschappers dat mensen met een hoog zelfbeeld een grotere hippocampus hadden.
 • Dit was nog duidelijker als mensen die een actieve levensstijl leidden en aan beweging deden.
Hardlopen is goed voor de hippocampus en eigenwaarde

Laag gevoel van eigenwaarde, traumatische herinneringen en de hippocampus

Bovendien toont een neurale circuit een grotere connectiviteit als een persoon elke dag de volgende dingen in de praktijk brengt:

 • optimisme
 • dankbaarheid
 • plezier
 • ontspanning
 • positief zelfbeeld
 • zelfvertrouwen
 • beweging

Maar wat gebeurt er als men een laag zelfbeeld heeft? Nou, het is belangrijk om te vermelden dat het gevoel van eigenwaarde aanzienlijk fluctueert. Er zijn momenten waarop we zeer tevreden zijn met onszelf en ook dagen waarop we ons helemaal niet zo zelfverzekerd voelen.

Die schommelingen hebben geen invloed op onze hippocampus. Deze structuur raakt pas beschadigd als iemand lijdt aan PTSS (posttraumatische stressstoornis) en een chronisch laag zelfbeeld heeft. Bijvoorbeeld, mensen die het slachtoffer zijn geweest van kindermishandeling.

In dit soort traumatische situaties zijn de herinneringen die zich in de hippocampus integreren negatief en pijnlijk. Het gevoel van hulpeloosheid en het negatieve zelfbeeld dat we ervaren als we ons dat herinneren, activeren onze amygdala.

Zo worden we steeds weer bang. Dit leidt tot het vrijkomen van cortisol in ons bloed, wat de hippocampus kan beschadigen door het aanzienlijk te verkleinen.

Hoe optimaliseer je de relatie tussen je hippocampus en zelfvertrouwen

Je eigenwaarde wordt beïnvloed door je interne verhaal. Het hebben van een positief intern verhaal dat gekenmerkt wordt door compassie, genegenheid en respect, zal je dus helpen om je zelfvertrouwen op te krikken.

Lachende vrouw

De gezondheid van je hippocampus hangt af van je algehele welzijn. Daarom moet je proberen om stress onder controle te houden, zodat het geen invloed heeft op deze belangrijke structuur.

Bovendien moet je lichamelijk actief blijven en genieten van fysieke en mentale vrije tijd. Begin met het aanbrengen van veranderingen die je welzijn zullen verbeteren. Het is het echt waard!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.