Stress onder controle houden? Spiritualiteit kan helpen

Stress onder controle houden? Spiritualiteit kan helpen

Laatste update: 16 januari, 2019

In de laatste paar jaren hebben verschillende studies aangetoond dat spiritualiteit kan helpen om stress onder controle te houden. Vele mensen associëren spiritualiteit met religie. Toch kan iemand op een spirituele manier leven zonder enige religieuze overtuigingen te hebben. Je kan zelfs een leven leiden dat tegelijkertijd spiritueel en religieus is.

In deze betekenis is religie een geheel van overtuigingen en praktijken die een groep mensen delen met betrekking tot een relatie met een hogere macht.

Spiritualiteit verwijst anderzijds naar een relatie van een individu met een levenskracht. Meestal kan deze levenskracht een hogere macht zijn (als een god). Of het kan gewoon een voorstelling zijn van de verbinding tussen menselijke wezens en een grotere metafysische werkelijkheid.

Dat is de reden waarom mensen religieus en niet spiritueel kunnen zijn en spiritueel zonder religieus te zijn. Sommige mensen zijn spiritueel ongeacht hun religie.

Enkele studies hebben aangetoond dat spiritualiteit helpt om te beschermen tegen depressie. Dat komt omdat het de hersenschors dikker maakt.

Een onderzoek uit 2014 van de universiteit van Columbia heeft vastgesteld dat met regelmatige meditatie en andere spirituele of religieuze praktijken de hersenschors dikker werd. Dit verklaart waarom deze activiteiten heilzaam zijn en beschermen tegen depressie.

Hoe kan spiritualiteit helpen

Spiritualiteit beoefenen helpt om stress onder controle te houden

Spirituele mensen hebben verschillende manieren waarop ze die spiritualiteit uitdrukken. Ze kunnen bijvoorbeeld bidden en naar religieuze diensten gaan. Ze gaan om met mensen die hun overtuigingen delen. Andere manieren die ze toepassen, zijn meditatie of zelfs de natuur, muziek of kunst aanschouwen.

Religieuze mensen zien gebed bijvoorbeeld vaak als een manier om in contact te komen met hun god. Bidden helpt hen om zich rustiger, veiliger en meer gegrond te voelen. Dit kan inderdaad helpen om stress te verminderen.

Anderzijds heeft ook meditatie gelijksoortige positieve effecten. Het helpt bijvoorbeeld om de bloeddruk te laten dalen en de immuniteit te stimuleren. Bovendien kan het ook helpen om stress onder controle te houden.

Gebed en meditatie kunnen innerlijke rust brengen.

Spirituele mensen zijn meestal dankbaar en geven uiting aan die dankbaarheid. Ook dankbaar zijn helpt om stress te verminderen.

Hoe helpt spiritualiteit bij stress?

Spiritualiteit helpt om stress onder controle houden op verschillende manieren. Het laat een gevoel van rust ontstaan. Bovendien helpt het ons ook om de communicatie opnieuw tot stand te brengen tussen onze geestelijke en lichamelijke toestand.

We brengen veel tijd door op het werk. We gaan ook van de ene activiteit naar de volgende. Soms doen we zelfs verschillende activiteiten tegelijkertijd. We besteden ook veel van onze tijd aan het luisteren naar anderen. Dan proberen we onszelf af te leiden terwijl onze geest eigenlijk vol zit met allerlei gedachten.

Spiritualiteit beoefenen kan ons helpen om in de chaos van het dagelijks leven momenten te vinden om te ademen. De tijd die we doorbrengen met meditatie, gebed of zelfs met het waarderen van wat rond ons gebeurt, helpt ons om onze werkelijkheid te begrijpen.

Onzekerheid beheersen met spiritualiteit

Spiritualiteit helpt ook om onzekerheid te beheersen. Onze pogingen om alles onder controle te houden is een grote bron van frustratie. De reden is dat het immers onmogelijk is. Jezelf hiervan bevrijden kan je dus helpen om je minder angstig te voelen.

Anderzijds verbetert spiritualiteit aanzienlijk de manier waarop we positieve of negatieve gebeurtenissen ervaren. We beginnen dan van onze situaties te leren in plaats van ze op een oppervlakkige manier te ondergaan. We gedragen ons ook niet langer als slachtoffer of geven onszelf de schuld.

Spiritualiteit verbetert ongetwijfeld ook ons gevoel van verbinding. Het gevoel hebben dat we deel uitmaken van iets groter dan onszelf, kan ervoor zorgen dat we ons minder eenzaam en afgezonderd voelen. De meeste stressvolle situaties zullen dan kleiner en gemakkelijker lijken om te hanteren. We weten immers dat we ergens bij horen.

Spiritualiteit geeft ons ook een gevoel van doel

Spirituele praktijken leiden dus tot een verbeterd gevoel van verbinding en van betekenis. Dit laat ons verder kijken dan onszelf. Bovendien verhoogt het ons gevoel van verantwoordelijkheid ten aanzien van onze gemeenschap en van het universum zelf.

Spiritualiteit laat onze kijk op de dingen veranderen. In wezen is het dankzij die verandering dat spiritualiteit helpt om stress onder controle te houden. Spirituele praktijken kunnen ons helpen om hindernissen te veranderen die onoverkomelijk lijken.

We kunnen ze dan omvormen tot meer haalbare uitdagingen. Spiritualiteit kan ons ook helpen om ons te concentreren op wat in ons leven echt belangrijk is. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.