Zes tips om tieners te helpen hun imagoproblemen te overwinnen

Het aantal adolescenten dat ontevreden is over hun lichaam, is toegenomen. Sociale media zijn daar deels debet aan. Dit is wat je kunt doen om je kind te helpen.
Zes tips om tieners te helpen hun imagoproblemen te overwinnen
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel geven we je een aantal tips om je eigen tieners te helpen hun imagoproblemen te overwinnen. De adolescentie is een levensfase die veel veranderingen met zich meebrengt, zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak.

Tieners zijn vaak onzeker over hun eigen lichaam, en ouders spelen een essentiële rol bij het overwinnen van deze onzekerheden. Met de nodige hulp kunnen jongeren deze situaties overwinnen en zichzelf accepteren.

Het bevorderen van een goed zelfbeeld en een goed gevoel van eigenwaarde in de kindertijd en de adolescentie legt de basis voor emotioneel evenwicht op volwassen leeftijd. Hoewel het een uitdaging kan zijn, is het met doorzettingsvermogen en geduld mogelijk tieners in dit opzicht op te voeden.

Imagoproblemen in de adolescentie

We leven in een maatschappij die de neiging heeft bepaalde types van lichaam, gezicht, haar, enz. te idealiseren. In feite zien we vaak mensen die roem en fortuin verwerven door alleen maar bepaalde beelden te projecteren, die onze aandacht trekken.

Met de opkomst van de sociale media is schoonheid gestegen naar een toppositie in de hiërarchie van de variabelen van invloed. Steeds meer mensen gaan immers viraal op TikTok of verschijnen op Instagram om de eenvoudige reden dat zij aan bepaalde fysieke normen van “schoonheid” voldoen.

Bovendien zijn jongeren de belangrijkste consumenten van sociale media. Daarom zijn zij, alleen al door de frequentie en intensiteit van hun blootstelling, het meest kwetsbaar voor de effecten waar we het over hebben.

Richards, Caldwell, and Go (2015) publiceerden een systematische review (Engelse link) over de impact van sociale media op kinderen en jongeren. Uit hun gegevens bleek dat sociale media een aanzienlijk effect hebben op hun geestelijke gezondheid. Dit gebeurt vooral op gebieden als zelfwaardering en psychologisch welzijn.

Trieste jongen voor de spiegel
Beïnvloeders kunnen het lichaamsbeeld dat tieners van zichzelf hebben conditioneren.

De rol van ouders in de zelfwaardering van jongeren

Hoewel het misschien niet zo lijkt, dienen ouders als rolmodel voor de kinderen. Daarom hebben je daden, houding en woorden een belangrijke invloed op je tieners.

Stel je het geval voor van een moeder die het er voortdurend over heeft dat ze ‘dik’ is en op dieet gaat. Bovendien zegt ze tegen haar dochter dat ze minder moet snoepen of minder vet moet eten omdat ze nogal ‘mollig’ is. Wat voor effect zou dit kunnen hebben op het gevoel van eigenwaarde van haar dochter?

Of, een vader die zijn zoon vertelt dat hij te ‘mager’ is. Hij vertelt hem herhaaldelijk dat hij sterker moet zijn omdat ‘een man er zo uit moet zien’. Dit kan hun kind motiveren om aan zware trainingsroutines te doen en zich ontevreden te voelen over hun lichaam.

Als we aan deze ouderlijke gedragingen de druk van sociale media toevoegen, en de sociale omgeving van de tieners zelf, kunnen er gemakkelijk zelfbeeldproblemen ontstaan. Daarom kunnen ouders, met hun eigen acties, hun tieners helpen hun imagoproblemen te overwinnen.

Hoe tieners te helpen hun imagoproblemen te overwinnen

Na het lezen van het bovenstaande, is het gemakkelijk om te beseffen welke invloed wij, als volwassenen, hebben op de jongste leden van de samenleving. In het licht van dit feit, zijn hier enkele tips om je te helpen een positief rolmodel voor je kinderen te zijn.

1. Geef het goede voorbeeld

Als je wilt dat je tiener aardiger voor zichzelf wordt, begin dan met dat bij jezelf te doen. Je bent dan wel niet meer hun enige referentiepunt, maar je bent nog steeds een heel belangrijk rolmodel.

In die zin kun je met hen delen wat je wel en niet mooi vindt aan je eigen lichaam. Op die manier kunnen ze rekenen op een echt model dat dicht bij hen staat. In feite zullen ze je kunnen imiteren wanneer ze met hun gevoelens over hun eigen lichaamsbeeld omgaan.

2. Praat met hen over schoonheidsstereotypen

Het is belangrijk dat jongeren begrijpen dat schoonheid een subjectieve constructie is. Bijvoorbeeld, iets wat in onze cultuur als ‘mooi’ wordt beschouwd, kan in andere delen van de wereld heel anders zijn. We kunnen dit idee samenvatten in de populaire uitdrukking die beweert: “Beauty is in the eye of the beholder.”

Daarnaast kun je je tiener helpen de kunstmatigheid te herkennen van de beelden die ze op het internet zien. Leg hen uit dat de overgrote meerderheid van de modellen en beïnvloeders hun toevlucht nemen tot make-up trucs en fotobewerking om eruit te zien zoals ze eruit zien.

3. Versterk hun kwaliteiten

Versterk het soort initiatieven dat hun kwaliteiten blootlegt. Je kind kan bijvoorbeeld denken dat het zich moet concentreren op zijn uiterlijk om succesvol te zijn en aardig gevonden te worden. Je moet hen echter laten weten dat succes en geluk niet alleen afhangen van fysieke schoonheid.

Praat met hen over de andere kwaliteiten die zij hebben. Bijvoorbeeld hun intelligentie, charisma, of vriendelijkheid. Het idee is dat ze hun zelfbeeld verruimen en verder kijken dan de labels ‘knap’ of ‘lelijk’.

4. Leg uit wat er met hen gebeurt

Veel tieners voelen zich slecht over hun lichaam als gevolg van de transformaties die ze doormaken. Deze veranderingen kunnen hen een vreemd gevoel geven, terwijl ze zich vroeger zo op hun gemak voelden.

Zoals je wel weet, brengt het proces van volwassen worden een hele reeks veranderingen op lichamelijk vlak met zich mee, die niet altijd in de smaak vallen bij degenen die eronder lijden. Ondanks dit feit, is het een volkomen natuurlijk proces.

Veel van de veranderingen die bij tieners optreden en hen van streek maken, corrigeren uiteindelijk zichzelf. Door hen hiervan op de hoogte te brengen, kun je hun gevoelens van ongemak tegengaan.

5. Reguleer hun blootstelling aan sociale media

Sociale media kunnen nuttige hulpmiddelen zijn voor persoonlijke groei. Het hangt echter allemaal af van het gebruik dat ervan wordt gemaakt.

Een verantwoord gebruik van sociale media houdt in dat de hoeveelheid tijd die eraan wordt besteed, wordt gereguleerd. Op dezelfde manier vereist het helpen van tieners om hun imagoproblemen te overwinnen het monitoren van de inhoud waaraan ze worden blootgesteld.

Een studie (Engelse link) uitgevoerd door Woods en Scott (2015) evalueerde de invloed van sociale media op de gezondheid van jonge mensen. Het stelde vast dat degenen die er meer tijd aan besteedden en die meer emotioneel betrokken waren, grotere problemen met hun gevoel van eigenwaarde ondervonden. Andere aandoeningen werden waargenomen in hun slaapgewoonten en angstkenmerken.

Aan de andere kant zijn er verschillende series en films die de neiging hebben om het beeld van adolescenten te seksualiseren. Dit soort inhoud bevordert het idee dat jonge mensen seksuele objecten zijn voor het plezier van anderen.

Natuurlijk betekent het bovenstaande niet dat seksualiteit een taboe-onderwerp moet zijn. Het hangt er allemaal van af hoe je het bekijkt. In feite zijn er andere programma’s die de kwestie van seksualiteit in de adolescentie behandelen, zonder hun toevlucht te nemen tot argumenten die hen seksualiseren.

Tienermeisje kijkt in de spiegel
Schoonheidsnormen in sociale netwerken beïnvloeden het gevoel van eigenwaarde van tieners.

6. Zoek professionele hulp

In bepaalde gevallen kunnen imagoproblemen bij tieners diepe emotionele onevenwichtigheden teweegbrengen. Als je het gevoel hebt dat de conflicten van je kind, verre van opgelost, zijn verergerd of zich na verloop van tijd voortplanten en hun gezondheid aantasten, zoek dan professionele hulp.

Gespecialiseerde psychologische zorg zal namelijk de oorzaken van hun problemen vaststellen en ervoor zorgen dat ze een passende behandeling krijgen.

Vergeet tot slot niet dat om hulp vragen je geen slechte ouder maakt. Tieners helpen hun imagoproblemen te overwinnen is geen gemakkelijke taak. Je bent tenslotte ook maar een mens en het is niet meer dan normaal dat bepaalde omstandigheden de middelen waarover je beschikt om ze het hoofd te bieden, te boven gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Richards, D., Caldwell, P. H., & Go, H. (2015). Impact of social media on the health of children and young people. Journal of paediatrics and child health, 51(12), 1152-1157.
  • Woods, H. C., & Scott, H. (2016). # Sleepyteens: Social media use in adolescence is associated with poor sleep quality, anxiety, depression and low self-esteem. Journal of adolescence, 51, 41-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.