Kinderen met een negatief zelfbeeld

Kinderen met een negatief zelfbeeld

Laatste update: 25 november, 2018

Denk je dat we geboren zijn met een bepaalde hoeveelheid zelfvertrouwenDenk je dat het belangrijk is voor je dagelijkse leven om jezelf lief te hebben? Is het mogelijk het zelfbeeld van je kinderen te beïnvloeden? Hier gaan we in dit artikel op in. Ook gaan we het hebben over kinderen met een negatief zelfbeeld.

Een positief zelfbeeld is de sleutel voor de oplossing van veel problemen. Het is de basis van onze identiteit. Daarom is het van enorm belang dat mensen hier vanaf een jonge leeftijd aan werken.

Het op de hoogte brengen is een essentieel onderdeel van het opvoeden van kinderen. Het is de beste manier voor hun om voor zichzelf een stevige basis te leggen. Deze zal ze op de meest kritieke momenten overeind moeten houden zonder ze aan het wankelen te brengen.

Mogelijke oorzaken van een negatief zelfbeeld bij kinderen

Je doet wellicht een aantal dingen waardoor je kinderen een negatief zelfbeeld ontwikkelen, in plaats van dat je dit tegengaat. Dat zul je zelf waarschijnlijk niet doorhebben. Hier volgen een paar van de meest voorkomende handelingen die dit veroorzaken:

Hen feliciteren of belonen voor iets waar ze geen aandeel in hadden

Denk hierbij aan het feit dat je kind misschien lang is of een knap gezicht heeft. Door ze hier veelvuldig voor te belonen, zullen ze niet snel nieuwe vaardigheden willen leren. Zo zullen ze ook minder snel trots zijn op het werk dat zij daadwerkelijk zelf leveren. Dit kan resulteren in een negatief zelfbeeld.

Hen geen verantwoordelijkheden geven

Dit gebeurt wanneer je alles voor ze doet en ze niet toestaat om zichzelf te verbeteren. Dit staat ze te wachten als je ze niet leert om zich bewust te zijn van hun interne wereld en/of de consequenties van hun keuzes en handelingen.

Hen geen genegenheid bieden

Onvoorwaardelijke liefde versterkt kinderen. Als ze zich geliefd en comfortabel voelen, zullen ze sneller een positief zelfbeeld ontwikkelen. Ze zullen opgroeien met de kennis dat ze het goed zullen doen in hun leven. Zo niet, dan weten ze ook dat er altijd iemand klaar staat om van hun te houden en om ze te beschermen.

Hen niet toestaan zichzelf te uiten

Als je jezelf niet toestaat te uiten wat er binnenin je leeft, kun je jezelf niet echt leren kennen. Dat betekent dat je niet in staat zult zijn een positief beeld van jezelf te ontwikkelen. Wanneer je kinderen dus niet toestaat zichzelf te uiten en hun emoties en meningen te delen, kan dit zodoende leiden tot een negatief zelfbeeld.

Verdrietig kind met wellicht een negatief zelfbeeld

Zoals je kunt zien, is het van fundamenteel belang om je kind op een bewuste manier op te voeden. Doe dit met liefde en respect. Daarom kun je het beste op een heldere, oprechte manier communiceren. Dat is hoe je kinderen opvoed met een positief zelfbeeld. Je moet echter ook weten wat een zelfbeeld nou precies is. Dat gaan we hieronder uitleggen.

Wat is een zelfbeeld?

Een zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt. Het is een maatstaf van de waarde die je aan jezelf hecht. Ook is het een proces. Dit proces kent zijn begin in de vroege kindertijd en fluctueert naarmate je jezelf ontwikkelt. Een positief zelfbeeld omvat dus zelfwaardering, jezelf liefhebben en het prioriteren van jezelf. Het is zelfliefde.

Het hebben van een positief zelfbeeld betekent dat je in de spiegel kunt kijken en de persoon die je daarin ziet kunt liefhebben. Het helpt je een stabiele basis te leggen waar je je hele leven omheen kunt bouwen. Wanneer je echter een negatief zelfbeeld hebt, kun je geen goed leven leiden.

Kinderen met een negatief zelfbeeld hebben nooit geleerd zichzelf lief te hebben. Ze hebben nooit geleerd zichzelf op waarde te schatten en doen geen moeite na een eerste mislukte poging. Dat komt omdat ze dikwijls niet weten hoe ze met langetermijndoelen moeten omgaan.

Is het niet ook zo dat je niet in staat bent een ander lief te hebben tenzij je jezelf ook liefhebt? Datzelfde zal dus ook gelden voor kinderen die nooit geleerd hebben om van zichzelf te houden.

De langetermijneffecten van een negatief zelfbeeld

Kinderen met een negatief zelfbeeld zullen als volwassenen een hoop leed te verduren krijgen zolang dit niet opgelost wordt. Het leidt hoe dan ook altijd tot ongemak, afhankelijkheid en misschien zelfs zelfhaat. Ze zijn in principe niet voorbereid op de wereld omdat ze nooit een onvoorwaardelijke liefde voor zichzelf hebben ontwikkeld. Het is dus alsof ze onzichtbaar voor zichzelf zijn.

Een positief zelfbeeld staat je toe te groeien met een gevoel van liefde en veiligheidHet positieve zelfbeeld dat zo ontwikkeld wordt, kan worden geprojecteerd op relaties met anderen. Het wordt zo je grootste schat, waar je altijd voor zult moeten zorgen en aan moet werken.

Je moet er tijd aan besteden en het liefkozen. Een sterk, goed ontwikkeld zelfbeeld zal je namelijk toestaan je hele leven lang op kalme wijze te groeien.

Kinderen met een negatief zelfbeeld groeien op zonder zelfvertrouwen, zonder zelfwaardering en zonder een gevoel van veiligheid.

Kunnen kinderen hun zelfbeeld verbeteren?

Zoals we eerder al zeiden is het opbouwen van een positief zelfbeeld een proces dat op jonge leeftijd begint. Wat je je kinderen vertelt wanneer ze jong zijn speelt absoluut een rol in hun ontwikkeling. Je zult je dus altijd bewust moeten zijn van het belang van taalgebruik en alles wat je op hun projecteert. 

Kinderen gebruiken externe referenties om hun eigen identiteit op te bouwen. Ze spiegelen zichzelf dus tegen de buitenwereld. De eerste mensen waarmee ze zichzelf dus vergelijken, zijn de volwassenen die in hun vroegste kindertijd aanwezig zijn.

Knuffelend kind

Is iets dat tijdens de kindertijd aangeleerd is nog af te leren? Gelukkig wel. Idealiter groeit iedereen op in een omgeving met een veilige hechting. Dit soort omgeving biedt onvoorwaardelijke liefde, het vermogen om te ontdekken en het gevoel beschermd te zijn.

Kinderen die deze dingen niet hebben, groeien op met een negatief zelfbeeld. Ze zullen dus op een gegeven moment hun zelfbeeld opnieuw moeten uitvinden.

Dat betekent dat ze al hun voorgaande uitdagingen opnieuw moeten aangaan. Ze zullen moeten zien of ze geleerd hebben te falen. Ook zullen ze moeten erkennen dat ze belangrijk zijn en dat hun waarde niet alleen afhankelijk is van hun handelingen. Deze dingen definiëren hun namelijk niet, dat doet alleen hun gehele persoonlijkheid.

Ze zullen zich moeten realiseren dat het moeite zal kosten om zichzelf te leren waarderen. Zelfliefde vergt geduld. Ze zullen dus ook fouten maken — maar ook hier moeten ze mee leren omgaan en een tweede poging aan wagen.

Je zelfbeeld maakt je tot wie je bent

Zoals je gezien hebt maakt je zelfbeeld je tot wie je bent. Als het stevig, stabiel en positief is, zal het je toestaan een nieuw deel van jezelf te ontwikkelen. Dat is waarom het opbouwen van waar zelfvertrouwen een van de meest belangrijke dingen die je kunt doen in je leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.