Een veilige hechting: de kracht van een gezonde binding

Een veilige hechting: de kracht van een gezonde binding

Laatste update: 18 oktober, 2018

Wanneer jij jouw deel doet om ervoor te zorgen dat je kind een veilige hechting heeft, dan bescherm je de geestelijke gezondheid van je kind. Het zal hem eigenlijk redden van alle soorten problemen die het gevolg zijn van een ongezonde binding in zijn kinderjaren. Ben jij echter voorbereid om een veilige hechting te ontwikkelen?

Wanneer we het over hechting hebben, dan richten we ons meestal op de kinderen. Vandaag gaan we echter naar de verzorgers en de ouders kijken. Zij hebben hun eigen ervaringen gehad wanneer ze kinderen waren.

Het is normaal dat ouders hun kinderen opvoeden zoals ze zelf opgevoed zijn. Of ze gaan naar het andere uiterste. In elk geval baseren ze hun ouderschap op hun ervaring en de conclusies die zij zich daaruit eigen gemaakt hebben.

“Een veilige hechting is het vermogen tot binding; om een stevige en veilige basis te kunnen ontwikkelen.”

-Asa Don Brown-

Leren om de veilige hechting te omarmen die we nooit hadden

Voor een volwassene is het moeilijk een veilige hechting met zijn kind te bevorderen als ze, toen ze zelf een kind waren, een onzekere en angstige hechting hadden. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat verzorgers aan dat deel van zichzelf werken. Ze kunnen het op hun eentje doen of met de hulp van een therapeut. Als ze het op de goede manier doen, kunnen ze de fundamentele bestanddelen van een veilige hechting verkrijgen.

Wat zijn die bestanddelen? Een gevoel van onafgebroken veiligheid, het verlangen om dichtbij te zijn en emotionele regeling. Als een ouder deze aspecten mist of ze zich niet eigen gemaakt heeft, dan zal het heel moeilijk zijn om ze over te brengen op zijn kinderen. Zonder het te willen zullen ze eigenlijk een onveilige hechting aanmoedigen.

Kan therapie helpen om het ontbreken van een veilige hechting te herstellen

Hoe kan therapie helpen?

De therapeut zal je op verschillende vlakken helpen: je emoties identificeren, ze begrijpen en ze op de gepaste manier uitdrukken. Hier treedt vaak onderdrukking en emotionele verdoving op. De problemen kunnen afkomstig zijn van een trauma. Praten over deze kwesties en ze een deel van jouw verhaal maken zal echter een belangrijke stap zijn waarbij je jou openstelt voor een veilige hechting.

Zelfs als is de doelstelling om in staat te zijn om je kinderen een veilige hechting te geven, toch is het belangrijk dat je eerst voor jezelf zorgt. Wat kan helpen, is aan je kinderen denken en in hen de motivatie te vinden om jezelf beter te maken.

Een veilige hechting maakt kinderen tot gezonde volwassenen

Wil je dat je kinderen later in hun leven lijden aan emotionele afhankelijkheid en depressie? Wil je het moeilijk maken voor hen om een stabiele relatie met iemand te hebben en dat ze echt bang zijn om verlaten te worden? Het gebeurt vaker dan we denken.

Werken aan beter worden is niet alleen belangrijk voor onze kinderen maar ook voor onszelf. We zullen genieten van evenwicht. We zullen gelukkiger zijn. En onze relaties zullen zoveel beter zijn. Het is echt de moeite waard! Laten we dus leren hoe we op een gezonde manier met anderen kunnen omgaan en hoe we onze kinderen de veilige hechting kunnen geven die wij nooit hadden.  Wellicht ook interessant voor jou

Is het mogelijk om langdurige hechtingstypen te veranderen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Is het mogelijk om langdurige hechtingstypen te veranderen?

De hechtingstypen die we vanaf onze eerste levensmaanden ontwikkelen, begeleiden ons op emotioneel vlak in onze latere relaties.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.