Hoe kies je de juiste psycholoog?

Hoe kies je de juiste psycholoog?

Laatste update: 15 maart, 2018

Het moment is gekomen. Om welke reden ook heb je besloten psychologische hulp te zoeken. Maar je weet niet hoe je de juiste psycholoog moet kiezen uit de lijst van alle psychologen die beschikbaar zijn. Hoe weet je welke psycholoog de juiste is voor jou?

We kennen allemaal wel iemand die naar een psycholoog gegaan is en geen resultaten zag. Gedurende enkele maanden ging je vriend naar zijn afspraken. En het enige wat hij deed, was zijn hart luchten. Hij leerde niet hoe hij met ongemak moest omgaan of hoe hij op een betere manier situaties kon aanpakken. Lees verder en ontdek hoe je het onderscheid kan maken tussen de goede en de slechte psychologen. Zo kan je dan uiteindelijk de juiste psycholoog voor jezelf kiezen!

“Iedereen spreekt zonder aarzeling over de geest, maar ze staan verstomd wanneer je vraagt het te omschrijven.”

-B. F. Skinner-

Wat zijn de signalen van een onbetrouwbare psycholoog?

Een van onze voornaamste problemen is het aantal mensen die psychologisch advies geven zonder een diploma in de psychologie. Als we dus de juiste psycholoog willen kiezen, dan moeten we eerst naar zijn kwalificaties en diploma kijken.

We moeten vooral zorgen dat we hun kwalificaties controleren. Want er duiken allerlei alternatieve bewegingen op die emotionele problemen zoals angst behandelen. Er bestaan nieuwe ‘miraculeuze’ therapieën die ‘helen’ zonder iets te doen. Reiki en Bach bloesem remedies zijn voorbeelden van remedies waarvan nog niet wetenschappelijk bewezen is dat ze werken.

Zelfs wanneer je op zoek bent naar een therapeut die psycholoog is, moet je voorzichtig zijn. Want velen zijn niet goed. Zelf heb ik vele patiënten gezien die vroeger al in therapie geweest waren. Maar volgens hen had het helemaal niet gewerkt.

Man die iets opschrijft

Hoe beschreven ze mij hun sessies? Ze vertelden dat ze praatten en praatten zonder dat de psycholoog iets bijdroeg aan het gesprek. Patiënten voelen zich na het praten opgelucht. Maar na verloop van tijd zien ze dat niets verandert. Op lange termijn blijft het probleem nog steeds bestaan. Het verdween alleen eventjes tijdens het gesprek op het kantoor van de psycholoog.

Het is logisch dat de therapeut iets moet doen. Maar hij moet niet alleen vragen stellen. Psychologen die alleen dit doen, zijn ook niet goed. Want een goede psycholoog doet meer dan vragen stellen. Hij of zij legt ook uit hoe mentale processen werken en geeft de patiënten hulpmiddelen om die processen te beheersen.

Welke vragen kunnen we stellen zodat we de juiste psycholoog kiezen?

In groepstherapie heb ik deelnemers ontmoet die na de uitleg over dit alles mij het volgende vroegen. Hoe kunnen we vooraf weten of een psycholoog slecht is? Het is erg eenvoudig. Om de juiste psycholoog te kiezen kunnen we enkele vragen stellen.

Je hoeft niet beschaamd te zijn. Je gaat tenslotte geld uitgeven aan deze sessies. Het is dus jouw recht ervoor te zorgen dat je waar voor je geld krijgt.

Ten eerste moeten ze jou informeren over hun diploma en kwalificaties. Dan moet je uitzoeken welke soort psychologie zij beoefenen. Als de psycholoog zegt dat hij cognitieve gedragspsychologie beoefent, dan is dat een goed teken. De technieken van deze methode zijn empirisch bewezen. Dit wil zeggen dat ze wetenschappelijk onderzoek doorstaan hebben.

“De grote ontdekking van mijn generatie is dat menselijke wezens hun leven kunnen veranderen door hun mentale houdingen te veranderen.”

-William James-

Dit is een erg belangrijk aspect. Want er bestaan vele richtingen in de psychologie die methoden gebruiken die de patiënten eigenlijk niet helpen. Het is zelfs zo dat sommige van die richtingen nog een groter psychologisch probleem creëren dan de patiënt aanvankelijk had.

Maar wees voorzichtig. Zelfs als ik cognitieve gedragstherapie toepas, kan ik een slechte therapeut zijn. Wanneer we dus de juiste psycholoog willen kiezen, zullen we ook vragen moeten stellen over hun specifieke methoden en de behandelingen die ze gebruiken. We hebben het recht te weten wat het plan zal zijn en naar welke doelstellingen we zullen streven.

Man die een gesprek heeft met de juiste psycholoog voor hem

Hoe moet de therapie eruitzien?

We vragen de psycholoog dus hoe hij het therapieproces uitvoert. Bepaalde antwoorden zullen aantonen of hij ons echt zal kunnen helpen om ons probleem te overwinnen. Ten eerste moet de therapie gestructureerd zijn.

Een goede psycholoog doet een evaluatie en stelt daarna een behandelingsplan voor. In het algemeen wordt de evaluatie in de eerste twee sessies uitgevoerd. Op basis van de resultaten stelt de psycholoog de doelstellingen voor die gehaald moeten worden en de middelen die hij zal gebruiken.

“Ik vermoed dat het verleidelijk is om alles te behandelen alsof het een nagel is, als het enige instrument dat je hebt een hamer is.”

-Abraham Maslow-

Een voorbeeld van een goed therapeutisch proces is als de psycholoog aangeeft dat hij bij een depressieve patiënt gedragsactivatie zal gebruiken. Hij moet dan ook aan de patiënt uitleggen wat hem overkomt en welke technieken gebruikt zullen worden zodat hij zijn probleem overwint. Je moet met andere woorden weten waaraan de psycholoog samen met jou wil werken en waarom. Als de psycholoog je dit allemaal vertelt voordat de therapie start, dan is dat een goed teken.

Er zijn nog andere dingen waaraan we moeten denken. Een geschikte psycholoog kiezen betekent dat we een professionele kracht zullen inhuren. Die zal ons de middelen geven om te leren hoe we zelf onze problemen kunnen hanteren. Het therapeutisch proces neemt tijd in beslag. Maar als de patiënt het plan volgt, dan zal verbetering beetje bij beetje duidelijk zijn.

Deze verbetering moet ons meer vrijheid en controle geven. Bovendien moet het de invloed van wanorde in ons dagelijks leven verminderen. Het doel is uiteindelijk om ons welzijn volledig te herstellen. Als dit niet het geval is, dan is het logisch dat je overweegt een andere psycholoog te zoeken. Maar onthoud ook dat zelfs in een groep van goede professionele psychologen sommigen beter zijn in het behandelen van bepaalde soorten stoornissen dan anderen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Juliette Leufke, Kelly Sikkema, en Sebastian Mantel.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.