Een overzicht van de meest voorkomende soorten angst

Een overzicht van de meest voorkomende soorten angst

Laatste update: 15 maart, 2018

Angst is één van de grootste kwaden van onze tijd. Eigenlijk zijn er nu meerdere soorten angst geïdentificeerd. Voortdurend maakt men nog steeds nieuwe classificaties. Dat is niet echt een verrassing als je weet hoe veeleisend en snel de wereld van vandaag is. Dat evenwicht met jezelf en met anderen is dus dynamisch.

Angst is één van de vele gezichten van vrees. Vrees zelf ontstaat als gevolg van een specifieke prikkel. Bij angst is dat niet het geval. Vrees is normaal wanneer je met een specifieke dreiging te maken krijgt en merkt dat je in gevaar bent. Maar angst is een vorm van vrees die vaak geen duidelijke oorzaak heeft. Het is dus niet makkelijk de oorsprong te vinden of wat ervoor zorgt dat het terugkeert.

Je weet dat het angst is omdat je je ongemakkelijk, onzeker of bezorgd voelt over ‘iets’, hoe onduidelijk het ook is. Misschien heb je het gevoel dat je op een vliegtuig in vrije val zit, terwijl je eigenlijk alleen maar thuis in de woonkamer zit. Misschien voel je een innerlijke prikkeling die maar niet overgaat. Het maakt je geïrriteerd en geeft je een gejaagd gevoel. Toch kan je de oorzaak niet echt benoemen.

Er bestaan verschillende soorten gewone angst. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het gewoon ‘stress’ of ‘zorgen’ te noemen. Maar als je het van dichtbij bekijkt, kan het één van de ernstigere soorten angst zijn. Het goede nieuws is dat je al deze soorten angst kan behandelen. Maar om te beginnen willen we je hier eerst wat meer over leren.

Twee gewone soorten angst: algemene en sociale angst

Een algemene angststoornis omschrijft men als een toestand van zich voortdurend zorgen maken zonder dat daarvoor schijnbaar een reden is. Het moet minstens zes maanden duren. In het algemeen gaat het gepaard met moeilijkheden om te slapen, irritatie, problemen met de concentratie en een algehele vermoeidheid.

Meisje dat geladen is met angst

Sociale angst is een aandoening waarbij de persoon angst ervaart of verward raakt wanneer hij met anderen moet omgaan. In essentie zijn mensen met dit soort angst bang om in contact te komen met andere mensen. Interessant om weten is dat een groot deel van deze angstgevoelens op voorhand ontstaan. Ze treden met andere woorden op voordat het gevreesde sociale contact plaatsvindt.

Beide aandoeningen tasten de levenskwaliteit van de persoon aan. Bovendien worden ze na verloop van tijd niet uit zichzelf beter. Want dit soort angsten worden ook vaak versterkt door vermijdingsgedrag. We mogen ook niet vergeten dat je niet alleen een moeilijke periode doormaakt. Je hebt een aandoening waarvoor behandeling nodig is.

In de meeste gevallen hoeft de therapie maar een korte tijdsperiode te omvatten. Dat is voldoende om de controle over de emoties terug te winnen. In andere gevallen is meer tijd vereist. Maar ongeacht de nodige duur van de therapie is het erg waarschijnlijk dat je deze aandoeningen zal overwinnen.

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) en posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Het kenmerk van OCS is dat de persoon volhardende en dringende gedachten heeft die schrik en angst doen ontstaan. Het maakt ook niet uit hoeveel het individu probeert om het idee uit zijn hoofd te zetten. Hij of zij slaagt er niet in. De obsessies kunnen de persoonlijkheid van de persoon binnendringen en zijn leven heel erg beïnvloeden.

Meisje dat haar hand voor haar mond houdt

PTSS treedt op nadat iemand een traumatische ervaring meegemaakt heeft. Het komt tot uiting in rusteloosheid, slaapproblemen en vooral de terugkerende fantasie waarin het trauma opnieuw gebeurt. Daarom is de persoon altijd heel erg waakzaam. Hij versterkt zo zijn onzekerheid en afzondering.

Afhankelijk van de ernst van de symptomen bestaan er in beide gevallen verschillende manieren om met het probleem om te gaan. Je kan bijvoorbeeld ontspanningstechnieken gebruiken. Deze zorgen voor een aanzienlijk afname van de angst van een persoon. Bovendien kan het het vermogen om zich te concentreren verhogen. Als deze methoden falen, dan is professionele therapie een uitstekende keuze en vaak erg succesvol.

Agorafobie en hypochondrie

Agorafobie is tegenwoordig één van de soorten angst die het meest voorkomen. Het is een vage onzekere schrik voor elke situatie die geen ontsnappingsmogelijkheid heeft. Deze mensen zijn met andere woorden bang voor situaties waarin ze vast zullen zitten en die hen zullen verhinderen hulp te krijgen als ze een paniekaanval hebben.

Het is eigenlijk een beetje als bang zijn voor de angst zelf. Er zijn elke dag mensen die hulp zoeken voor agorafobie. Hun aantal blijft ook stijgen. Mensen met agorafobie lijden echt en hebben het moeilijk een normaal leven te leiden.

Man die in een lege kamer zit

Bij mensen met hypochondrie gebeurt eigenlijk iets vergelijkbaars. Zij interpreteren elk signaal dat hun lichaam hen geeft als het worst-case-scenario. Dan maken ze zich zorgen dat ze een ernstige ziekte hebben en dat hun aandoening elk moment erger kan worden. Bovendien hebben ze het gevoel dat ze er niets aan kunnen doen.

In beide gevallen raadt men zeker ontspanningstechnieken aan. Want ze helpen de angst te verminderen en deactiveren. Ze verhinderen ook dat het escaleert. Bovendien leren deze technieken iemand hoe hij de signalen die zijn lichaam hem stuurt, moet lezen. Ze zorgen ervoor dat de persoon het gevoel heeft meer zelfcontrole te hebben. Ook regelmatige lichaamsbeweging hebben een positief effect. En zoals altijd is het een goed idee om een therapeut te raadplegen. Dit geldt overigens voor alle soorten angst. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf gewoonten van mensen met angstgevoelens
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf gewoonten van mensen met angstgevoelens

Angst vormt niet echt een deel van je persoonlijkheid. Het is eerder een gevolg van houdingen en gewoonten die mensen met angstgevoelens vertonen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.