Waarom het voor iedereen goed zou zijn om af en toe in therapie te gaan

Waarom het voor iedereen goed zou zijn om af en toe in therapie te gaan
Adriana Reyes Zendrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Reyes Zendrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Therapie is een uitstekend instrument om onze problemen op een andere manier aan te pakken. Onze vrienden kunnen ons advies geven, maar vaak is het niet genoeg, of niet helemaal wat we nodig hebben. Dat is waar psychologen ons leven binnenkomen. De samenleving begint te begrijpen dat niet alleen gekke mensen in therapie gaan, maar dat steeds meer mensen een psycholoog bezoeken om de steun te vinden die ze elders niet kunnen vinden.

Het is nu heel gebruikelijk dat mensen in therapie gaan om zichzelf te leren kennen. Voor veel mensen is therapie een ruimte geworden om over zichzelf te leren. Het gaat er niet om advies te krijgen van iemand die je niet kent, het gaat erom je problemen vanuit een ander perspectief te leren zien.

Onjuiste ideeën over therapie

Mensen denken nog steeds dat therapie betekent dat je op een bank ligt terwijl de psycholoog in een trauma van de kindertijd graaft om uit te leggen hoe je je voelt. Anderen denken dat de therapeut hun problemen op die manier zal oplossen. Weer anderen denken het tegenovergestelde, namelijk dat de therapeut passief is en alleen luistert.

Deze ideeën zijn verkeerd. Die bank hoort bij de psychoanalyse en niet alle psychoanalytici gebruiken een bank. We zouden kunnen zeggen dat, vooral in Europa, de huidige versie van de psychologie de therapiebank is kwijtgeraakt. Het is nu de uitzondering en niet de regel.

Hersenen puzzelstuk

Psychologen zullen je niet de antwoorden geven. In plaats daarvan zullen ze je helpen om ze zelf te vinden. Sommigen zullen je zelfs vragen stellen die je misschien nooit eerder aan jezelf hebt gesteld. Maar ze kunnen zeer relevant zijn voor het probleem waar je voor kwam.

Afhankelijk van de situatie kunnen ze je ook oefeningen geven om je te helpen. Therapie is behoorlijk veel veranderd. Nu zijn er gebieden zoals cognitieve gedragstherapie.

Waarom is het goed om van tijd tot tijd in therapie te gaan?

Therapie is niet uitsluitend voorbehouden aan mensen met psychische stoornissen. Het is een nuttige hulpbron voor iedereen, omdat we niet onoverwinnelijk zijn, en soms hebben we andere perspectieven nodig om ons eigen standpunt aan te vullen. En we zijn zeker niet perfect, dus waarschijnlijk zullen we fouten maken die we moeten herzien om ze niet opnieuw te maken.

“Sommige mensen zeggen dat ze zichzelf nog niet gevonden hebben. Maar dit is niet iets wat men vindt; het is iets wat men creëert.”

-Thomas Szasz-

Veel mensen moeten in therapie. Voor anderen is het misschien geen behoefte, maar alleen een zeer goede zaak voor hun emotionele en geestelijke gezondheid. Het leven zit vol trauma en moeilijke tijden, en er is geen reden om ze alleen aan te pakken. Psychotherapie is er altijd om je een helpende hand te geven.

Zeven redenen waarop therapie kan helpen

Het is interessant om de verschillende redenen te analyseren waarom therapie een hulpmiddel is voor mensen zonder geestelijke stoornissen. Laten we eens kijken!

Het zorgt ervoor dat je je beter voelt door je een nieuwe lens te geven om de wereld door te zien

Therapie leert je strategieën om je beter te laten voelen. Het verlicht niet alleen de symptomen, maar het helpt je ook om te begrijpen hoe ze in je leven zijn gekomen en waarom ze er nog steeds zijn. Zo kan het bijvoorbeeld niet alleen je angst verminderen, maar ook begrijpen waarom angst op dit moment van je leven is ontstaan. Dan kun je vanuit een nieuw perspectief zien wat er met je gebeurt.

Het is goed om je emotionele gezondheid en je emoties beter te begrijpen

Het therapeutische proces is een goed hulpmiddel om je emotionele intelligentie te verbeteren. Het graaft diep in je angsten en onderdrukte emoties. Het brengt ze aan het licht en helpt je ze te uiten, zodat ze dan niet langer een probleem zijn. Als je bijvoorbeeld bang bent om alleen te zijn, kan een psycholoog je helpen deze angst te delen en er anders mee om te gaan.

Het nodigt je uit om uit je comfortzone te stappen

Je weet wat niet werkt. Daarom kan een goede psycholoog je helpen om nieuwe gebieden te verkennen en onzekerheid beter aan te pakken. Je zegt bijvoorbeeld dat je van streek bent omdat je geen vrienden hebt, maar je doet niets om deze situatie te verbeteren. Als je in therapie gaat en leert jezelf open te stellen, kun je beter omgaan met mensen.

Vrouw in therapie

Het helpt je afstand te nemen van je problemen en ze vanuit een breder perspectief te zien

Als we midden in onze problemen zitten, is het vaak moeilijk om een oplossing te vinden. Maar een psycholoog kan je helpen om meerdere opties te zien en zelfs te begrijpen waarom je sommige opties afwijst, met een claim van logica. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met een familielid, kun je het conflict beter begrijpen door jezelf in zijn schoenen te plaatsen door middel van rollenspelen.

Het stelt je in staat om verschillende delen van jezelf beter te leren kennen

We leren onszelf nooit helemaal kennen en er zijn altijd nog delen van onszelf die we nog moeten verkennen en begrijpen. Soms hebben we manieren van zijn en handelen die we bewust of onbewust afwijzen. In de psychotherapie bijvoorbeeld kun je je realiseren welke delen van jezelf je niet accepteert en jezelf ermee verzoenen.

Het verheldert je geest en helpt je te zien wat belangrijk is in je leven

Vaak worden onze geesten zo vertroebeld met wat er mis is en niet werkt in ons leven dat we vergeten wat echt belangrijk is – genieten van het heden en onze geliefden waarderen. Zo kun je bijvoorbeeld zo met je werk bezig zijn dat je je huwelijk helemaal vergeet. Therapie kan je helpen om je problemen in perspectief te plaatsen en te waarderen wat echt belangrijk is.

Het bevordert zelfkennis en een medelevende houding

Zelfkennis betekent dat we ons bewust zijn van gedachten, emoties en houdingen waar we ons voorheen niet van bewust waren. Bijvoorbeeld, soms wantrouwen we onszelf en realiseren we ons dat niet. In therapie gaan kan dan helpen om meer compassie, geduld en begrip voor onszelf te ontwikkelen.

Het versterkt je geestelijke gezondheid, waardoor je mogelijke emotionele depressies voorkomt

Therapie is een goede bron om je gevoel van eigenwaarde te versterken en terug te keren naar een harmonie met je innerlijke wereld, die we vaak verliezen in de wervelwind van de dagelijkse stress. Aan de andere kant heb je al veel hulpmiddelen om je problemen het hoofd te bieden. Therapie zal je alleen maar helpen om je ervan bewust te worden en de beste te selecteren voor elk moment.

Vrouw met meer op achtergrond

Vergeet niet dat jij degene bent die je lot kiest en aan het roer van de boot staat. Zo kun je leren om jezelf drijvend te houden of zelfs om te navigeren en te genieten van het proces. Wees niet bang om om hulp te vragen, het maakt je niet zwakker. Integendeel zelfs.

Het is nooit te laat om de voordelen van therapie te ontdekken en zonder al te veel zorgen van je dagelijkse leven te genieten. Therapie is goed voor iedereen omdat we menselijk zijn. We komen problemen tegen in het leven en er is geen reden waarom we ze helemaal zelf moeten oplossen.

Het delen van je problemen en het profiteren van therapie kan een grote beslissing zijn, en op de lange termijn zal je geestelijke gezondheid je daarvoor bedanken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.