Het leven is mooi, ook al is het niet perfect

Het leven is mooi, ook al is het niet perfect

Laatste update: 10 november, 2017

Mensen zijn geneigd veel te veel van het leven te eisen en zelfs van zichzelf. We stellen normen vast, hebben doelen voor ogen en moeten verschillende dromen waarmaken. En natuurlijk is dit alles niet alleen goed, maar ook nodig. Ieder van ons heeft korte- en langetermijnprojecten nodig zodat we ons trots kunnen voelen op onszelf, en zodat we vaardigheden en persoonlijke capaciteiten kunnen ontwikkelen.

Welnu, soms is het zo, wanneer we hoge verwachtingen hebben, dat we het risico lopen dat we niet genieten van alledaagse overwinningen. De meest nederige prestaties zijn echter de prestaties die het belangrijkst zijn: zoals liefde, vriendschap en rust.

Het leven hoeft niet perfect te zijn om mooi te zijn. We weten dat het makkelijk gezegd is, maar… Ben je je er wel echt van bewust? Of word je nog altijd volledig opgeslokt door jouw poging om die felbegeerde perfectie te bereiken? Maak je geen zorgen, hier nodigen we je uit om er eens over na te denken.

Streven naar alledaagse perfectie

Meisje Zit In Het Bos

Veeleisend en gedreven zijn helpt ons om allerlei vaardigheden te ontwikkelen, maar tegelijkertijd is het zo dat als we te veel van onszelf eisen, we ons maar zelden tevreden voelen.

In werkelijkheid, is perfectie niets meer dan een wensdroom, een ongrijpbare ambitie. Er bestaat niet zoiets als een perfect leven zonder ups en downs. Ons bestaan is een draaimolen van intense emoties waarin maar één doel geldt: elke dag iets nieuws leren over ons leven.

Soms horen we de mensen om ons heen klagen over hoe hen ‘nooit eens iets goeds overkomt’, hoe ‘alles bij andere mensen altijd goed gaat, en bij ons alles altijd verkeerd uitpakt’… Dit soort uitspraken en gedachten hebben altijd bestaan en zullen altijd bestaan. Welnu, voordat we bezwijken onder dergelijk gedrag zouden we het volgende in gedachten moeten houden:

 • Geluk bevindt zich niet in perfectie. Niemand heeft een garantie op absoluut geluk alleen maar omdat hij rijk, knap of gezond is.
 • Het leven wordt gemeten in momenten en, bovenal, in ons vermogen om ons open te stellen voor de realiteit, voor mogelijkheden, voor de magie van de meest eenvoudige details die ons omringen, en voor optimisme.

Ik ben afgewezen voor die baan waar ik altijd al van droomde. Moet ik nu het slachtoffer uithangen al denkend dat ik waardeloos ben, dat het leven er zaak van maakt mij altijd maar de rug toe te keren? Absoluut niet, ik ben me ervan bewust dat wanneer er één deur sluit er zes andere opengaan, en voor elk van deze zal ik vechten.

Hij die ernaar streeft om een perfect leven te hebben, klimt naar de top om te proberen het universum te bereiken, terwijl hij elke dag weer de wonderen die zich voor zijn neus voltrekken misloopt.

Er is nog een aspect dat we in gedachten moeten houden: hij die alles van zichzelf eist, die vecht om een perfect leven te hebben, sleurt anderen met zich mee om zijn doel te bereiken. Iemand die ernaar streeft om een perfect leven te hebben, is geneigd om zo een hoge lat te hanteren voor de mensen die hem omringen, dat het enige wat hij werkelijk weet te produceren een groot verdriet is.

Het leven is mooi voor degenen die met de stroom meegaan, voor degenen die in staat zijn te waarderen

Stel Geniet Van De Sneeuw Want Het Leven Is Mooi

En jij…ben jij in staat om waardering op te brengen voor alle wonderen die jou dagelijks omringen? Soms is dit moeilijk voor ons, we hebben te maken met haast, zorgen, innerlijk gerommel dat ons ervan weerhoudt om de magie van het leven te zien.

Het leven is niet perfect, het is echt, en het hoeft ons niet altijd te brengen wat we willen. Maar soms geeft het ons wat we werkelijk verdienen: authentieke liefde, warmte van onze beste vrienden, bewondering van de mensen die werkelijk van ons houden.

Niet iedereen is in staat om die meest authentieke essentie van ons dagelijkse leven te ontdekken of waarderen, dingen zoals:

 • Het licht dat elke ochtend op iedereen hetzelfde schijnt.
 • Het geroezemoes van een familie, jouw familie, die opstaat om samen met jou in harmonie en rust te ontbijten.
 • Een bekende hand die jou streelt.
 • Het ondeugende gelach van je kinderen.
 • Een bus die te laat komt waardoor jij nog even wat langer met je neus in je boek kunt blijven.
 • Die gezondheid die jou laat komen en gaan, rennen, slapen, zwemmen, liefhebben…
 • Dat middagdutje op de bank met je huisdier.
 • De geur van de regen.
 • De zwoele zonsondergang op een rustig strand.

Het leven bestaat uit alledaagse momenten van subtiele kalmte. Het is een taal die haar eigen ritme aanhoudt en die niet iedereen weet te waarderen. Omdat sommige mensen tegen de stroom inzwemmen, te gehaast zijn, met hun ontstemde hart en rumoerige geest.

Stel Zit Samen In Een Boom

Het leven is mooi zonder dat het perfect hoeft te zijn, omdat perfectie een gebrek aan fouten en mislukkingen kent, en ons daardoor niet laat leren.

Het bestaan is soms een strenge leraar, maar juist daarin ligt zijn grootsheid, en tevens zijn waanzin, zijn chaos en zijn genoegens, die wij tegendraads moeten beleven zonder naar perfectie te streven. Streef simpelweg naar momenten waarvan je met heel jouw hart kunt genieten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.