Zo kun je je zelfliefde herstellen

Zo kun je je zelfliefde herstellen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 03 mei, 2018

Je hebt waarschijnlijk genoeg mensen horen zeggen dat zelfliefde de basis is om iets gedaan te krijgen in het leven. En het is waar. Zelfliefde is als een magische sleutel die alle deuren opent. Het helpt je om depressies, afhankelijkheden, relatieproblemen, familieconflicten, werkproblemen en vele andere onaangename kwesties te vermijden of te overwinnen. Zelfliefde herstellen is, indien nodig, dus erg belangrijk.

Zelfliefde is de koningin in het rijk der menselijke emoties. Hier bestaat geen twijfel over. Het probleem is dat als je moeilijke dingen hebt moeten meemaken, zoals een liefdeloze jeugd, misbruik, intimidatie en dergelijke situaties, het moeilijker voor je is om te begrijpen dat zelfliefde veel meer kan zijn dan alleen maar een leuk concept.

“Een man kan zich niet op zijn gemak voelen zonder zijn eigen goedkeuring.”

Mark Twain

Strikt genomen, zou je een sterk gevoel van zelfliefde hebben als je ter wereld zou zijn gekomen als gevolg van een groot verlangen naar jouw bestaan. Ook een emotioneel gezonde moeder zou hierbij behulpzaam zijn, samen met de liefde van een vader die ook geestelijk gezond is. Dit soort factoren zouden stabiel moeten zijn gebleven, tenminste gedurende de vroege jaren van je kindertijd. Is dit het geval in jouw leven?

Velen van jullie hebben deze vraag helaas waarschijnlijk met een ‘nee’ moeten beantwoorden. Wellicht weet je niet eens waarom je bent verwekt. Misschien kunnen je ouders veel dingen worden genoemd, maar niet emotioneel gezond. Wellicht was er in je jeugd wel sprake van gelukkige tijden, maar ook van problemen, misbruik en misschien zelfs enorme trauma’s. Misschien is dat de reden waarom zelfliefde voor jou zo een ver verwijderde fantasie lijkt: mooi, ja, maar ook onbereikbaar.

Niemand kan onze zelfliefde voeden of wegnemen

Het is erg verleidelijk om anderen de schuld te geven voor wat er met ons gebeurt. En de lijst met mogelijke boosdoeners begint meestal bij onze ouders. Oh, als ze zus of zo hadden gedaan … of als ze niet altijd zus of zo deden … Ik was zo’n ander mens geweest als mijn ouders anders waren geweest!

Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd wat het verhaal van jou ouders eigenlijk was? Hoe gingen hun ouders om met hen? Is het echt juist om alle generaties die aan ons voorafgaan af te wijzen?

Meisje wordt mishandeld

Het is vrij logisch dat ouders die zelf een laag zelfbeeld hebben, hun kinderen ook een laag zelfbeeld bezorgen. Het is niet alsof ze dit bewust doen, ze zijn gewoon niet in staat iets te geven waar ze zelf niet over beschikken.

Hetzelfde gebeurde waarschijnlijk met hun ouders. Deze ketting blijft maar doorgaan, totdat iemand, uit een bepaalde generatie, besluit om de cyclus te stoppen en de wond te dichten. Therapie kan hier enorm bij helpen, maar er zijn ook andere manieren.

Welke weg je ook neemt, hij zal de juiste zijn als zelfliefde herstellen het geslaagde doel is. Maar de beste manier om ermee te beginnen, is door niet langer anderen overal de schuld van te geven. Hier is moed voor nodig. En het zal ongemakkelijk zijn. Maar het is ook de manier waarop je in staat zult zijn om de sterkste schakel in de ketting te breken, de schakel die je ervan weerhoudt vooruit te gaan.

Je zelfliefde herstellen door de waarde te zien van de kleine dingen, de details

Misschien heb je wel eens gefantaseerd over het winnen van een ​​belangrijke prijs, zoals een Nobelprijs, en stelde je je voor hoe dit jouw zelfliefde zou voeden en jou sterker zou maken. Of fantaseerde je erover dat iemand ineens zou ontdekken dat je al die tijd een onbegrepen genie was.

Dat men door dik en dun van je zou houden. Dat iedereen je zou waarderen en al het andere zou laten vallen om naar je te luisteren.

Fantasieën die veel zelflof bevatten komen vaak voor bij mensen die weinig zelfliefde hebben. Op de een of andere manier denken ze dat kleine prestaties niets betekenen.

Wat deze mensen niet beseffen is dat elke grote overwinning het resultaat is van enorme inspanningen en vele kleine prestaties. Het zijn die kleine stappen die een persoon voldoende kracht geven om door te gaan.

Meisje wiens oog bedekt is met bloemen

Grote menselijke prestaties zijn gebaseerd op doorzettingsvermogen. Tegelijkertijd is doorzettingsvermogen een eigenschap die zich alleen kan wortelen in een hart waarin zelfliefde leeft.

Grote inspanningen vereisen een standvastige wilskracht. En wanneer er sprake is van weinig zelfliefde, is onze wilskracht het eerste dat hier slachtoffer van wordt. Zie je hoe het werkt? Het is een vicieuze cirkel.

Daarom is het zo belangrijk om de waarde van die kleine prestaties te leren zien. Zie die kleine dingen die je vandaag goed hebt gedaan dan ook alsjeblieft niet over het hoofd. Kijk niet neer op je inspanningen, groot en klein.

Soms is de dag doorkomen op zichzelf al een overwinning. Als je ergens in slaagt, erken dit dan. Vecht tegen die kleine stem die erop uit is om alles wat je doet te bekritiseren. Jij bent de eerste die jezelf moet waarderen. En je zelfliefde herstellen kun jij alleen zelf doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.