Drie tips om je te helpen je charisma te vergroten

Het goede nieuws is dat als je je charisma wilt vergroten, je dat kunt doen. Het is een vaardigheid die intern wordt gecultiveerd. Bovendien kan het veel deuren voor je openen in de buitenwereld. Het is de moeite waard om erover te leren.
Drie tips om je te helpen je charisma te vergroten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 03 december, 2021

Het is altijd mogelijk om je charisma te vergroten. Dat komt omdat het geen vaardigheid is waarmee je geboren bent. Sterker nog, zonder het te beseffen, heb je het waarschijnlijk je hele leven geleerd en toegepast.

Charisma omvat het vermogen om een positieve en blijvende indruk op anderen te maken, zelfs als je geen direct contact met hen hebt. Het is een subtiele kwaliteit waarmee je met je houding de aandacht trekt en geloofwaardigheid en acceptatie genereert.

Achter dit soort vaardigheden gaat vaak een actieve innerlijke wereld schuil. Het wordt weerspiegeld in je manier van praten, doen en gedragen op het sociale vlak. Het genereert een bepaald effect op anderen en vergemakkelijkt de stroom van je relaties met andere mensen. Eigenlijk klinkt het allemaal best mooi, maar hoe ontwikkel je het? Hoe vergroot je je charisma? Hier zijn een paar tips.

Charisma is een mooie naam die wordt gegeven aan het talent om mensen je volledige aandacht te geven .”

-Robert Brault-

Een vrouw praat met een man over het vergroten van charisma

1. Investeer in jezelf

Om je charisma te vergroten, moet je in jezelf investeren. Als we spreken over investeringen, verwijzen we naar zowel de klassieke als de symbolische betekenis van het woord. Het gaat dus vooral om je interne processen, maar die moeten extern worden weerspiegeld.

Om te beginnen betekent investeren in jezelf tijd aan jezelf besteden. Met andere woorden, om tijd vrij te maken om bij jezelf te zijn, jezelf te observeren, aan jezelf te denken, je bewust te worden van je behoeften en voor jezelf te zorgen. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar in werkelijkheid zijn er veel mensen die het grootste deel van hun tijd aan alles besteden, behalve aan zichzelf.

Investeren in jezelf betekent ook zorgen voor je uiterlijk. Dit betekent niet dat je je volgens de laatste mode moet kleden of strenge schoonheidsregimes moet volgen. In feite betekent het aandacht besteden aan de manier waarop je eruit ziet en het personaliseren.

Draag wat je wilt, heb je haar precies zoals je het wilt en gebruik accessoires die jou definiëren als individu. Dit is een ander punt dat nogal voor de hand lijkt te liggen, maar er zijn zoveel mensen die gewoon proberen op iedereen te lijken.

2. Verbeter je mening over jezelf

Om je charisma te vergroten, moet je een goed beeld van jezelf hebben. Zo niet in alles, dan toch zeker in de tastbare elementen. In feite heeft niet elke volledig zelfverzekerde persoon charisma, en evenmin heeft elke onzekere persoon charisma. Deze kwaliteit gaat verder dan dat.

Als je charisma bezit, heb je in sommige aspecten diepe overtuigingen, zo niet in alle. Je vaste overtuigingen projecteren uiteindelijk een ondefinieerbaar licht en je ontwikkelt een speciaal soort aura. Die gloed is het zaad van charisma.

Je overtuigingen over wat je bent, wat je denkt en wat je voelt vormen een warme en vertrouwde sfeer om je heen. In feite begint het werk binnenin je en wordt het buiten waarneembaar.

Daarom begint het verbeteren van je mening over jezelf met jezelf kennen en weten waar je in gelooft. Dit is echter niet genoeg. In feite moet je je aan deze overtuigingen committeren. Op deze manier zullen ze uiteindelijk een kracht worden en je charisma vergroten.

Man denkt heel serieus na

3. Werk aan je blik

Lichaamstaal communiceert veel meer dan het woord zelf. Dat komt omdat het spontaner is en nooit van tevoren is uitgewerkt. Eigenlijk praat je altijd met je lichaam en vooral met je blik. Bovendien zal je blik vaak gevoelens overbrengen die je misschien niet echt kunt rationaliseren, maar die je wel voelt.

Een ontwijkende blik suggereert bijvoorbeeld meestal dat iemand zich verstopt of dat diegene zich schaamt. Aan het andere uiterste is de gefixeerde blik, die meestal een boodschap van opstandigheid of agressiviteit communiceert. Een openhartige en natuurlijke uitstraling is een aandachtige blik, ontvankelijk voor de ander en tegelijkertijd vriendelijk.

Omdat je je eigen blik niet kunt observeren, moet je werken aan wat je van binnen voelt, zodat het naar buiten wordt weerspiegeld. Denk na over de manier waarop je naar anderen kijkt en probeer te identificeren wat je ogen zeggen terwijl je dat doet. Hopelijk vind je enkele waardevolle aanwijzingen over hoe je met anderen omgaat.

Door je charisma te vergroten, kun je je relaties met anderen uitbreiden en verbeteren. Het helpt je ook om invloedrijker en overtuigender te zijn tegen de mensen om je heen. In feite is het geheim om charismatischer te zijn, oprechter en zelfverzekerder te zijn in wie je bent en hoe je bent. Wellicht ook interessant voor jou

Jouw charisma vergroten door middel van 5 gewoonten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Jouw charisma vergroten door middel van 5 gewoonten

Heb jij gewoonten die jouw charisma vergroten? Soms zijn de manieren waarop of de omstandigheden waarin je iets doet, belangrijker dan de inhoud.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Molero, F. (1995). El estudio del carisma y del liderazgo carismático en las ciencias sociales: una aproximación desde la Psicología Social. Revista de psicología social, 10(1), 43-60.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.