Zeven tekenen dat je te hard werkt

Te hard werken heeft negatieve fysieke en psychologische gevolgen. Let op de zeven tekenen in dit artikel.
Zeven tekenen dat je te hard werkt

Laatste update: 14 november, 2023

Als je te hard werkt, merk je misschien lange tijd niets ongewoons. Dat komt omdat overbelasting over het algemeen geen ernstige gevolgen heeft op de korte termijn. Sterker nog, uiteindelijk reageert je lichaam meestal prima op de momenten dat je er meer van vraagt.

Maar alles heeft natuurlijk een grens. Als de maanden voorbijgaan en je werkt nog steeds te hard, zullen je lichaam en geest dat zeker gaan merken. Het probleem is dat je niet altijd merkt wat er gebeurt. Dit kan ernstige gevolgen hebben op de lange termijn.

Fysieke en mentale gezondheid zijn nauw verbonden met evenwicht. Als je op de een of andere manier over de limiet gaat, verander je de balans en betaal je er uiteindelijk voor. Hier zijn enkele tekenen die je vertellen dat je te hard werkt.

1. Je hebt het gevoel dat je nooit tijd hebt

Vermoeide vrouw

Meestal begint het op een punt waarop je je erg toegewijd voelt aan je werk. Soms is dat omdat het moeilijk is. Op andere momenten kan het zijn omdat het een geweldige kans is, dus je wilt het echt goed doen. Of, op andere momenten, ben je misschien bang om je baan helemaal te verliezen. Het kan ook zijn dat er iets in je leven niet klopt en dat je je toevlucht zoekt in je werk.

Soms begin je, zonder het te beseffen, steeds meer van je tijd aan je werk te besteden dan je zou moeten. Je gaat verplichtingen aan die verder gaan dan je normale rol, of je neemt ook een andere baan aan als je denkt dat je die kunt inpassen. Maar al snel merk je dat je nergens anders meer tijd voor hebt.

2. Je wordt prikkelbaarder

De kans is groot dat je ook prikkelbaarder wordt als je te veel werkt. Dat komt omdat het teveel aan taken dat je op je hebt genomen je permanente stress oplevert. Tegelijkertijd maakt dit je gevoeliger voor kleine irritaties.

Je kunt zelfs een van die mensen worden die voortdurend slecht gehumeurd is. Dit kan zich uiten als inflexibiliteit, overspannenheid of een verlangen naar perfectie. De waarheid is echter dat je diep van binnen boos bent en dat die boosheid niet weggaat.

3. Je kunt je niet ontspannen

Moeite hebben met ontspannen is een van de meest typische tekenen dat je te hard werkt. Het is alsof je permanent “aan” staat. Het is alsof je altijd op alles voorbereid bent.

Het punt is dat je ook buiten werktijd zo bent. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat de kwaliteit van je slaap wordt aangetast. Of je valt niet gemakkelijk in slaap, of je wordt wakker bij de minste verstoring. In feite lijkt het alsof je nooit “uit kunt schakelen.”

4. Je voelt je moe als je opstaat

Dit is een ander duidelijk teken van overspannenheid. Het treedt meestal op na een paar maanden overbelasting. Je hebt ook de neiging om het niet op te merken. In feite denk je gewoon dat het normaal is dat je je nog steeds een beetje slaperig voelt als je opstaat.

Na verloop van tijd zul je je echter realiseren dat het niet uitmaakt hoeveel uur je slaapt, als je opstaat heb je nog steeds het gevoel dat je meer rust nodig hebt. Bovendien is je vermoeidheid niet meer de normale vermoeidheid die je aan het eind van de dag ervaart. Dit komt omdat je lichaam, meer in het bijzonder je zenuwstelsel, aan extreme slijtage onderhevig is.

5. Je hebt vaak spierpijn

Dit is nog een teken dat je te hard werkt en dat het tijd is om er nog eens over na te denken. Je overbelasting begint zich te manifesteren in je lichaam en je begint spierpijn te voelen, vooral in je nek en rug.

Het komt ook vaak voor dat dit gepaard gaat met spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur of frequente indigestie. Daarnaast kun je last krijgen van migraine. Verder voel je je misschien gewoon niet goed.

6. Je hebt lange tijd niets leuks gedaan

Man hard aan het werk

Na verloop van tijd klinkt het woord “leuk” je volkomen vreemd in de oren. Maar als je niet een deel van je tijd besteedt aan ontspanning en plezier, werk je zeker te hard.

Als je merkt dat je plezier uit je leven hebt geschrapt, maak je van je bestaan in feite een platte en eendimensionale ruimte. Bovendien getuigt het niet van grote betrokkenheid en verantwoordelijkheid van jouw kant, maar juist van het tegenovergestelde.

7. Je praat alleen maar over werk

Net zoals werk uiteindelijk een groot deel van je tijd in beslag neemt, dringt het ook je geest binnen, soms bijna volledig. Als je enige gespreksonderwerp werk of aanverwante onderwerpen zijn geworden, ben je duidelijk aan het overdrijven.

Als je te hard werkt, is daar waarschijnlijk een onderliggende reden voor. Daarom moet je jezelf afvragen wat er aan de hand is in je leven? Waarom heb je je alleen nog maar op je werk geconcentreerd? Dit zijn inderdaad de vragen die je jezelf moet stellen. Bovendien moet je een pauze inlassen zodat je ze kunt beantwoorden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rivera, C. G. R. (2011). Trabajar en exceso… Vida o desintegración. Mirada: Revista jesuita de espiritualidad y desarrollo humano, 10(37), 34-42.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.