Flow en betrokkenheid: ben je een stromende rivier of een stagnerende vijver?

We kunnen verdwalen in de stroom van uren en dagen en als gevolg daarvan kan wat we voelen verre van gerealiseerd zijn. In deze gevallen is het handig om te stoppen om na te denken en met een vriendelijkere bril naar het leven te kijken. We praten over flow en betrokkenheid.
Flow en betrokkenheid: ben je een stromende rivier of een stagnerende vijver?

Laatste update: 23 januari, 2023

Motiveert wat je doet je? Als het antwoord nee is, wat ben je dan van plan te doen om dat te veranderen? Ben je een stromende rivier of een stagnerende vijver? In dit artikel gaan we de twee concepten van flow en betrokkenheid overbrengen naar het terrein van persoonlijke en geestelijke gezondheid.

Ze zijn beide sterk uitgewerkt op het gebied van organisaties en arbeidspsychologie, en hun toepassing is interessant als ze dagelijks in de persoonlijke sfeer worden toegepast.

Zowel flow als bevlogenheid verwijzen naar de manier waarop je je op een betrokken en vloeiende manier door het leven beweegt. Ze verwijzen naar de ervaring van flow met de gebeurtenissen die je overkomen, je motivatie en passie voor de activiteiten die je uitvoert, en je standvastigheid of doorzettingsvermogen bij bepaalde moeilijkheden.

“De begrippen flow en betrokkenheid verwijzen naar optimale en uiterst plezierige ervaringen die gekenmerkt worden door gerichte aandacht en concentratie, het bestaan van uitdagende doelen en controle over de situatie, tijdsvervorming en intrinsiek plezier.”

-Salanova-

woman feeling satisfaction
De flowtoestand is een positieve emotionele toestand die ontwikkeld werd door Mihály Csíkszentmihályi.

Flow

Stroom jij? Dit begrip verwijst zowel naar een ervaring als naar een toestand. Het is als de bril waardoor je naar het leven kijkt.

Mihály Csíkszentmihályi was een psycholoog, van Hongaars-Amerikaanse afkomst, die dit intuïtieve concept tot leven bracht. Hij zag flow als de optimale ervaring van genot. Het doet zich voor wanneer een individu gemotiveerd en getraind is om een activiteit uit te voeren die ook uitdagend is.

In een staat van flow haal je het beste in jezelf naar boven zonder dat je het doorhebt. Bovendien gebruik je al je middelen en mogelijkheden om je doelen te bereiken. Tegelijkertijd beheers je zowel je omgeving als jezelf.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

De activiteiten die je uitvoert moeten op een intrinsieke manier versterkend voor je zijn. Er zijn twee soorten motivatie, extrinsieke en intrinsieke.

  • Extrinsieke motivatie houdt in dat je iets doet om iets anders te bereiken, extern. Je werkt bijvoorbeeld voor geld of maakt een heerlijke maaltijd voor je gezin zodat ze ervan kunnen genieten.
  • Intrinsieke motivatie verwijst naar wat je uit een activiteit haalt, ongeacht of je extern iets bereikt. Je zou bijvoorbeeld kunnen werken en je voldaan voelen, of een baan zoeken waardoor je je beter voelt. Aan de andere kant kook je misschien omdat je er plezier in hebt of het ontspannend vindt.

De activiteiten die je in staat stellen om in een staat van flow te blijven, moeten intrinsiek bevredigend zijn. Ze moeten de interne motoren activeren die je in staat stellen je er zodanig op te concentreren dat je de tijd uit het oog verliest als je ze doet.

“Flow is een meer geïsoleerd proces en gerelateerd aan specifieke kenmerken of taken.”

-Salanova-

Bevlogenheid

Veel auteurs zien bevlogenheid als een positieve emotionele toestand. Het is gerelateerd aan voldoening, toewijding en absorptie door de dingen die je een voldaan gevoel geven. Voor de psycholoog Segovia wordt bevlogenheid gekenmerkt door drie kenmerken (Spaanse link) die we hieronder zullen toelichten.

Vigor

Vigor impliceert hoge niveaus van energie en mentale activering, evenals de bereidheid en aanleg om moeite te investeren en vol te houden ondanks moeilijkheden. Het is de meest gedragsmatige component van bevlogenheid.

Vigor wordt gekenmerkt door mentale weerstand en de wil om je in te spannen bij de activiteiten die je uitvoert.

Toewijding

Toewijding betreft enthousiast zijn, trots zijn op jezelf, en je bijgevolg geïnspireerd voelen. Het gaat ook gepaard met gevoelens van belangrijkheid en uitdaging en is de factor met de grootste voorspellende waarde. Daarom is het de belangrijkste in termen van tevredenheid.

Toewijding verwijst naar betrokkenheid en gevoelens van enthousiasme en trots in wat je bent en wat je doet.

Absorptie

Je zou kunnen denken dat ergens in gezogen worden slecht is. Dit is echter niet minder waar. In feite wordt gezonde absorptie opgevat als een staat van concentratie. Het is het gevoel dat de tijd snel voorbij gaat en dat je het moeilijk vindt om je los te slepen van wat je opzuigt, omdat het je zo’n goed gevoel geeft.

Vrouw met ogen dicht op de bank
Hoe vaak heb je je gerealiseerd dat, toen je met iets bezig was, de tijd zo snel voorbij ging dat je achterbleef met het verlangen naar meer? Dit is gezonde absorptie. Het maakt dat je de verstreken tijd ziet als uiterst plezierig.

Ben je een stromende rivier of een stilstaande vijver?

Leren meebewegen met het leven is een kunst waar we allemaal van kunnen leren genieten. Je moet stilstaan en naar je omgeving kijken en uitzoeken hoe je die kunt verbeteren. Je moet ook handelingen van zelfzorg verrichten die je ervaringen van flow en betrokkenheid opleveren.

Tot slot verwijzen zowel flow als betrokkenheid naar intrinsieke en positieve motivaties, maar met enkele verschillen. Zo beweert Salanova dat bevlogenheid een toestand is die langer duurt, stabieler is in de tijd, en algemener is. Daarentegen ziet hij flow als een meer geïsoleerd proces dat gerelateerd is aan de specifieke taak die je uitvoert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • OscaSegovia, A. (2022). Psicologia De Las Organizaciones. SANZ Y TORRES.
  • Saavedra Nodar, P. (2015). Psicología positiva aplicada a las organizaciones: engagement y flow.
  • Salanova, M., Martínez, I. M., Cifre, E., & Schaufeli, W. B. (2005). ¿ Se pueden vivir experiencias óptimas en el trabajo? Analizando el flow en contextos laborales. Revista de psicología general y aplicada, 58(1), 89-100.
  • Salanova, M., Martínez, I. M., Cifre, E., & Schaufeli, W. B. (2005). ¿ Se pueden vivir experiencias óptimas en el trabajo? Analizando el flow en contextos laborales. Revista de psicología general y aplicada, 58(1), 89-100.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.