Perfectie zoeken is niet deugdzaam, maar problematisch

Proberen perfect te zijn is zowel psychologisch uitputtend als schadelijk.
Perfectie zoeken is niet deugdzaam, maar problematisch
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 17 januari, 2023

Zoeken naar perfectie is een eindeloze en onmogelijke taak. Sterker nog, als de idealen die je voor jezelf stelt te hoog zijn, wordt het veel moeilijker om ze te bereiken. In feite voel je je emotioneel en psychisch uitgeput, omdat je met jezelf in gevecht bent. Vervolgens voel je je schuldig. Je begint jezelf te slaan omdat je de perfectie niet hebt kunnen bereiken.

In de zoektocht naar zogenaamde ‘perfectie’ moet je jezelf kneden op basis van wat jij als ‘wenselijk’ beschouwt. Je wilt degene zijn die het meest geliefd is, die het nooit fout heeft, de uitverkorene, degene die de hoogste kwalificaties behaalt, en degene die altijd alles ‘perfect’ doet. Er alleen al aan denken is vermoeiend.

Dat komt omdat proberen om ‘de perfecte persoon’ te zijn voor je ouders, partner, leraar, baas, vrienden en zelfs de maatschappij iets is dat fysiek, emotioneel en psychologisch uitputtend is. Bovendien moet je vaak je eigen verlangens overboord zetten om je aan te passen aan wat anderen van je verwachten.

Uitgeputte vrouw

Terwijl je bezig bent om perfect te zijn, zet je je eigen gevoelens of verlangens opzij. Je zet een eeuwig glimlachend masker op, maar die helderheid reikt niet verder. In feite ben je niet in staat om echt te voelen. Dat komt omdat je jezelf hebt opgesloten omdat je de behoefte hebt om altijd de controle te houden. Dit veroorzaakt verschillende onevenwichtigheden.

Mentale rigiditeit

Als je voortdurend perfectie wilt bereiken, ben je rigide op verschillende gebieden van je leven. Wat je lichaamsbouw betreft, wordt er spanning in je spieren ‘afgezet’ en ben je niet in staat ze goed te bewegen.

Op cognitief niveau zie je alleen in zwart en wit en niet in grijs. Terwijl het emotioneel nog moeilijker is. Dat komt omdat je je gevoelens nooit als perfect kunt zien, dus verdring je ze. Daarom zeg je nooit wat je voelt of wat je werkelijk ervaart.

Deze starheid toon je ook bij het nemen van beslissingen. Want als je het mis zou hebben, zou dat in jouw ogen een ramp zijn. Sterker nog, als perfectionist komt het woord fout niet eens in je vocabulaire voor.

Dit betekent dat je veel problemen en twijfels kunt ervaren wanneer je probeert de juiste weg te kiezen, hoe eenvoudig die ook is. Het hoogste niveau van perfectie willen bereiken gaat inderdaad ten koste van een extreem hoge prijs, omdat je denkt dat één fout alles zal bederven.

Perfectie zoeken in een relatie

Als je voortdurend perfectie zoekt, zul je problemen hebben met het onderhouden van een stabiele partner of het hebben van goede tijden met andere mensen. Je zult het ook heel moeilijk vinden om spontaan te zijn of je te laten meeslepen door je emoties.

In feite maakt liefde je kwetsbaar, want het laat je bloot, en dat ontwapent je zelfopgelegde starheid. Je partner kan zich bijvoorbeeld realiseren dat je toch niet zo perfect bent. Aan de andere kant kan hij of zij, net als jij, blijven geloven dat je perfect bent en je idealiseren. Dit is niet gezond.

Masker

Perfectie zoeken op de werkplek

Op je werkplek betekent perfectie zoeken dat je geen grenzen erkent. Je richt je zozeer op de kleine details dat het je een eeuwigheid kost om een taak af te ronden. In feite ben je zo gefocust op de ‘micro’ dat je de ‘macro’ volledig negeert.

Perfect willen zijn op je werk is ook riskant, want het kan betekenen dat je dingen niet soepel uitvoert en dat je productiviteit zelfs afneemt. Hoewel het totale resultaat misschien beter is, doet de tijd die het je kost dit voordeel teniet.

Dit alles veroorzaakt het gevoel van een gebrek aan zelfrealisatie en een verminderd zelfbeeld van jezelf. Als je ernaar streeft in elk aspect van je leven perfect te zijn, vecht je tegen de essentie van het mens-zijn. Bovendien maakt het niet kunnen bereiken van dat ideaal je schuldig en depressief.

Niemand is perfect

Het geheim ligt in de wetenschap dat je niet geboren bent om perfect te zijn. Je bent geboren om echt te zijn, met echte emoties en gebreken. Onthoud dat niemand perfect kan zijn in alles wat hij doet. Aan de andere kant kun je ernaar streven om op bepaalde gebieden van je leven het best mogelijke te zijn.

Ten slotte is het loslaten van starheid, het verlichten van je lasten, en weten dat je van je fouten kunt leren een goede manier om gelukkiger te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.