Stabiele relaties: geef ze niet op

Er zijn veel redenen om stabiele relaties niet op te geven. Alle relaties hebben problemen. Hier zijn vijf redenen om ze niet op te geven.
Stabiele relaties: geef ze niet op

Laatste update: 06 november, 2021

Er is geen relatie zo solide dat het niet af en toe een paar scheuren vertoont. Het opbouwen van een langdurige band is echter een lange en zware taak. Daarom zijn er veel goede redenen om stabiele relaties niet op te geven, alleen maar omdat er problemen zijn ontstaan.

Dit betekent natuurlijk niet dat je tegen elke prijs een relatie moet onderhouden. Het is alleen zo dat een stabiele band behoorlijk waardevol is, zolang het maar een gezonde is. Om deze reden is het de moeite waard om voor te vechten, vooral in moeilijke tijden.

“De eerste plicht van liefde is luisteren.”

 Paul Tillich

Waar mogelijk is het het beste om stabiele relaties niet op te geven. Immers, zelfs stellen die veel van elkaar houden, twijfelen zo nu en dan. Daarom is het beter om, in plaats van een verkeerde zet te doen, enkele echte positieve dingen te bedenken die je alleen krijgt met een hechte band. Hier zijn er vijf.

Een gelukkig stel

1. Stabiele relaties zijn goed voor je mentale gezondheid

Genoeg wetenschappelijk bewijs suggereert dat het hebben van een stabiele partner gezonder is voor lichaam en geest. Studies suggereren zelfs dat het hebben van een partner betekent dat je minder snel aan depressie lijdt.

Als je sterke, liefdevolle relaties hebt, heb je minder kans om ziek te worden. Studies uit verschillende delen van de wereld suggereren inderdaad dat mensen die als koppels samenleven, doorgaans langer leven. Ze hebben ook een sterker immuunsysteem en worden minder snel ziek.

2. De emotionele kosten van scheiding zijn hoog

Een andere reden om een stabiele relatie niet op te geven, zijn de hoge emotionele, sociale en fysieke kosten van een scheiding.

Want hoewel een stel problemen kan hebben, kan een echtscheiding een golf van emoties met zich meebrengen waar ze maar moeilijk mee om kunnen gaan. Bovendien, als er kinderen bij betrokken zijn, kunnen deze emoties te zwaar blijken te zijn.

Studies suggereren dat vrouwen die scheiden de neiging hebben om een groter aantal lichamelijke ziekten te ontwikkelen. Aan de andere kant hebben mannen de neiging om depressief te worden. In beide gevallen komt “toxische stress” echter vrij vaak voor. In feite verbruikt rouw om verlies ontzettend veel emotionele energie.

3. Zelfs stabiele relaties hebben momenten van crisis

De meeste stellen vinden het erg moeilijk om objectief in te schatten hoe ernstig hun problemen zijn. Dat komt omdat er zoveel gevoelens bij betrokken zijn, om nog maar te zwijgen van hun gebroken dromen en fantasieën. Bovendien, hoeveel liefde ze ook voor elkaar hebben, alle koppels hebben wel eens misverstanden.

Liefde is geen lineair gevoel. Het intensiveert en verzwakt op basis van vele factoren. Deze kunnen verband houden met individuele of externe omstandigheden.

Soms geldt zelfs dat hoe meer liefde er is in een relatie, hoe overgevoeliger elke partner is voor het gedrag van de ander. Daarom moeten ze elke crisis op een gedetailleerde en rustige manier beoordelen.

4. Het einde van verliefdheid is niet het einde van liefde

In de wereld van vandaag gaan veel paren maar zo lang mee als hun verliefdheid. Overdreven idealisering in een relatie betekent namelijk dat mensen veel te veel verwachten. In feite hebben ze vaak de neiging om te verwachten dat hetzelfde soort gedrag dat hun partner vertoonde in de verliefdheidsfase voor onbepaalde tijd zou voortduren.

Het is een beetje een cliché, maar sommige mensen hebben de neiging te schommelen tussen idealistische verliefdheid en flagrant cynisme. Voor hen is er alleen romantische liefde of alleen seks. Geen van beide uitersten is redelijk. Alleen omdat de romantische liefde vervaagd is, is dat geen reden om een relatie te beëindigen.

Een gelukkig stel

5. Het onderhouden van stabiele relaties is gezond

Veel mensen zien het woord ‘commitment’ als een probleem. Misschien associëren ze het met het woord “verplichting.” Deze twee woorden hebben echter niet dezelfde betekenis.

In feite is een verplichting iets wat je verplicht bent te doen, terwijl een verplichting iets is dat je vrijwillig aangaat. Of het nu gaat om een huwelijk of om welke relatie dan ook, de inzet is altijd vrijwillig. De twee mensen beslissen voor zichzelf.

Verbintenissen brengen plichten met zich mee, maar het zijn vrijwillige plichten. Verbintenissen hebben de neiging om je te centreren. Je kunt nog steeds vrij vliegen, als een vlieger in de wind, maar je blijft veilig verankerd op een stabiel punt. De prijs van die stabiliteit betekent echter wel dat je deze vrijwillige taken hebt.

Tot slot, zolang er liefde en een redelijke band is, zelfs als de verliefdheid weg is, is het beter om een stabiele relatie niet op te geven. Luchtspiegelingen van woede, trots en valse verwachtingen zijn precies dat – luchtspiegelingen.

De werkelijkheid bestaat uit die bijzondere blijvende liefdes die je soms gewoon weet op te bouwen en waarvoor je enorm dankbaar zou moeten zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Testor, C. P., Pujol, M. D., Vidal, C. V., & Alegret, I. A. (2009). El divorcio: una aproximación psicológica. Universidad Ramon Llull, 2, 39-46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.