Millennials en het huwelijk: een nieuwe sociale trend

Velen beweren dat het huwelijk steeds minder populair wordt. Dat is echter niet precies wat de laatste onderzoeken aantonen. Ontdek in dit fascinerende artikel alles over millennials en het huwelijk.
Millennials en het huwelijk: een nieuwe sociale trend

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen denken dat de beroemde vraag “Wil je met me trouwen?” na verloop van tijd zal verdwijnen. Zij zullen zich echter moeten bedenken wanneer ze dit artikel lezen! Het huwelijk zal namelijk niet verdwijnen. Blijf dus verder lezen en ontdek de laatste trends omtrent millennials en het huwelijk.

In dit artikel ontleden we enkele grote uitdagingen waar het huwelijk tegenover zal komen te staan. Het huwelijk is namelijk niet in verval. Men trouwt alleen wat later in het leven. Dit is wat recente statistieken lijken aan te wijzen. Sommige specialisten hebben het verband onderzocht tussen millennials en het huwelijk.

Onze nieuwe generaties hebben het idee om te huwen niet geschrapt. Ze hebben alleen het “hoe” en het “wanneer” veranderd. Millennial-koppels geloven in het huwelijk. Ze vinden echter dat een relatie van gemiddeld zes jaar een wijze keuze is vóór ze trouwen.

Een nieuwe sociale trend

De vorige generatie van jonge mensen was al begonnen met deze tijd te verlengen. Het lijkt dus ook bij millennials een stijgende trend te zijn. Deze periode waarin ze zichzelf en hun partner leren kennen, lijkt één van de nieuwe voorhuwelijkse garanties te zijn.

Vele millennials komen tenslotte uit families die door een scheiding van elkaar afgesplitst waren. Het kan dus goed zijn dat dit hun manier is om er zeker van te zijn dat ze in hun eigen huwelijk zo’n moeilijke situatie niet hoeven mee te maken. Ook financiële kwesties blijken een cruciale rol te spelen in hun beslissing om met elkaar een verbintenis aan te gaan en te trouwen.

“In goede en slechte dagen” is verdwenen. Onze jonge mensen willen eerst hun professionele carrière ontwikkelen en tot stand brengen vóór ze een gezin stichten.

Sommige mensen geloven dat dit een egoïstische manier is om de dingen te bekijken. De waarheid is echter dat het een heel verantwoordelijke manier is om hun toekomstige nakomelingen binnen te brengen in een wereld die voor kinderen en hun ouders steeds competitiever is.

Statistieken over millennials en het huwelijk

Wat zeggen de statistieken over millennials en het huwelijk?

In  The New York Times zijn statistieken gepubliceerd. Wel, die vertellen ons dat jonge mensen langer wachten om te huwen. In de Verenigde Staten was in 2019 de gemiddelde leeftijd waarop men trouwde 30 voor mannen en 28 voor vrouwen.

De statistieken tonen ons ook dat het percentage mensen die beslissen om te trouwen, bij de jonge millennials sinds de jaren ’70 met bijna 25% gedaald is.

In tegenstelling tot wat tientallen jaren geleden gewoonlijk gebeurde, besteden jonge mensen tegenwoordig meer tijd aan het verstevigen van hun relatie. Vaak beslissen ze om een tijdje samen te wonen vóór ze trouwen.

Statistieken onthullen ook dit. De meeste mensen die minder dan 27.000 euro per jaar verdienen, beschouwen hun financiële situatie de factor die hen het meest afremt. Het houdt hen tegen om de beslissing te overwegen zich op emotioneel vlak te binden aan iemand.

De dingen zijn beter dan ze misschien lijken

We kunnen de statistieken als ontmoedigend beschouwen. Toch moeten we ze van dichterbij bekijken. Bij nader onderzoek toont het ons dat deze grote veranderingen een gevoel van verantwoordelijkheid met zich meebrengen in de relatie tussen millennials en het huwelijk.

Volgens de onderzoeker Stephanie Coontz zal 80% van de millennials getrouwd zijn wanneer ze de middelbare leeftijd bereiken. Dit zijn ongeveer dezelfde cijfers als 50 jaar geleden. We hebben het echter eerder al vermeld. Wat veranderd is, is de leeftijd waarop mensen beslissen om te trouwen.

Vrouwelijke millennials

Vrouwelijke millennials en het huwelijk

Eén van de factoren die de beslissingen omtrent het huwelijk in grote mate lijkt te beïnvloeden, is de verandering de voorbije tientallen jaren in de rol van vrouwen. In tegenstelling tot hun moeders en grootmoeders is deze generatie van jonge vrouwen niet grootgebracht om te trouwen.

Voor de eerste keer in de geschiedenis veranderen vrouwen het idee dat huwen het voornaamste doel in het leven is. Ze gaan daarentegen op zoek naar een huwelijk van een betere kwaliteit. Wanneer ze beslissen om de stap te zetten, dan zoeken ze partners die hen een gelukkig en standvastig huwelijk garanderen.

Het onderzoek heeft ook op een ander feit licht geworpen. Het huwelijk is voor een stuk niet langer de enige manier is waarop de maatschappij omschrijft wat een serieuze relatie is.

Betere huwelijken

Voor de mensen die snel zijn met hun kritiek, zijn er enkele interessante statistische gegevens. Huwelijken tussen millennials blijken inderdaad beter te zijn, ook al trouwen ze minder vaak.

Tussen 2008 en 2016 is het aantal scheidingen zelfs met 18% gedaald. Een ander onderzoek uitgevoerd door Philip Cohen van de universiteit van Maryland heeft deze informatie opgeleverd. De auteur van de studie kwam tot het besluit dat millennials het huwelijk om een steeds selectievere manier benaderen.

Hun doel is een onderscheid te maken tussen romantische relaties en het huwelijk. Die zijn namelijk niet altijd hetzelfde. Ze zoeken een grotere stabiliteit bij hun partner, duurzame relaties, een meer belonende levenservaring en financiële onderlinge afhankelijkheid.

We krijgen te maken met vele culturele en sociale veranderingen. Het huwelijk als instituut verliest bij jonge mensen niets van zijn waarde. Ze bekijken en waarderen het echter op andere manieren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.