Een hechte familieband heeft empathie en respect nodig

Een hechte familieband heeft empathie en respect nodig
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Het kan een hechte familieband vernietigen als we het niet op de juiste manier doen. We hebben veel geduld, liefde en vriendelijkheid nodig als we kinderen willen opvoeden tot gezonde mensen. Hierbij willen we natuurlijk ook graag een gezond huwelijk behouden.

Er zijn andere relevante vaardigheden die samengaan met deze taak, zoals weten hoe we naar onze kinderen moeten luisteren, leren hoe we ze op de juiste manier straf kunnen geven, grenzen stellen en een gevoel van saamhorigheid creëren dat hen zekerheid geeft. Dat is wat familie is.

Dit alles is ook voor volwassenen van belang. Blijf lezen om te zien hoe je hechte familiebanden op kunt bouwen.

“Uiteindelijk zou een goede familie ervoor moeten zorgen dat al het andere in het niet valt.”

-Mark V. Olsen-

In staat zijn om ‘Ik houd van je’ te zeggen, de basis van een hechte familieband

In een gezin heeft iedereen zijn eigen behoeften, kwaliteiten en vaardigheden. Daarom geven we niet allemaal op dezelfde manier uitdrukking aan onze genegenheid.

Anderen hoeven het ook niet per se op dezelfde manier tegen ons terug te zeggen, hoewel het belangrijk is om het te communiceren.

Vader met zijn pasgeboren baby

Soms is het moeilijk voor ons om constructieve kritiek te leveren. Niet alleen op volwassenen, maar ook op kinderen, en is het enige wat we doen aangeven wat ze verkeerd hebben gedaan.

Het probleem is dat iets wat door ons onopgemerkt blijft, grote gevolgen kan hebben voor het gevoel van eigenwaarde van anderen, met name voor kinderen. Dat is een manier om een familieband te verzwakken.

Daarom is het belangrijk om communicatie te gebruiken om uit te drukken waarom we van hen houden. Hoe belangrijk ze zijn voor ons en de familie. Dit zal hen met liefde vullen en hun eigenwaarde verbeteren.

Een hechte familieband voed je met empathie en inspanning

Empathie is een fantastische bondgenoot als er thuis conflicten zijn. Proberen om onszelf in een ander te verplaatsen zal het argument niet onmiddellijk beëindigen. Maar het zal ons helpen anderen een beetje beter te begrijpen.

Bovendien zal het ons makkelijker maken om uit te leggen dat we hun mening begrijpen, zelfs als we hun standpunt niet delen. Zo zullen we helpen om tot overeenkomsten te komen die iedereen ten goede komen.

Door onszelf in anderen te verplaatsen, wordt een ander fundamenteel aspect van het versterken van familiebanden ook makkelijker: het waarderen van de inzet van anderen.

Erkenning zal fungeren als versterking om gedrag mogelijk te maken dat een hechte familieband nodig heeft. Natuurlijk kost iedere verandering tijd.

Klusjes zijn goed voor familiebanden

Thuis heeft ieder familielid zijn verplichtingen. Het is belangrijk dat deze duidelijk worden vastgesteld en consistent zijn. Maar hoe en wanneer kunnen we de kleintjes thuis verantwoordelijk maken voor huishoudelijke klusjes? We zullen rekening moeten houden met hun leeftijd en hen vragen dingen te doen die in overeenstemming zijn met hun vaardigheden.

Gezin dat samen naar de sterren kijkt als voorbeeld van een hechte familieband

Je kunt kinderen van één jaar oud al vragen eenvoudige taken te doen die hun gevoel van eigenwaarde vergroten. Ze kunnen beginnen met het opruimen van hun speelgoed, ons helpen om iets mee te nemen van de ene plaats naar de andere, of iets schoonmaken wat ze hebben vies gemaakt.

En door ze te vertellen hoeveel ze ons helpen en hoe belangrijk ze zijn voor de familie zullen ze zich goed voelen.

Naast klusjes moeten we ook de rechten thuis respecteren. Zelfs als het moeilijk is, moeten we elkaar respecteren als we een hechte familieband willen creëren die lang zal duren.

“Het gezin is het enige wat zich aan onze behoeften aanpast.”

Paul McCartney

We moeten de rechten van één familielid niet meer respecteren dan de rechten van anderen. Het vinden van een balans in dit opzicht zal onnodige argumenten en misverstanden voorkomen. En het voorkomt ook negatieve emoties die familiebanden ondermijnen.

Afbeeldingen met dank aan Nathaniel Tetteh, Annie Spratt en David Straight. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.