Het verband tussen emoties en gevoelens

Emoties en gevoelens lijken altijd hand in hand te gaan, maar is dat ook echt zo? Welke nuances laten we meestal weg als we over ze nadenken?
Het verband tussen emoties en gevoelens

Laatste update: 22 september, 2022

Het verband tussen emoties en gevoelens is bij vele gelegenheden bestudeerd. Daarom kunnen we er vandaag allerlei ideeën tegenover stellen. In feite valt er over dit specifieke onderwerp nog veel te ontdekken.

Zowel emoties als gevoelens worden in de loop van de tijd gesystematiseerd. Ze geven elk individu een emotionele identiteit. Wanneer een probleem in het leven van een individu aanhoudt, vormt zijn opkomende gevoelswereld, naast de automatisering van gedachtenprocessen, een patroon. Dit wordt gesystematiseerd en heeft de neiging deel uit te maken van hun persoonlijkheidsstijl.

De emotionele toon die het individu kenmerkt wordt gesystematiseerd in hun relaties en hun omgangsvormen. Het is ook ingeprent op hun gezicht en hun stereotiepe gebaren en heeft een neurochemisch correlaat. Daarom, wanneer iemand die normaal grappig is ernstig en bedachtzaam lijkt, zal zijn omgeving hem in twijfel trekken, in de veronderstelling dat er iets mis met hem moet zijn. Laten we meer te weten komen.

Bezorgde vrouw

Gevoelens zijn een demonstratie van bewustzijn

Antonio Damasio beweert dat een gevoel de waarneming is van een bepaalde toestand van het lichaam, samen met de waarneming van een bepaalde manier van denken.

Hij stelt ook dat, om gevoelens te hebben, een zenuwstelsel nodig is dat in staat is lichamelijke toestanden in kaart te brengen in neurale patronen en die om te zetten in mentale voorstellingen. Meer bepaald vereisen mentale voorstellingen bewustzijn (Spaanse link).

Het menselijk brein genereert dezelfde lichamelijke toestanden die later voor verschillende voorwerpen worden opgeroepen. Het bouwt ook de specifieke emotionele lichaamstoestand op om het bijbehorende gevoel op te wekken.

Hoewel het verband tussen voelen en bewustzijn niet direct of eenvoudig is. Het is moeilijk om te voelen zonder er bewust van te zijn.

Als we voelen, nemen we onszelf waar

We voelen omdat er patronen van activiteit zijn in gebieden van de hersenen die ons in staat stellen te voelen en onszelf beginnen waar te nemen. Zonder lichaam zou er geen zelf zijn, geen bewustzijn, geen emoties (Spaanse link), en geen gevoelens.

Richard Lazarus stelt voor gevoelens onder te brengen in het kader van emoties, omdat hij begrijpt dat ze meer omvatten. Hij definieert gevoel als de subjectieve of cognitieve component van emoties, met andere woorden, de subjectieve ervaring ervan.

Volgens Lazarus wordt de emotie een gevoel wanneer we ons bewust worden van de gewaarwordingen (of veranderingen) van het lichaam bij het ontvangen van deze prikkel. Dat wil zeggen, op het moment dat we merken dat we een verandering ervaren -en we ons ervan bewust zijn- geven we een naam aan wat we voelen (de emotie) met een specifiek label.

Gevoelens kunnen blijven bestaan in afwezigheid van externe prikkels als ze door onszelf worden opgewekt.

Tijd, een belangrijke onderscheidende factor

Een van de meest opvallende verschillen in het verband tussen emoties en gevoelens ligt in de tijd. Zoals we eerder zeiden zijn emoties abrupt; ze breken, vaak, onverwachts uit, zoals woede, verrassing of angst. In feite zijn ze automatisch en, hoewel ze in sommige gevallen gereguleerd kunnen worden, zijn we ons er niet altijd van bewust als ze ontploffen.

Gevoelens ontwikkelen zich in interactie en zijn hardnekkiger dan emoties. Dat komt omdat ze ontstaan als gevolg van een band en een band is geen eenvoudige interactie, maar behelst eerder een niet-willekeurige relatie. Emoties, daarentegen, zijn primitief omdat er in principe geen cognitieve processen aan te pas komen.

We denken er niet over na om opgewonden te raken, maar we doen het plotseling. Onze gevoelens daarentegen zijn verbonden met elementen van het denken en komen in de loop van de tijd tot stand.

Damasio wijst erop dat, vanuit evolutionair perspectief, emoties primitiever zijn dan gevoelens. Dit komt omdat de hersenmechanismen die emotionele reacties ondersteunen gevormd werden vóór die welke gevoelens in stand houden.

Basisemoties spelen een rol in systemen. Ze zorgen voor overleving en werken samen met het lichaam bij het nastreven van zijn verdediging in een poging het leven te verzekeren. Kortom, ze zijn regelaars van essentiële functies en ze vergemakkelijken ook sociale relaties en stabiliteit.

Het verband tussen emoties en gevoelens

Het biologische mandaat om te overleven

De kaarten die met vreugde of geluk geassocieerd worden impliceren welzijn en zijn relevanter voor overleving omdat ze plaatsvervangers zijn voor andere emoties. Bovendien impliceren ze toestanden van evenwicht voor het organisme.

Deze toestanden van vreugde zijn motiverend, en maken sociale ontwikkeling en een groter vermogen tot handelen mogelijk. Daarom voelt iemand die angst voelde en een moeilijke situatie overwon zich blij.

Anderzijds corresponderen de kaarten die met droefheid te maken hebben met functionele onevenwichtigheden van het organisme en kunnen ze invaliderend zijn. In het geval van pijn wijzen de ziekteverschijnselen op een onevenwichtigheid van vitale functies die, als ze niet opgelost worden, een slechte prognose hebben. In feite kan de situatie zelfs evolueren in de richting van ziekte en dood.

Antonio Damasio beweert dat gevoelens mentale sensoren in het lichaam kunnen zijn die mentale uitingen zijn van evenwicht of inwendig onevenwicht.

Onze biologische opdracht is te overleven en de overlevingservaring aangenaam te maken in plaats van pijnlijk. Deze levensvoorwaarde komt tot uiting in de vorm van emoties (vreugde-verdriet) en geluk en houdt in dat we ons ontdoen van negatieve emoties.

Met het doel te overleven werd in de loop van de evolutie een mechanisme ontwikkeld dat onmiddellijke reactie en de beslissing om snel te handelen mogelijk maakt.

In deze situaties is er onvoldoende tijd om bewust te plannen of na te denken en dan te beslissen. Ze vragen om een automatische reactie. De tijd die het rationele denken nodig heeft om de actiemogelijkheden te analyseren vermindert de overlevingskans. Dat komt omdat het de mogelijkheid om snel te beslissen en te handelen verkleint.

Er zijn altijd uitzonderingen

Geconfronteerd met een onverwachte situatie van dreigend gevaar, reageert de cerebrale amygdala. Bij gevaar overlegt hij met het emotionele geheugen (verwerkt door de hippocampus) en analyseert dat met de prefrontale cortex, die het centrum is van rationele en logische analyse, naast zijn andere functies. Dit proces vindt plaats om ons te beschermen en kan zelfs ons leven redden.

Joseph LeDoux ontdekte echter een circuit dat bestaat uit een kortere weg in de amygdala. In deze situaties vermijdt het de dialoog met de andere gesprekspartners en wint seconden en milliseconden in de reactie. Dit is belangrijk in extreme situaties.

LeDoux beschreef het snelle amygdala-circuit uit de gevaarlijke situatie. Hij noemde ook emotionele triggers, die passende detectie en reactie mogelijk maken.

Ekman beweert dat er een emotioneel waarschuwingsbestand is dat door een neuraal netwerk in menselijke groepen in alle culturen op gang komt. Het lichaam drukt elk van de basisemoties op een andere manier uit via specifieke spier-indicatoren die voor elk type verschillend zijn.

Mensen met emoticons

Emotionele triggers en waarschuwingen

Zoals we eerder zeiden is het verband tussen emoties en gevoelens niet eenvoudig. Maar dankzij verschillende onderzoeken kunnen we nu uiterst interessante ideeën vergelijken. Dat gezegd hebbende, moeten twee dingen altijd duidelijk zijn:

  • De hersenen houden voortdurend veranderingen in het lichaam in de gaten.
  • Het lichaam voelt de emotie op hetzelfde moment als het ze ervaart.

De conclusie is dat de mens een complex repertoire van regulerende mechanismen bezit om te overleven. Deze kunnen worden ingedeeld in automatische en niet-automatische. Tot de eerste behoren de emoties en gevoelens die ze opwekken. Ze vormen de basis van een repertoire van op overleven gericht gedrag dat ethisch, meelevend en samenwerkend is.

Het probleem is dat niet-automatische mechanismen vaak in strijd lijken te zijn met automatische. In feite leven we in sociale instellingen die beheerst worden door mechanismen van concurrentie, strijd, agressie, macht, angst, niet-coöperatie, ontkenning van de ander, enz.

Deze gaan in tegen onze emotionele basis om te overleven, die van samenwerking, vereniging en liefde. Het verband tussen emoties en gevoelens is een paradox.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Melamed, A. F. (2016). Las teorías de las emociones y su relación con la cognición: un análisis desde la filosofía de la mente. Cuadernos de la Facultad de Humanidades y Ciencias Sociales. Universidad Nacional de Jujuy, (49), 13-38.
  • García Andrade, A. (2019). The Neuroscience of Emotions: Society Seen from the Point of View of the Individual. An Approximation to the Link between Sociology and Neuroscience. Sociológica (México)34(96), 39-71.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.