Tal Ben Shahar, de geluksprofessor

Tal Ben Shahar, de geluksprofessor

Laatste update: 12 juni, 2018

Je hebt niet alles nodig wat je denkt, om gelukkig te zijn. Je hoeft ook niet te wachten tot datgene verschijnt waarop je wacht. Gelukkig zijn heeft alles te maken met genieten van wat je nu hebt. Het is tevreden en voldaan zijn wegens wat je hebt. Dat is hoe de professor van het geluk, Tal Ben Shahar, het uitlegt.

Tal Ben Shahar is professor aan de universiteit van Harvard. Hij is tegenwoordig beroemd om zijn lessen in gelukkig zijn. Hij omschrijft gelukkig zijn als “het algemeen gevoel van plezier en betekenis. Een gelukkig persoon geniet van de positieve emoties terwijl hij of zij zijn of haar leven als zinvol beleeft.” In deze video legt Tal Ben Shahar zijn theorieën uit. Hij verdedigt hoe je je leven met enthousiasme en vreugde kan leiden.

De strategieën van Tal Ben Shahar om gelukkig te zijn

Tal Ben Shahar heeft verschillende theorieën over positieve psychologie en het ontwikkelen van een gelukkig leven. We stellen je hier enkele van deze theorieën voor. Ze worden door de wetenschap ondersteund:

Persoonlijke relaties, je leven vereenvoudigen, bewegen

  • Persoonlijke relaties: interpersoonlijke en persoonlijke relaties met andere mensen (en niet via een scherm) verschaffen ons het plezier dat leidt tot gelukkig zijn. Wanneer we tijd doorbrengen met de mensen van wie we houden, dan investeren we ook tijd in onszelf en in ons welzijn.
  • Je leven vereenvoudigen: soms richten we ons te veel op ons haasten. We proberen om heel veel dingen te doen zodat we sneller klaar zijn. Of we richten ons op wat misloopt zodat we kunnen proberen het op te lossen. We kunnen te midden van al deze dingen de weg kwijtraken. Door het eenvoudiger te maken wordt het gemakkelijker. Je weet dat de problemen bestaan. Maar je hebt de middelen om ze op te lossen. Je onthoudt dat de dingen niet altijd goed zullen verlopen. Maar er zal altijd iets zijn wat je kan doen. Richt je op wat je doet, richt je op één ding en geniet ervan.
  • Lichamelijke oefeningen: bewegen helpt om spanning te verlichten. Het verbetert je bloedcirculatie en maakt endorfines aan. Zoals je weet, bevorderen endorfines de gevoelens van welzijn.

Dankbaarheid, menselijk zijn en tijd maken voor jezelf

  • Dankbaarheid tonen: dankbaar zijn en waarderen wat je hebt, maakt je gelukkig. Je bewust zijn van alles wat je hebt en het niet als iets vanzelfsprekend beschouwen, brengt je op de juiste weg naar plezier en welzijn.
  • De toestemming om menselijk te zijn: we raken allemaal opgewonden, we hebben allemaal gevoelens en we reageren allemaal op wat ons overkomt. Je moet je vrij voelen om jezelf zonder angst voor wat anderen zullen zeggen, te uiten. Emotionele intelligentie geeft je de sleutel om jezelf te leren kennen en relaties met anderen op te bouwen.
  • Besteed tijd aan je hobby’s: in ons dagelijks leven hebben we allemaal verantwoordelijkheden. Maar tijd maken om de dingen te doen waarvan je echt geniet, vervult je leven en maakt je gelukkig. Dat is de reden dat tijd investeren in de dingen waarvan je houdt, een vereiste moet zijn.

Kan je leren om gelukkig te zijn?

Volgens professor Tal Ben Shahar kan je leren om gelukkig te zijn. Ze zouden het eigenlijk kinderen op school moeten aanleren. Gelukkig zijn betekent niet dat je je altijd goed voelt. Maar gelukkig zijn is weten hoe je onaangename dingen kan verdragen. Het betekent ook dat je niet toelaat dat een slechte situatie of dat slechte omstandigheden je gevoelens van tevredenheid en welzijn beïnvloeden.

Tal Ben Shahar

Tal Ben Shahar vertelt ons dat je kan leren gelukkig zijn als je weet hoe je op de goede manier beslissingen moet nemen. Dit is het geval bij de kleinste dingen waarvan jij misschien denkt dat ze belangrijk zijn, tot de veel grotere dingen. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met de beslissing om je telefoon achter te laten wanneer je tijd doorbrengt met vrienden, maar ook met het beslissen of je gaat studeren of werk gaat zoeken.

Als we kinderen vanaf een jonge leeftijd over emotionele intelligentie, veerkracht, relaties en het overwinnen van tegenslag kunnen leren, dan kunnen we hun hersenen helpen programmeren om gelukkig te zijn. Dan zullen ze de kracht verwerven om de confrontatie met uitdagingen aan te gaan en van de kleine dingen te genieten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.