Hoe weet ik of ik de juiste beslissing neem?

Het is normaal om frustratie en stress te voelen wanneer we worden geconfronteerd met de dilemma's die het leven ons stelt. Stop en denk rustig na; maar probeer vooral van het proces te genieten.
Hoe weet ik of ik de juiste beslissing neem?
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 10 februari, 2024

Susy Welch is een hoofdredacteur van de Harvard Business Review. Ze heeft een techniek ontwikkeld om de juiste beslissing te nemen. Deze techniek is gebaseerd op het rekening houden met de onmiddellijke, de middellange en de langere termijn. Welch stelt voor dat je vóór je een beslissing neemt, het door de 10/10/10 – regel moet filteren. Je moet jezelf de volgende vragen stellen. Zal ik mij over tien minuten slecht voelen over de beslissing? In de volgende tien maanden? Of zal ik het mij zelfs over tien jaar nog steeds herinneren en er spijt van hebben?

Elke dag nemen we allemaal beslissingen. Dat kan te maken hebben met plezier of met verplichtingen. Als je terugkijkt op de dingen die jou een tijd geleden ergerden, dan zal je beseffen dat zelfs “slechte” beslissingen goede gevolgen kunnen hebben. En een “goede” beslissing kan ook onverwachte resultaten met zich meebrengen.

Het is dus handig om je niet zoveel in beslag te laten nemen door wat de juiste beslissing is. Integendeel, je moet alle mogelijkheden en/of gevolgen van wat kan gebeuren, ontleden. Want als je jezelf te veel kwelt over het nemen van de juiste beslissing, dan ga je ervan uit dat je op één of andere manier beloond zal worden voor het ene en gestraft voor het andere. Je weet dat de echte wereld niet zo werkt. Waarom zou je jezelf dan dwingen om de confrontatie met deze tweeledigheid aan te gaan?

“Het is op de momenten dat je beslissingen neemt, dat je lotsbestemming gevormd wordt.”
-Tony Robbins-

Meisje loopt over het spoor

Laat je niet geheel in beslag nemen door de twee extremen: de juiste beslissing en de verkeerde beslissing

Om beslissingen te nemen moet je onthouden dat je toch minstens de les zal onthouden, die het proces van beslissingen nemen je verschaft. Je zal ook alle lessen krijgen die de eigenlijke keuze die je gemaakt hebt, je zal verschaffen. Anderzijds zal het vaak afhangen van de mate van inzet die je in je keuze investeert, of je nu voor de beste of de slechtste optie kiest.

Wanneer je geconfronteerd wordt met de opdracht een beslissing te nemen, dan zullen je intuïtie en je emoties omtrent de situatie je erg beïnvloeden. Als het niet bij de beslissing zelf is, dan zal het minstens beïnvloeden hoe je je voelt nadat je de beslissing genomen hebt. Als je met meerdere mogelijkheden te maken hebt, dan is het normaal dat je twijfels hebt over wat juist of verkeerd is. Het enige dat je in dat geval kan doen, is de tijd laten voorbijgaan, zien wat er gebeurt, en je beslissing corrigeren als dat nodig is.

Vele beslissingen offeren een verborgen of een vermomd alternatief op:  om helemaal niets te doen. Het is verborgen omdat sommige mensen denken dat voor deze mogelijkheid kiezen hetzelfde is als niet beslissen. Maar niets staat verder van de waarheid. Beslissen om niets doen is ook een geldige beslissing. Het is een keuze die niet per se slecht is. Vaak is het voorzichtig. Het laat zelfs toe dat nieuwe mogelijkheden opduiken. Dat kunnen zelfs opties zijn die je misschien wel liever kiest.

Maar in vele andere gevallen doen we niets omdat het de minste onenigheid veroorzaakt. Of het is misschien de keuze die de minste hoeveelheid inspanning vereist of een optie die je toelaat om de verantwoordelijkheid voor de gevolgen te ontwijken. In deze drie gevallen is niets doen meestal niet de beste keuze. Misschien zal het op korte termijn verlichting bieden. Maar de kans is groot dat het op de lange termijn alleen maar angst zal veroorzaken.

“Denk 100 keer na vóór je een beslissing neemt. Maar als de beslissing eenmaal genomen is, sta er dan volledig achter.”

-Muhammad Ali Jinnah-

Twee wegwijzers die elke een andere kant op wijzen

Profiteer volledig van elke ervaring, of het nu de juiste beslissing was of niet

Een goede manier om echt het meeste uit elke ervaring te halen is te leren om jezelf niet te veroordelen of te straffen omdat je denkt dat je een fout gemaakt hebt. Fouten vereisen correctie of oplossingen, maar geen straf. Er bestaat geen belangrijke of ingewikkelde beslissing die geen opoffering of afwijzing inhoudt.

Profiteren van de mogelijkheden geeft je het vertrouwen om kansen te creëren wanneer je moeilijke momenten meemaakt en er geen enkele mogelijkheid verschijnt uit zichzelf. Anderzijds is het belangrijker dat je weet hoe je een kans kan creëren, dan te weten hoe je van een mogelijkheid kan profiteren. Het is belangrijk dat je de wil en de intelligentie bezit om te bewegen als de trein weigert om op het station voorbij te komen.

Het ergste dat je bovendien kan doen wanneer je een beslissing neemt, is een fout niet toegeven. Je fout proberen te rechtvaardigen in plaats van er gebruik van te maken is een waarschuwing voor gelijksoortige situaties. Om beslissingen te nemen waarvan je later geen spijt zal krijgen, is het belangrijk om voorbereid te zijn. Weten hoe je moet wachten, is zelfs nog belangrijker. Maar gebruik maken van het juiste moment is de sleutel tot het leven.

Vrouw in de zon

Wanneer het verhaal zich herhaalt, dan is dit misschien niet te wijten aan de beslissing die je genomen hebt. Maar het kan het gevolg zijn van het feit dat je uit vroegere ervaringen niet geleerd hebt. Het goede aspect van beslissingen is dat de treinen van het leven voortdurend voorbijkomen. Je kan één trein voorbij laten rijden die je misschien naar een prachtige plaats gebracht zou hebben. Maar je weet nooit welke andere treinen er zullen langskomen en je hoop zullen herstellen.

“Snoei nooit een boom in de winterperiode. Neem nooit een negatieve beslissing in een moeilijke periode. En neem nooit je belangrijkste beslissingen wanneer je je in je slechtste stemming bevindt. Wacht. Wees geduldig. De storm zal voorbijgaan. De lente zal komen.” -Robert H. Schuller-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.