Wanneer je niets leuk vindt, vind je misschien jezelf niet leuk

Wanneer je niets leuk vindt, vind je misschien jezelf niet leuk

Laatste update: 05 juni, 2018

Niemand maakt een onaangename situatie mee omdat ze het willen. Ze blijven ook niet bewust in die situatie, zelfs de mensen niet die wij “masochisten” noemen. Want diep vanbinnen willen we allemaal rust. We willen zo gelukkig mogelijk zijn. Maar we vinden niet altijd de manier om dit te verwezenlijken. Het feit is dat de weg voorwaarts veel ingewikkelder wordt wanneer je jezelf niet leuk vindt.

De meeste mensen worden niet geboren in ideale situaties of groeien er niet in op. Velen zijn zelfs al vanaf een vroege leeftijd geconfronteerd geweest met heel vijandige omstandigheden. Eén van de situaties die het meest terugkeert, is om te moeten opgroeien in een onvriendelijk en hard milieu. Het is een omgeving waarin je geen erkenning of waardering krijgt.

Wanneer je jezelf niet leuk vindt, dan moet je in dit verre verleden graven. Want daar zal je de oorzaken vinden waarom je geleerd hebt om jezelf op zo’n negatieve manier te zien. Dat is ook de reden waarom je niet in staat bent geweest om je verwezenlijkingen te waarderen of om te beseffen wat jouw deugden zijn. Want dat is de plaats waar dat giftige zaad beginnen groeien is dat jou ertoe aanzet om een andere persoon te willen zijn. Dit is het zaad dat ervoor zorgt dat je denkt dat je het leven van iemand anders wil leven en op één of andere manier uit jouw leven ontsnappen. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om die schade te herstellen. Je kan weer één worden met jezelf.

“Je bent onvolmaakt, voorgoed en onvermijdelijk onvolmaakt. En je bent prachtig.”

-Amy Bloom-

 Share

Dit is wat gebeurt wanneer je jezelf niet leuk vindt

Wanneer je jezelf niet leuk vindt, dan is dit wat meestal gebeurt. Je vindt uiteindelijk helemaal niets meer leuk. Want de wereld wordt altijd een weerspiegeling van wat we binnenin ons meedragen. Het gaat dus niet zozeer over het feit dat de wereld aangename of onaangename aspecten heeft. Maar het heeft meer te maken met hoe we naar de wereld kijken.

Jezelf niet leuk

Als je jezelf niet leuk vindt, dan lijkt alles wat met jou en met jouw leven te maken heeft totaal onaangenaam en waardeloos. Je stemming wisselt dan heel snel en gemakkelijk van erg gelukkig naar erg ontmoedigd. In elke situatie vind je altijd wel iets dat je niet leuk vindt.

Je begint enthousiast aan dingen. Maar je stopt er even snel mee omdat je dat enthousiasme verliest. In alles en iedereen vind je altijd iets negatief. Alles wat in wezen neutraal is, dus niet goed of slecht, verander je in iets negatiefs of waardeloos. Het probleem is dat je helemaal niet beseft dat je dit doet. Innerlijk voel je je slecht. Dat is wat jij op anderen projecteert terwijl je eigenlijk niet de bedoeling hebt om dit te doen. De waarheid is dat je een open wond hebt en dat je lijdt.

Wat gebeurt er met je leven wanneer je niets leuk vindt

Ontevredenheid is geen feit, maar eerder een standpunt. De wereld en de werkelijkheid zijn wat ze zijn. Elk menselijk wezen geeft zijn eigen specifieke betekenis aan zijn eigen universum. Onze kijk op de realiteit zegt veel meer over onszelf, dan wat de dingen op zichzelf zijn.

Wanneer je jezelf niet leuk vindt, dan is het voor jou onmogelijk om in wat je ziet, hoort, waarneemt en in alles wat in je leven komt, iets positief te ontdekken.

Jezelf niet leuk

Eén van de zorgwekkendste aspecten van dit alles, is dat dit in jouw leven een gewoonte wordt, zonder dat je het zelf beseft. Want je geest begint automatisch te werken. Het plaatst de dingen altijd in het slechtst mogelijke daglicht. Je slaagt er ook altijd in om dit negatieve aspect te vinden. Dus het enige dat dit doet, is jouw idee stimuleren dat de wereld en alles erin jammerlijk en ellendig is.

Zonder het te beseffen heb jij deze manier om naar de werkelijkheid te kijken gekozen. Maar je wou het eigenlijk niet doen. Het is gewoon een manier waarop jij met al die afwijzing die jou tot in je kern gekwetst heeft, omgegaan bent. Jouw afkeer van alles om je heen is slechts jouw manier om de pijn te verwerken van te weten dat je jezelf niet leuk vindt.

Wat doe je en wat doe je niet

Wat jij bent, wat je voelt en wat je denkt, is waarschijnlijk tijdens je kindertijd genegeerd, opzij gezet of gewoon afgewezen. Misschien is dit bij jou thuis of in je onmiddellijke omgeving gebeurd. Maar het is zeker dat het ook keer op keer opnieuw gebeurde.

Als kind kon je niet begrijpen wat gebeurde. Je groeide dus op met de idee dat je volledig of gedeeltelijk “slecht” was. Wat bijna zeker het geval is, is dat de mensen die op die manier met jou omgingen, zichzelf ook niet leuk vonden. Ze projecteerden hun ontevredenheid op jou. Ze bevonden zich in een gelijksoortige situatie als jij nu. Want ze zagen alleen wat volgens hen slecht was. Bovendien negeerden ze wat duidelijk goed was. Het is een eindeloze ketting die blijft doorgaan tot iemand beslist dat het genoeg geweest is.

In het ideale geval moet jij de persoon zijn die beslist dat het genoeg geweest is. Dan beslis je een eind te maken aan je verhaal van ongelukkig zijn, ontevredenheid en negatieve vooroordelen. Natuurlijke hebben we allemaal een lelijke kant. Maar binnenin ons bezitten we allemaal ook een waarde die niets en niemand in twijfel kan trekken. We zijn niet slechter of beter dan andere mensen. We hebben het recht om fouten te maken en ook om gelukkig te zijn. Het is dus tijd om een nieuwe kijk op onszelf te ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.