Zes vragen die je helpen de betekenis van het leven te vinden

Zes vragen die je helpen de betekenis van het leven te vinden

Laatste update: 05 maart, 2017

Je hebt hier vast en zeker wel meer dan eens over nagedacht: Wat is de betekenis van het leven? Hoewel er op deze vraag nog altijd geen antwoord bestaat dat voor ieder mens voldoenend is, kunnen we ieder voor zich wel degelijk het ‘nut’ van het leven vinden en leren om te genieten van dit prachtige geschenk dat we dagelijks ontvangen. Om dit te kunnen doen, moeten we nadenken en onszelf belangrijke vragen stellen. Dankzij deze vragen kunnen we concreter nadenken over de redenen waarom we elke dag leven.

Belangrijke vragen over de betekenis van het leven

Ten eerste, waarom of voor wie zou jij bereid zijn om te lijden?

Dat wil zeggen, wie zijn de mensen en wat zijn de dingen of idealen waarvoor jij jezelf zou opofferen? En we hebben het hier niet over doodgaan (we zijn tenslotte op zoek naar de betekenis of de reden achter het leven), maar eerder over alles achterlaten, werkelijk vechten, ongeacht de gevolgen. Dit zouden je kinderen kunnen zijn, of misschien je familie, je religie of je ideologieën.

De tweede vraag die je kunt beantwoorden om de betekenis van het leven te vinden is: Hoe zie jij jezelf over vijf jaar? 

Nadenken over de toekomst is een uitstekende manier om te ontdekken waarom het leven de moeite waard is. Bovendien zijn we vaak zo ondergedompeld in onze huidige problemen, dat we ons niet eens realiseren dat de toekomst daar is, wachtend op ons.

Onthoud dat de gewoonten die je er vandaag op nahoudt zullen vormen wie je morgen bent. Geef zoveel mogelijk van jezelf als je maar kunt en vraag jezelf wat er van jou terecht zal komen over vijf jaar? Zul je hetzelfde werk hebben als nu? Zal je familie groter zijn? Waar zal je wonen? Zal je je dromen hebben verwezenlijkt? Als je niet weet waar je naartoe gaat, zul je nooit de door jou gewenste bestemming bereiken.

Ten derde zou het goed voor je zijn om het volgende te analyseren: Wat zou je doen als je geen angst kon voelen? 

Dat gevoel dat jou verlamt en je ervan weerhoudt om vooruit te komen is tevens datgene dat je ervan weerhoudt om de zin van het leven zelf te vinden. Te veel tijd doorbrengen in je ‘comfortzone’ (waar we niet per se gelukkig zijn, maar tegelijkertijd niets doen om dit te worden) kan erop wijzen dat we bang zijn. Veel mensen worden uiteindelijk niet wat ze graag hadden willen worden omdat ze bang zijn om die sprong in het diepe te wagen. Stel je eens voor dat jou niets slechts kan overkomen. Wat zou je dan doen?

Uit de vorige vraag vloeit de volgende voort: Wat zou je doen als je er zeker van zou zijn dat je niet kon falen?

Veel mensen rapen nooit genoeg moed bij elkaar om te vernieuwen of nieuwe dingen te wagen, omdat ze denken dat hun pogingen hiertoe zullen mislukken. Deze gedachte kan voortkomen uit angst, maar tevens vanuit het vooroordeel dat wij als maatschappij hebben. Als onze familie het bijvoorbeeld niet goedkeurt dat wij acteur of muzikant zijn, zal het zeker moeilijker zijn om vertrouwen te hebben in het idee dat we zullen slagen en beroemd zullen worden. Als je werkelijk wilt weten wat de betekenis van het leven is, dan is het tijd dat je het woord ‘mislukking’ uit je vocabulaire of mentale woordenboek verwijdert.

Wist je dat de betekenis van het leven ook gevonden kan worden daar waar jouw passie en de behoefte van de wereld samenkomen? Uit dit uitgangspunt komt de vijfde vraag voort: Wat zijn jouw belangrijkste talenten?

Je hoeft geen dokter te zijn of vrijwilligerswerk te doen ergens heel ver hier vandaan. Je kunt ook iets doen in je eigen buurt of omgeving. Van een boom planten tot het in de weekenden schoonhouden van het park bij jou in de buurt. Als je van zingen houdt, ga dan kinderen in het ziekenhuis blij maken met je gezang. Als dansen jouw ding is, organiseer dan een voorstelling voor de ouderen die in het bejaardentehuis wonen dat bij jou in de buurt staat.

En dit brengt ons tot de laatste vraag: Wat voor werk zou je keer op keer kunnen doen zonder er ooit genoeg van te krijgen, ook al zou je hier niet voor betaald krijgen? 

Natuurlijk weten we heel goed dat je geld nodig hebt om eten, de huur of de hypotheek te kunnen betalen. Laten we dan ook duidelijk voor ogen houden dat deze vraag verwijst naar de activiteiten waar je van houdt, die je zou doen ook al zou je er geen salaris mee verdienen. Helpen in een soepkeuken bijvoorbeeld. Je hoeft dit niet elke dag te doen, al doe je het slechts een keer per week. Als het je echter een tevreden gevoel geeft en voldoening brengt, dan is het geen vervelend werk.

Als het je laat overlopen van trots en als het je ‘compleet’ maakt, dan betekent dit dat je er goed in bent. Misschien is het tijd om eens wat minder overuren te draaien op het kantoor en te beginnen met genieten van de goede dingen die het leven te bieden heeft, zoals de glimlach van een kind of een ‘dankjewel’ die gepaard gaat met een dikke knuffel.

Als je werkelijk de betekenis van het leven wilt leren, begin dan te leven! En vroeg of laat zul je op al deze vragen een antwoord hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.