Vier soorten zelfzorg

Voor jezelf zorgen is belangrijk. Weten wat je een goed gevoel geeft en dat de prioriteit geven die het verdient, is de basis van zelfzorg. We delen enkele manieren waarop je deze gewoonten in de praktijk kunt brengen.
Vier soorten zelfzorg
Isabel Ortega

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Isabel Ortega.

Laatste update: 20 juli, 2023

Zorg je goed voor jezelf? Voer je acties en praktijken uit om je fysieke, mentale en emotionele gezondheid te onderhouden en te verbeteren? Zelfzorg houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en gezonde gewoonten aanneemt die je algemene welzijn bevorderen.

Dit is een proces dat uniek is voor elk individu. Het houdt in dat je experimenteert met verschillende technieken en die technieken vindt die voor jou het beste werken.

Onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in Informes Psicológicos beweert dat het bevorderen van gedrag dat helpt om een fysiek, mentaal en emotioneel evenwicht te bewaren nuttige strategieën zijn voor zelfzorg. Laten we hieronder meer te weten komen over dit onderwerp.

Soorten zelfzorg

Als je voor jezelf zorgt, breng je technieken in praktijk om je dagelijkse uitdagingen met meer veerkracht en voldoening aan te gaan. Bovendien, als je van de zorg voor jezelf een integraal onderdeel van je routine maakt, is je leven meer vervuld en zinvol. Er zijn verschillende soorten zelfzorg. We gaan ze hier verkennen.

1. Lichaamsbeweging en evenwichtige voeding

Regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet verhogen de afgifte van endorfine.

Dit zijn neurotransmitters die geassocieerd worden met gevoelens van welzijn, zoals uitgelegd in een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in CuidArte. Deze chemische stoffen helpen bij het verminderen van symptomen van depressie, angst en stress, waardoor de algehele stemming verbetert.

Op dezelfde manier beïnvloeden sporten en gezond eten de verlaging van het cortisolniveau, het stresshormoon, naast het verbeteren van de doorbloeding en zuurstofvoorziening van de hersenen. Dit verhoogt de energie, concentratie en mentale helderheid (Bonet et al., 2017). Hier volgen enkele aanbevelingen:

  • Zorg voor voldoende slaap en stel een regelmatige slaaproutine in.
  • Beoefen wandelen, hardlopen, yoga of een andere fysieke activiteit die je leuk vindt.
  • Als je een zittend beroep hebt, neem dan overdag pauzes om te rekken en te bewegen.
  • Neem fruit, groenten, eiwitten en volle granen op in je dieet. Beperk je consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en suikers.

2. Emotioneel

Volgens het boek Principles and Practice of Stress Management (2021) zijn stressmanagementstrategieën zoals meditatie en diep ademhalen ook krachtige hulpmiddelen voor zelfzorg en het bevorderen van mentale en emotionele gezondheid.

Deze oefeningen helpen de geest te kalmeren en de reactie van het lichaam op stress te verbeteren, wat een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn. Ze dragen er ook toe bij dat je je meer bewust wordt van je emoties, gedachten en behoeften, wat zelfcompassie en zelfzorg bevordert. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Oefen ontspanningstechnieken.
  • Stel gezonde grenzen in je relaties en leer nee te zeggen als dat nodig is.
  • Identificeer en uit je emoties op een gezonde manier. Bijvoorbeeld door schrijven, kunst of gesprekken met mensen die je vertrouwt.
  • Voer activiteiten uit die je vreugde en persoonlijke voldoening geven. Bijvoorbeeld naar muziek luisteren, een boek lezen, een film kijken of genieten van een hobby.

3. Mentaal

Zoals al gezegd, voor jezelf zorgen heeft niet alleen te maken met een goede fysieke gezondheid. Mentaal welzijn is ook essentieel. Om goed voor je geest te zorgen, moet je aandacht besteden aan de volgende richtlijnen:

  • Beoefen dankbaarheid en richt je op het positieve.
  • Stel dagelijks realistische en aangepaste doelen.
  • Vermijd overwerk en neem de tijd om uit te rusten en te ontspannen.
  • Zorg voor je slaaphygiëne en heb een consistent slaapschema.
  • Organiseer en plan om stress te verminderen en je efficiëntie te verhogen.
  • Stimuleer je geest door puzzels op te lossen, bordspelletjes te spelen of iets nieuws te leren.
  • Beperk je blootstelling aan nieuws en sociale media als je het gevoel hebt dat ze je op een negatieve manier beïnvloeden.

4. Sociaal

Interpersoonlijke relaties en sociale activiteiten spelen een fundamentele rol als het gaat om voor jezelf zorgen. Als je iemand hebt om je ervaringen, zorgen en prestaties mee te delen, geeft dat je een gevoel van verbondenheid en emotioneel welzijn.

Daarnaast helpt deelname aan sociale activiteiten je om contact te maken met anderen en isolatie te voorkomen. Sociale interactie bestrijdt eenzaamheid en cultiveert gevoelens van vreugde, tevredenheid en zingeving.

Begin met het opnemen van kleine acties in je routine en pas ze aan volgens je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Zoek steungroepen of online gemeenschappen die jouw interesses of ervaringen delen.
  • Stel grenzen in je relaties, zodat je een balans hebt tussen tijd voor jezelf en tijd die je met anderen doorbrengt.
  • Neem deel aan gemeenschaps- of vrijwilligersactiviteiten die je de kans geven om met anderen om te gaan en te helpen.
  • Onderhoud gezonde sociale contacten. Bijvoorbeeld via telefoongesprekken, videogesprekken of persoonlijke ontmoetingen met vrienden en geliefden.

Voor jezelf zorgen betekent niet dat je alles tegelijk moet doen. Het gaat erom een balans te vinden die voor jou werkt.

Wat te doen om voor jezelf te zorgen op het werk?

Wanneer werk een nachtmerrie wordt

 

Een van de omgevingen waarin zelfzorg noodzakelijk is, is de werkplek. Je brengt immers een groot deel van je tijd door op je werk, dus is het belangrijk om strategieën te implementeren die je welzijn op peil houden en een burn-out voorkomen.

Om voor jezelf te zorgen op het werk moet je grenzen stellen, zowel wat betreft je tijd als je verantwoordelijkheden; wees niet bang om nee te zeggen als je overbelast bent en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om uit te rusten en op te laden. Je moet ook je tijd indelen en beheren door taken te prioriteren. Je zult al snel zien dat dit je productiviteit verhoogt.

Het is ook een goed idee om duidelijke en open communicatie met je collega’s tot stand te brengen, waarin je je behoeften, zorgen of ideeën uit vanuit een constructief perspectief. Dit vermindert stress en verbetert je werkomgeving.

Zorg ook voor een gezonde en positieve relatie met je collega’s en zorg ervoor dat je deelneemt aan sociale en samenwerkingsactiviteiten. En voeg aan deze aanbevelingen het volgende toe:

  • Neem regelmatig pauzes. Deze korte momenten bevorderen je focus en verminderen vermoeidheid.
  • Houd je werkplek schoon, opgeruimd en comfortabel. Maak het persoonlijk met dingen die je een rustig en tevreden gevoel geven, zoals planten, foto’s of ontspannende muziek.
  • Stimuleer je professionele ontwikkeling. Zoek naar mogelijkheden voor groei en voldoening in je carrière.
  • Oefen ontkoppeling. Besteed aan het einde van je werkdag tijd aan activiteiten die je ontspannen en plezier geven.

Elke werkomgeving is uniek, dus het is belangrijk om de oefeningen af te stemmen op jouw specifieke situatie.

Zelfzorg in de praktijk brengen

Er zijn bepaalde technieken waarmee je zelfzorg kunt beoefenen. Een daarvan is mindfulness. Het bestaat uit aandacht besteden aan het huidige moment, zonder te oordelen. Je besteedt een paar minuten per dag aan mediteren of aan het focussen op je gewaarwordingen, gedachten en emoties.

Je zou ook een dagelijkse of wekelijkse routine moeten creëren waarin je consistente gewoonten opneemt zoals sporten, lezen of een ontspannend bad nemen. Maak van de zorg voor jezelf een niet onderhandelbaar onderdeel van je leven. Automatiseer handelingen zoals het innemen van je vitamines, het drinken van voldoende water of diep ademhalen op specifieke momenten van de dag.

Probeer een dagboek bij te houden om na te denken over je gedachten, emoties en ervaringen. Schrijf je zelfzorgdoelen op en hoe je je voelt als je ze hebt bereikt. Visuele herinneringen of alarmen op je telefoon zijn ook handig om je eraan te herinneren wanneer je aan zelfzorg moet doen.

Daarnaast zal het delen van je goede voornemens met je vrienden, familie of vertrouwde collega’s je motiveren en je eraan herinneren hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Last but not least, leren delegeren en om hulp vragen, zowel op het werk als in je privéleven, verlaagt de stress en maakt tijd vrij om aan jezelf te besteden.

Vier elke prestatie op het gebied van voor jezelf zorgen. Erken je inspanningen en beloon jezelf op een zinvolle manier.

Conclusies met betrekking tot zelfzorg

Onthoud dat wat voor de één werkt, voor de ander misschien niet werkt. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam en de behoeften ervan te luisteren en zelfzorgpraktijken aan te passen die passen bij jouw situatie en levensstijl. Begin met kleine acties in je routine en pas ze aan op basis van je persoonlijke eisen en voorkeuren.

Het belangrijkste is om vast te stellen waar je je goed bij voelt, er prioriteit aan te geven en je ertoe te verbinden om er een integraal onderdeel van je leven van te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.