Waarom is het zo moeilijk om gezonde gewoontes aan te leren?

We willen allemaal gezonde gewoontes hebben. Sterker nog, we proberen vaak nieuwe gewoontes aan te leren. Uit gegevens blijkt echter dat onze pogingen in de meeste gevallen op niets uitlopen. Hoe komt dat?
Waarom is het zo moeilijk om gezonde gewoontes aan te leren?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom eten we niet elke dag fruit en groenten als we weten dat ze zo goed voor ons zijn? En waarom doen we niet vaak aan lichaamsbeweging als we de voordelen kennen? Waarom vinden we het een uitdaging om het aanbevolen minimum van twee liter water per dag te drinken? Het is het feit dat het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes geen gemakkelijke taak is, maar tijd, toewijding en inspanning vergt.

In werkelijkheid houdt de menselijke geest niet van verandering. Dat komt omdat verandering een groot verbruik van energie met zich meebrengt. Je hersenen blijven liever in het bekende, het voorspelbare. Het wil dat alles stabiel blijft en dat er geen onvoorziene gebeurtenissen of nieuwe ervaringen zijn.

Stel je voor dat je op het vliegveld aankomt om een vlucht te halen en over de luidsprekers hoort dat die is geannuleerd. Hoe zou je je voelen? Waarschijnlijk gestrest, want deze nieuwe informatie zou van je hersenen extra werk vragen dat je niet verwachtte te moeten doen. Het is om dezelfde soort redenen dat we allemaal de neiging hebben om weg te lopen voor verandering.

Laten we eens kijken waarom het verwerven en onderhouden van gezonde gewoontes niet gemakkelijk is en wat je moet doen om het te bereiken.

Wat zijn gewoontes?

Gewoontes zijn gedragingen die je op een systematische manier herhaalt. In feite worden veel van de handelingen die je uitvoert versterkt, in die mate dat je ze internaliseert en aanneemt als een manier van leven.

Zodra een handeling een gewoonte wordt, hoeft je geest zich niet langer in te spannen. Het zal altijd werken aan het automatiseren van alles wat voelt als een beloning. Bijvoorbeeld het voelen van plezier.

Waarom laat je gezonde gewoontes meestal weer varen?

Er zijn verschillende redenen waarom het je misschien niet lukt om bepaalde gezonde gewoontes te consolideren en te integreren in je routine. Dit zijn de meestvoorkomende.

Vrouw kijkt omhoog tijdens het nadenken
De geest is uiterst terughoudend om te veranderen omdat het betekent dat je uit je comfortzone stapt. Bovendien zijn er verhoogde energiekosten.

1. Omdat je je richt op resultaten

Bij de meeste van je geplande doelstellingen, richt je je op de resultaten ervan. De doelen die je wilt bereiken. Bijvoorbeeld om af te vallen, spieren te kweken, een perfecte teint te krijgen, enz.

Het proces van het opnemen van een gezonde gewoonte in je routine beginnen door te benadrukken wat je wilt bereiken, genereert echter meestal het tegenovergestelde effect.

Dat komt omdat, hoewel het mogelijk is om het te bereiken door middel van verschillende strategieën die ofwel beperkend (snelle gewichtsverlies diëten) of extreem (overmatige lichaamsbeweging) zijn, het echt ingewikkeld is om het op de lange termijn vol te houden.

Wanneer je je richt op resultaten, is de kans groter dat je een rebound effect genereert. Bijvoorbeeld, in het geval van diëten, zul je waarschijnlijk terugkeren naar een sedentaire levensstijl (Spaanse link) en de kilo’s aankomen die je bent kwijtgeraakt.

In zijn boek, Atomic Habits, stelt James Clear het volgende: “Het alternatief is het opbouwen van op identiteit gebaseerde gewoontes. Met deze aanpak beginnen we met ons te richten op wie we willen worden.”

Omdat je overtuigingen je vertellen dat je het niet kunt

Je draagt in je een systeem van overtuigingen waarvan je aanneemt dat ze waar zijn. Het zijn de aannames die je gedrag sturen. Ze kunnen je in staat stellen om doelen te bereiken of ze kunnen je beperken en als obstakels fungeren. Wat je doet weerspiegelt wie je denkt dat je bent.

“Een mens handelt, voelt en presteert altijd in overeenstemming met wat hij zich voorstelt dat waar is over zichzelf en zijn omgeving… We handelen, of falen te handelen, niet vanwege de ‘wil’ zoals zo vaak wordt aangenomen, maar vanwege de verbeelding.”

-Maxwell Maltz-

Iemand die zijn hele leven heeft gedacht dat hij goed is in sport, zal het veel gemakkelijker vinden om te oefenen dan iemand die denkt dat sport niet zijn ding is. In beide gevallen is de actie van het gaan hardlopen ego-syntonisch met wie ze denken dat ze zijn. Er is harmonie tussen hun gedrag en hun identiteit, maar terwijl het ene er baat bij heeft, beperkt het het andere.

Diep innerlijk werk doen om je overtuigingen in twijfel te trekken en je zelfpraat opnieuw op te bouwen is een waardevolle weg naar het opnemen van nieuw gezond gedrag en het achter je laten van schadelijk gedrag.

Vrouw rent in het park
Als je gelooft dat je iets niet kunt, zul je meer weerstand ervaren om het te doen.

3. Omdat je je motivatie verliest

Je geest houdt van eenvoudig. Het meet altijd de kosten-baten balans. In die zin is het niet bereiken van onmiddellijke resultaten, zelfs met grote inspanning, vaak aanzienlijk demotiverend en een van de belangrijkste excuses die je vindt om op te geven. In feite ben je gemotiveerd door je doelen te bereiken met zo weinig mogelijk inspanning.

Om een gedrag te automatiseren, heb je herhaling en tijd nodig. Wat is een betere manier dan door het gemakkelijk en aantrekkelijk te maken? Sterker nog, door een eenvoudig actieplan op te stellen, waarin staat hoe, wanneer en waar, zul je minder snel je motivatie verliezen in een ongunstige situatie.

U zult bijvoorbeeld eerder fruit eten als er een schaal met fruit op tafel staat. Of je zult meer drinken als je elke keer dat je uitgaat een fles water in je rugzak hebt. Zorg er dus voor dat je het jezelf gemakkelijker en draaglijker maakt als je nieuwe gezonde gewoontes probeert aan te leren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cenarruzabeitia, J. J. V., Hernández, J. A. M., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina clínica121(17), 665-672.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.