Astma en de geest - een strak duo

Wat is de relatie tussen astma, de geest en het lichaam? Tegenwoordig weten we dat angst en depressie de symptomen van deze ziekte verergeren. Daarnaast activeren astma en bepaalde emoties dezelfde hersengebieden.
Astma en de geest - een strak duo
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 02 augustus, 2022

Onderzoekers houden vaak rekening met de relatie tussen astma en de geest. In feite hebben ze dat al heel lang. Het is vrij gemakkelijk om het verband met het dagelijkse leven van een zieke op te merken. Het meest voor de hand liggende is het verband tussen stress, angst en een astma-aanval. Wat de wetenschap in dit opzicht ontdekte, is echter niet al te duidelijk.

Dus de vraag blijft: is er een echte relatie tussen astma en de geest? Of is het gewoon een lang verhaal? Een paar decennia geleden geloofden mensen nog steeds dat het idee van de invloed van emoties op astma louter speculatie was. Met onze wetenschappelijke vooruitgang weten we nu echter dat dit verband onmiskenbaar is.

De wetenschap definieert astma als een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking en luchtwegobstructie. Het is de meestvoorkomende chronische kinderziekte.

Schattingen geven aan dat ten minste 60% van de astmagevallen kinderen treft. Veel van hun triggers zijn absoluut psychologisch. De relatie tussen astma en de geest is dus onmiskenbaar.

“Als je de angst van het leven wilt overwinnen, leef dan in het moment, leef in de adem.”

-Amit Ray-

De relatie tussen astma en de geest

Een vrouw die naar de inhalator reikt

Dr. Zofel Marx en zijn collega’s voerden een onderzoek (Engelse link) uit met astmapatiënten om te bepalen of hun emoties inderdaad hun aanvallen veroorzaakten. Zijn onderzoek bestond uit het vergelijken van de emoties van gezonde patiënten met die van mensen met astma om vast te stellen of er verschillen waren.

Uiteindelijk concludeerden ze dat mensen met astma een vijandiger houding hadden, meer gevoelens van hulpeloosheid en droeviger waren dan gezonde patiënten. Om dit te verifiëren, stelden de onderzoekers beide groepen bloot aan verschillende stimuli om hun reacties te observeren. De emotionele problemen die ze opmerkten, zouden echter slechts één effect van astma kunnen zijn en niet de oorzaak ervan.

In ieder geval bevestigden andere onderzoeken deze bevindingen. Ze bewezen dat tot 50% van degenen met astma symptomen van depressie hebben. Daarnaast hebben degenen die deze symptomen of manifestaties van angst vertonen, vaker aanvallen en gaan ze vaker naar een dokter. Ook verminderen antidepressiva de astmasymptomen.

Een neurowetenschappelijke doorbraak

Een verlicht brein

Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Wisconsin-Madison (Engelse link) stelde vast dat er een duidelijk verband is tussen astma en de geest. Dit onderzoek leidde tot de conclusie dat astmatische processen verband houden met twee hersengebieden die nauw verwant zijn aan emoties: de cortex anterior cingulate en de insula.

Professor Richard Davidson, directeur van dit onderzoek, gebruikte magnetische resonantie beeldvorming om het aan te tonen. Hiervoor begon hij met een groep van zes vrijwilligers die last hadden van astma en gaf hen een reeks middelen die hun ziekte verergeren.

Bij het observeren van de hersenen van de vrijwilligers ontdekte Davidson dat de stimuli zowel de cortex cingularis anterior als de insula activeerden. Zoals we hierboven vermeldden, zijn deze gebieden sterk gerelateerd aan emoties. Hoewel hij zijn onderzoek publiceerde, is het nog steeds niet overtuigend omdat hij het met een zeer kleine groep mensen heeft uitgevoerd.

Het onderzoek naar astma en de geest gaat door

De wetenschap heeft al een verband gelegd tussen astma en de geest. Wat we nog niet weten, is de reikwijdte van dit verband, noch de exacte mechanismen die het reguleren. Wat wel duidelijk is, is dat psychologische factoren bepalend zijn voor het verloop van deze ziekte. Depressie of angst leiden zeker tot astma-uitbraken.

Dr. Antonio Cano Vindel, van de Complutense Universiteit van Madrid, wijst erop dat angst astma op twee manieren beïnvloedt:

  1. Door episodes van geagiteerde ademhaling en hyperventilatie te genereren. Deze fysiologische toestand is aanwezig bij verschillende emotionele gebeurtenissen, zoals huilen, angst, stress, enz. Daarentegen wijst hij erop dat elke sterke emotionele gebeurtenis de bronchoconstrictie verhoogt.
  2. Hij wijst er ook op dat patiënten met astma vaak hoge niveaus van depressie, verdriet en woede hebben vanwege de beperkingen die met de ziekte gepaard gaan. We weten nu dat wanneer deze psychologische toestanden goed worden behandeld, de prognose van astmatische mensen aanzienlijk verbetert.

Er is dus een verband tussen astma en de geest. Noch in dit geval, noch in het geval van andere ziekten kun je het fysieke scheiden van wat er in je hersenen gebeurt. De oude stelregel wordt weer bekrachtigd: een treurige ziel kan net zo dodelijk zijn als een bacterie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hoyos, M. L., Ochoa, D. A. R., & Londoño, C. R. (2008). Revisión crítica del concepto” psicosomático” a la luz del dualismo mente-cuerpo. Pensamiento psicológico, 4(10), 137-147.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.