Ontsnap aan de gevangenis van aangeleerde hulpeloosheid

Aangeleerde hulpeloosheid geeft je het gevoel dat je nergens toe in staat bent. Je moet leren hoe je aan deze gevoelens kunt ontsnappen.
Ontsnap aan de gevangenis van aangeleerde hulpeloosheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

We kunnen de gevangenis van aangeleerde hulpeloosheid definiëren met een eenvoudig voorbeeld. Zeg dat je op een bepaald moment in je leven te horen kreeg: “Je weet niet hoe je dat moet doen.” Als het een belangrijk persoon in je leven was die het zei, is het mogelijk dat je het moeilijk vond om het te vergeten.

Dit is een al te vaak voorkomend fenomeen. Spontane verbalisaties worden gemaakt door vaders, moeders en zelfs bijvoorbeeld andere familie, die bijna onbedoeld attributies bepalen die, verre van helpen, opvoeden of motiveren, barrières opwerpen tegen de emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind.

Aangeleerde hulpeloosheid is echter niet altijd een zaadje dat van kinds af aan in je is geplant. Er zijn andere soorten. Bijvoorbeeld koppels die in de val lopen van giftige relaties. De niveaus van manipulatie, dwang en emotionele mishandeling in deze relaties worden zo hoog dat het slachtoffer vaak gaat geloven dat ze niet uit deze vicieuze cirkel kunnen komen.

Verdrietig meisje

Als je lijdt aan aangeleerde hulpeloosheid, zeg je tegen jezelf dat je iets niet kunt en dat je niet in staat bent om te reageren en jezelf te verdedigen. Het maakt niet eens uit of je eerder een goed gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld had. Aangeleerde hulpeloosheid is een touw dat je vastbindt en voorkomt dat je verder gaat dan de attributies die anderen van je maken.

Het is een vicieuze cirkel die je aan jezelf toevoegt. Hoe kun je ontsnappen uit de gevangenis van aangeleerde hulpeloosheid? Laten we gaan kijken.

De onzichtbare gevangenis van aangeleerde hulpeloosheid

Het was in de jaren zeventig dat de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman voor het eerst het concept van aangeleerde hulpeloosheid bestudeerde en ontwikkelde. Via experimenten op laboratoriumniveau met dieren paste hij dit concept toe in het dagelijks leven van mensen.

Aangeleerde hulpeloosheid is gebaseerd op een soort negatieve redenering waarbij je jezelf niet in staat acht om een situatie te veranderen. Soms ligt de oorsprong in je persoonlijke geschiedenis. Het is gebaseerd op die vergeefse pogingen waarbij je, verre van succesvol, te zijn mislukt.

Evenzo kan het ook te wijten zijn aan voortdurend te horen krijgen “Je bent waardeloos” of “Je komt nooit ergens.” Op deze manier bepaalt het uiteindelijk jou. In feite is aangeleerde hulpeloosheid een psychologisch fenomeen dat je zowel cognitief als affectief kan beïnvloeden. Het verandert je denken, je perceptie, de manier waarop je de wereld ziet, en zelfs jezelf.

Weinig dingen kunnen zo destructief zijn als denken dat je nergens toe in staat bent. Denken dat je niets kunt veranderen en nooit ergens zult komen. Bovendien kan aangeleerde hulpeloosheid er ook voor zorgen dat je in de valkuil van het denken van herkauwers valt. Met andere woorden, herhaaldelijk denken aan je mislukkingen en je ‘onvermogen’ om iets te bereiken.

Dit soort gedachten kunnen je depressief maken als ze chronisch worden. Als dit gebeurt, zie je alleen de donkere en invaliderende kant van het leven en verlies je de controle over je leven.

Hoe te ontsnappen?

Een vrouw die lijdt aan aangeleerde hulpeloosheid
  • Verander de schaal van je verwachtingen. Tot nu toe hebben anderen de macht in je leven gehad. Je dacht dat wat er met je gebeurde niet van jou afhing. Verander die gedachten. Niemand trekt naar believen aan de touwtjes van je leven, je bent geen marionet. Je bent een bekwaam persoon, met het recht om te beslissen en de leiding te nemen. Neem daarom de controle over je leven en verantwoordelijkheid voor je acties.
  • Wees moedig. Op een gegeven moment komt er een kans voor verandering in je leven. Pak die aan. Tot die tijd kun je kleine dingen proberen. Maak bijvoorbeeld een reis, zeg nee tegen die persoon die je blokkeert, kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf dat je het verdient om gelukkiger te zijn. Moed zal de eerste muur van aangeleerde hulpeloosheid afbreken. Dan wordt alles makkelijker.
  • Stap uit je comfortzone. Breng meer prikkels in je leven, nieuwe situaties waarin je jezelf kunt testen, opgewonden raakt en laat zien dat je in staat bent om dingen te bereiken. Stap uit je routine en uit je passieve comfortzone waar alleen de spinnenwebben van je eigen hulpeloosheid leven. Duw ze opzij en open nieuwe deuren naar je leven. Onthoud dat je de eigenaar bent van je eigen lot en dat je de baas bent over je eigen leven.

Afbeelding met dank aan: Cskneit, Amanda Lyrn


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.