De psychologische gevolgen van alopecia bij vrouwen

Hoewel de samenleving tegenwoordig meer dingen accepteert die vroeger taboe waren, wordt een vrouw met kaalheid nog steeds als vreemd beschouwd. Dit kan het leven van vrouwen die hier aan lijden moeilijk maken.
De psychologische gevolgen van alopecia bij vrouwen

Laatste update: 24 januari, 2022

Hoewel kaalheid bij mannen vrij gebruikelijk is en over het algemeen sociaal aanvaardbaar is, kan het leven met haarverlies voor een vrouw moeilijk zijn. Als je nadenkt over de schoonheidsnormen voor vrouwen, is het gemakkelijk om enkele van de psychologische gevolgen van alopecia bij vrouwen te begrijpen.

Alopecia betekent tijdelijk of permanent haarverlies. Het kan matig of ernstig zijn. Haarverlies wordt als abnormaal beschouwd als je meer dan 100 haren per dag verliest. Dit esthetische en psychologische probleem kan ook het eerste teken zijn van een onderliggende ziekte.

Haaruitval kan de hele hoofdhuid aantasten of beperkt zijn tot een bepaalde plek. Vrouwen met alopecia hebben de neiging het bijzonder moeilijk te vinden om hulp te zoeken. Ze schamen zich vaak, voelen zich ongemakkelijk en hebben er een laag zelfbeeld door.

Alopecia bij vrouwen

Soorten alopecia bij vrouwen

Er zijn verschillende soorten alopecia met verschillende gradaties van ernst. De etiologie is heterogeen, wat betekent dat de medische en esthetische behandelingen variëren afhankelijk van de persoon.

Alopecia androgenetica (of mannelijke kaalheid)

Alopecia androgenetica kan ook tot 50% van de vrouwen treffen. Het komt meestal voor tijdens de menopauze, wanneer de oestrogeenniveaus dalen. Dit type alopecia beïnvloedt meestal het bovenste deel van het hoofd en verandert meestal niet de haarlijn.

In zeer geavanceerde gevallen kan het echter het hele hoofd aantasten. Een vroege diagnose kan meestal helpen het haarverlies te stoppen, de capillaire dichtheid te verbeteren (de haren keren terug naar hun normale volume) en helpen nieuwe haargroei te stimuleren.

Cicatriciële alopecia (haarverlies met littekenvorming)

Cicatriciële alopecia treedt op wanneer vezelig littekenweefsel haarzakjes vervangt. Het littekenweefsel voorkomt normale haargroei. Deze aandoening kan aangeboren zijn of later verworven.

De primaire oorzaken zijn onder andere:

  • mechanisch trauma (brandwonden, operaties, enz.)
  • auto-immuunziekten (lupus, sclerodermie, enz.)
  • bacteriële infecties (folliculitis)
  • schimmelinfecties (ringworm)
  • virussen (gordelroos)
  • tumoren

Een trigologisch onderzoek en een histologische test zijn beide noodzakelijk voor een nauwkeurige diagnose.

Alopecia areata

Alopecia areata veroorzaakt pleksgewijze kaalheid op je lichaam. Het kan overal voorkomen. Het komt echter het meest voor op de hoofdhuid. In tegenstelling tot andere soorten alopecia, lijkt de getroffen zone gezond. De huid is niet schilferig, ontstoken of rood.

Stress en spanning kunnen alopecia areata veroorzaken, maar ze zijn niet de oorsprong van de ziekte. Het is omkeerbaar omdat de haarzakjes niet zijn vernietigd en nog steeds aanwezig zijn, onder de huid.

Een trigologisch onderzoek kan een nauwkeurige diagnose stellen, hoewel er soms een biopsie of immunologisch onderzoek nodig is. Dit soort alopecia kan soms leiden tot alopecia universalis.

Alopecia universalis

Alopecia universalis treft 2% van de bevolking. Het kan verband houden met vele andere aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen, diabetes type 1, allergieën en astma. Het is vergelijkbaar met andere dermatologische aandoeningen zoals eczeem, psoriasis of vitiligo.

Er is een genetische aanleg voor alopecia universalis. Andere triggers of oorzaken zijn stress, virale infecties en bijwerkingen van medicijnen. Meestal begint het met een kleine, ronde, kale plek op de hoofdhuid.

Deze aandoening is onvoorspelbaar. Haaruitval kan plotseling gebeuren, terug groeien en weer uitvallen. Het manifesteert zich omdat het immuunsysteem de cellen van de capillaire follikels aanvalt, die vervolgens krimpen en stoppen met het produceren van zichtbaar haar.

De follikels blijven wel actief. Als ze op welk moment dan ook het juiste signaal krijgen, kunnen ze weer haar gaan produceren. Dat kan gebeuren met of zonder behandeling en op korte of lange termijn.

Terwijl patiënten wachten tot hun haar weer terug groeit, proberen ze ook een behandeling te vinden die werkt. Mensen hebben stamceltherapie, groeifactortherapie en robotachtige haartransplantaties geprobeerd… en de lijst gaat nog verder. Helaas werkt geen van deze behandelingen. Er is nog steeds geen curatieve behandeling voor alopecia.

Vrouw met kaalheid

De psychologische gevolgen van alopecia bij vrouwen

Voor vrouwen met alopecia zijn de gevolgen bijna altijd negatief. Hoewel het sociaal aanvaardbaar is voor mannen om kaal te zijn, geldt dit niet voor vrouwen. Vrouwen met alopecia lijden daarom vaak aan isolatie en depressie.

Dik, gezond haar wordt vaak gezien als een seksuele eigenschap en een symbool van vrouwelijkheid. Haarverlies brengt men in verband met de menopauze en onvruchtbaarheid.

Daarom proberen vrouwen met alopecia hun haar te stylen op een manier die hun dunner wordend haar maskeert. Ze vermijden ook om bijvoorbeeld naar het strand, zwembad of de sportschool te gaan. Het kan er zelfs voor zorgen dat ze zich sociaal gezien gaan isoleren.

Hoewel de oorsprong van alopecia areata een auto-immuun etiologie heeft, hebben studies het belang van psychologische factoren bij dit soort alopecia aangetoond. Veel patiënten praten over een acuut stressvolle situatie wanneer ze hun medische geschiedenis delen.

Psychologie en dermatologie gaan hand in hand. Het is belangrijk om te onthouden dat het zenuwstelsel en de huid uit dezelfde embryonale laag komen.

Stress, of het nu wordt veroorzaakt door werkloosheid, een traumatische breuk, of de dood van een geliefde, kan immunologische veranderingen veroorzaken. Dit verzwakt het immuunsysteem en kan ervoor zorgen dat T-cellen de haarzakjes aanvallen, zoals beschreven in dit (Engelse onderzoek).

Tot slot, als je denkt aan het feit dat haaruitval het fysieke uiterlijk van een persoon negatief beïnvloedt, is het gemakkelijk om te begrijpen hoe weinig vrouwen in staat zijn om met de emotionele impact van haaruitval om te gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Wat noem jij oud? 85 is het nieuwe 65!
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat noem jij oud? 85 is het nieuwe 65!

Het aantal mensen boven de 85 jaar is de afgelopen drie decennia met 231% gestegen. Dus zou 85 het nieuwe 65 kunnen zijn?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.