5 voordelen van de menopauze die je zullen verrassen

5 voordelen van de menopauze die je zullen verrassen

Laatste update: 26 mei, 2018

De menopauze betekent het einde van de menstruatie bij de vrouw  en dus ook het einde van haar vruchtbaarheid. Als je informatie over het onderwerp zoekt, zullen de meesten praten over vervelende symptomen, moeilijkheden en negatieve situaties. Over het algemeen wordt het gezien als een slechte tijd voor de vrouw. Maar er zijn ook voordelen van de menopauze te bedenken.

In werkelijkheid, wordt de onze visie op de menopauze vaak neergehaald door het machisme en het consumentisme. Onze samenleving aanbidt de jeugd niet omdat het een beter stadium van het leven is, maar omdat het blijkbaar veel productiever is. Het wordt vereerd door het kapitalisme, omdat jonge mensen de meest fervente consumenten en de meest toegewijde werknemers zijn.

De menopauze wijst op het verstrijken van de tijd. Het kondigt een nieuwe fase aan. Deze kan, net als elke andere fase, negatieve aspecten met zich meebrengen, maar ook positieve. Je verliest iets maar op hetzelfde moment win je er ook iets bij. Het hangt altijd af van hoe je het bekijkt en de houding die je aanneemt tegenover deze veranderingen. Maar de menopauze heeft ook voordelen. Hier zijn 5 voordelen van de menopauze:

‘Het beste nieuws over de menopauze is dat we ons in een tijdperk bevinden, nu meer dan ooit in de geschiedenis, waarin vrouwen lang genoeg leven om het te ervaren.

-Stelle Fuchs-

5 voordelen van de menopauze

1. Zeg vaarwel tegen het premenstrueel syndroom

Menstruatie  is een prachtig proces dat vrouwen sinds het begin der tijden bindt. Het herinnert er ons elke maand aan dat we vruchtbaar en gezond zijn. Tot zover is alles perfect. Maar soms gaat dat biologische wonder gepaard met veel ongemak.

5 voordelen van de menopauze

Sommige vrouwen hebben te maken met het premenstrueel syndroom. Dit zijn dagen waar je het onvermijdelijk gevoel hebt dat niets je kan opbeuren. Er is niets dat ze tegen je kunnen zeggen dat je opvrolijkt. Je kan ook last hebben van migraine, krampen en een diep gevoel van ongemak. Nou, met de menopauze zeg je vaarwel tegen al die ellende! Dit is waarschijnlijk een van de grootste voordelen van de menopauze.

2. Je bent niet bang meer om zwanger te worden

Een van de ergste dingen die een vrouw kan overkomen is een ongewenste zwangerschap. Wat ze ook zeggen, deze situatie raakt vrouwen nog altijd meer dan mannen. Een ongewenste zwangerschap kan zeer verontrustend en zelfs traumatisch zijn.

Dat is een van de angsten die met de menopauze verdwijnt. Je hoeft je geen zorgen meer te maken omdat je de pil bent vergeten te nemen. Bovendien hoef je je niet meer ongerust te voelen omdat je menstruatie op zich laat wachten. Nee, dit hoeft allemaal niet meer want je bent onvruchtbaar! In ruil daarvoor kun je met grotere vrijheid over je lichaam beslissen.

3. De menopauze verandert de manier waarop je je seksualiteit ervaart

Omdat je nu geen zorgen meer hoeft te maken om zwanger worden, verandert  je seksualiteit ook aanzienlijk. Het is niet waar dat de menopauze een automatische afname van seksueel verlangen met zich meebrengt. Vaak gebeurt zelfs het tegenovergestelde.

5 voordelen van de menopauze

Zelfs als je niet meer even gepassioneerd bent als vroeger, kan seksualiteit een andere waarde voor je krijgen. Het is zeer waarschijnlijk dat je erotiek met een grotere spontaniteit zult beleven. Wanneer de klok tikt, kan het best zijn dat je beslist om nieuwe dingen te ervaren. Naarmate je nu veiliger voelt, kun je ook de meest onvergetelijke momenten van je seksleven meemaken.

4. Je slaapt minder en je bent actiever

Het is bewezen dat de menopauze een vermindering van de slaapuren tot gevolg heeft. Je slaapt niet zoveel als voorheen. Je verrast jezelf door eerder op te staan dan vroeger. Dit betekent dat je dagelijks ook meer tijd kan besteden aan je favoriete activiteiten.

Het is de moeite waard om te profiteren van deze hernieuwde vitaliteit om dingen te doen die je interesseren. Op middelbare leeftijd is het zeer waarschijnlijk dat je kinderen al hun eigen leven hebben opgebouwd en dat je dus meer tijd voor jezelf hebt. Met meer tijd en meer beschikbare energie, kan je hier nu gebruik van maken om te doen wat je al altijd zo graag wilde doen en wat je altijd gedwongen was om uit te stellen.

5. Je herdefinieert jezelf

De menopauze markeert het einde van een belangrijk cyclus in het leven van een vrouw. Zoals elke grote transformatie, brengt het een uitnodiging tot nadenken met zich mee. Het is niet waar dat alle vrouwen op die leeftijd vervelend en koppig worden. Dat hangt af van je persoonlijkheid en je vroegere ervaringen. Er kunnen stemmingswisselingen zijn, maar deze zijn niet overheersend. Het belangrijkste is de manier waarop je je leven evalueert.

5 voordelen van de menopauze

Een van de 5 grootste voordelen van de menopauze is dat vrouwen zich in het algemeen herdefiniëren tijdens deze fase. Ze stellen nieuwe doelen. Ze veranderen ook vaak hun routines en benaderen het leven vanuit een ander perspectief. Voor velen is het een prachtige tijd waarin ze erin slagen om veel van de plannen te realiseren die ze hadden laten liggen.

Zoals we kunnen zien gaat de menopauze gepaard met grote veranderingen en jij alleen kan er een betekenis aan geven. Het belangrijkste is dat je deze nieuwe veranderingen accepteert en dat je het bekijkt als een natuurlijke levensfase. Zoals elke nieuwe fase kan ook de menopauze een levensles zijn en een nieuw begin. Wellicht ook interessant voor jou

Geniet van je seksualiteit, het mag!
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Geniet van je seksualiteit, het mag!

In relatie tot onze seksualiteit bestaan er nog veel vooroordelen in deze wereld, vooral in relatie tot vrouwen en hun seksualiteit. Probeer jezelf...

 


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.