De menopauze: een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw

De menopauze: een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw

Laatste update: 03 september, 2017

Er komt een tijd in het leven van elke vrouw dat rijpheid voor de deur staat. En de menopauze is de hand die de deurknop draait en deze rijpheid binnenlaat. We hebben het over een erg belangrijk fysiologisch moment met zo’n overgang dat het de neiging heeft om aan te sporen tot reflectie en organisatie van andere gebieden in je leven.

Allereerst begint ons lichaam veranderingen te ondergaan die we wellicht niet begrijpen of zelfs ronduit haten. Maar door middel van acceptatie en een positieve houding kan de menopauze een symbool van wijsheid worden dat ons kan helpen om anderen te begeleiden die onze ervaring nodig hebben.

Symptomen van de menopauze

We kennen allemaal wel een paar van de symptomen van de overgang. De symptomen, vooral in de eerste fases, hebben de neiging om een bepaalde weerstand te genereren. Omdat het op een bepaalde manier een teken is dat we, onvermijdelijk, ouder worden. Deze initiële symptomatologie brengt een bewustwording in ons naar boven die eigenlijk al de hele tijd gaande is: tijd gaat voorbij.

Menopauze Vrouw

Enkele van de symptomen zijn als volgt:

  • Onregelmatige menstruatiecyclus, vooral in de fase van de pre-overgang
  • Duizeligheid, zweten en hartkloppingen veroorzaakt door de gevoelens van plotselinge hitte en gespannenheid
  • Vaginale droogheid die pijn tijdens seks kan veroorzaken
  • Emotionele veranderingen die uiteindelijk een symptoom van depressie kunnen worden als ze niet op tijd worden behandeld
  • Veranderingen in de stofwisseling, hetgeen meestal resulteert in een toename in lichaamsvet. Hierdoor moet je het risico in je achterhoofd houden van hart-en vaatziektes en diabetes
  • Botontkalking, ofwel osteoporose: het verlies aan botmassa als gevolg van ontkalking

“Rijping betekent het onmogelijke accepteren”
-Javier Sanz-

Als je lichaam symptomen laat zien van de overgang, raak dan niet in paniek. Neem je tijd, bezoek je huisarts en, mocht het nodig zijn, twijfel er dan niet over om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Daarbovenop is de steun van je familie en geliefden van fundamenteel belang om deze nieuwe fase aan te kunnen gaan, die je leven zowel fysiek als mentaal zal beïnvloeden.

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op de menopauze

Het ergste aan de menopauze is misschien niet eens de menopauze zelf. In plaats daarvan is het wellicht de psychologische voorbereiding die ons helpt te accepteren dat we nog een stap dichter bij een oude leeftijd komen. Maar is het niet zo dat ‘oud’ zijn voor een groot deel te maken heeft met je eigen houding?

Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van het gegeven dat, terwijl het waar is dat je ouder wordt, je ook veel hebt beleefd. En nu is het tijd om zowel fysiek als mentaal voor jezelf te zorgen. Dagelijks sporten of oefeningen doen, op je eigen tempo, goed eten en leven op een relaxte en gezonde manier kan al zoveel meer helpen dan je denkt.

“Veertig is de volwassen leeftijd van de jeugd; vijftig is de jeugd van een oude leeftijd”
-Victor Hugo-

Maar bovenal is het belangrijk om een positieve houding te hebben ten opzichte van de menopauze. Het bereiken van fysieke rijpheid hoeft geen mentale uitputting te betekenen. Het gaat allemaal om kracht en bewustzijn. Toegeven dat je lichaam geëvolueerd is, is het grootst mogelijke symptoom van gezondheid.

Nog iets om in gedachte te houden is geduld, aangezien lichamelijke veranderingen zoals de overgang niet erg makkelijk te accepteren zijn. Vraag dus aan je geliefden om geduldig met je te zijn. En geef jezelf ook vooral de tijd om je aan te passen.

Menopauze: een teken van wijsheid

Accepteren dat de menopauze een stap in de richting van rijpheid is, is een teken van wijsheid. Het pad dat je hebt genomen gedurende je leven ondergaat een metamorfose. Het is geëvolueerd, gegaan van leren naar wijsheid.

“Rijpheid begint zich te manifesteren wanneer onze zorgen om anderen groter zijn dan de zorgen om onszelf”
-Albert Einstein-

Menopauze Vrouw

Nu zal jouw advies de mensen om je heen begeleiden. En ook al zal dit ze er niet van weerhouden om fouten te maken, zal het ze wel helpen om vorm te geven aan hun toekomst. Jij bent een van hun rolmodellen. Het beste wat je kunt doen is dus kijken naar de positieve kant van deze fase. Het is iets natuurlijks, vrouwelijks en, bovenal, een manier om te accepteren dat je een nieuwe fase in het leven bereikt hebt.

Wees trots op de stappen die je hebt gezet en die helpen het silhouet uittekenen van de stappen die je geliefden nu zullen nemen. Zij zullen je bedanken en je zal voelen dat dit type verandering, met het juiste perspectief, uiteindelijk de wijsheid in ons allen naar boven zal brengen. Want we stoppen nooit met leren wanneer we tegenslagen tegenkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.